topovat ověřit
12.09.2013 / 20.11.2019

Ako správne čistiť psovi zuby

  • Ako správne čistiť psovi zuby
80%
Náhľad

S obstaraním psa prichádza na pretras aj primeraná starostlivosť, vzhľadom k tomu, že ide o živého tvora. Nie je to teda iba maznanie sa s domácim miláčikom, ale aj zabezpečenie dostatku voľného pohybu, stravy a starostí o samotné zdravie. Okrem bežných veterinárnych prehliadok, ktoré do značnej miery nemôžete ovplyvniť, je tu starostlivosť o psí chrup, do ktorého máte veľa, čo hovoriť.

Aby sa vám nekazili zuby, čistíte si ich. Toho však psi bohužiaľ nie sú sami schopní, preto je potrebné poskytnúť im v tejto oblasti pomocnú ruku. Na dosiahnutie zdravého a vitálneho chrupu existuje samozrejme niekoľko prínosných ciest, ktoré sa vám pokúsime vysvetliť.

Nepodceňujte výber vhodnej stravy

Najprv by sme mali začať pravdepodobne s voľbou optimálnej stravy. Ak budete psovi predkladať nezdravé jedlo, množstvo maškŕt či dokonca tých ľudských, máte o poriadny problém veľmi rýchlo postarané. Vhodná voľba potravy hrá totiž v chrupe psa veľmi zásadnú úlohu. Vyberať by ste preto mali krmivo, ktoré bude obsahovať veľké množstvo pozitívnych a prírodných látok či vitamínov.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Čo sa týka jedla, sú psom často predkladané špeciálne produkty, ktoré slúžia pre obrusovanie zubov prírodnou cestou. Kosti na ohryzovanie a iné maškrty, ktoré im pri neustálom žuvaní pomáhajú zotrieť akýkoľvek povlak zo zubov, ktorý by pri dlhodobom neodstránení mohol spôsobovať ťažkosti.

Aby sme boli v prípade zubných problémov naozaj dôslední, je potrebné poznamenať, že samotnou voľbou odlišného plemena je dopredu daná tiež kvalita psích zubov. U menších plemien ako jorkšír alebo pudel môžete zaznamenať častejšie kazenie zubov, než u prerastených a veľkých jedincov. O to väčšia potom musí byť starostlivosť o zuby týchto psíkov.

Keď už ani vhodná strava nepomôže

Ak výber správnej stravy jednoducho podceníte alebo príde na pretras vrodená kazivosť zubov, je potrebné zaobstarať ďaleko efektívnejšie a sofistikovanejšie nástroje, ako je obyčajná žuvacia kosť. Na mysli máte zubnú pastu a kefku. Možno vám táto situácia príde komická, pretože si jednoducho nedokážete predstaviť svojho psa, ako si čistí zuby. To je samozrejme možnosť úplne nereálna. Práve vy sa stanete tým hlavným strojcom, kto bude psovi vykonávať tento úkon.

Vo chovateľských potrebách a špecializovaných obchodoch je možné totiž zakúpiť patričnú zubnú pastu a predovšetkým kefku, ktorá je najčastejšia predávaná vo forme doplnku, ktorý sa ľahko nasadí na prst, a potom krúživými pohybmi masíruje chrup. Proces, ktorý väčšinou vyžaduje asistenciu ďalšieho človeka, pretože psy tento úkon nemajú v láske.

Škrabka, alias posledná záchrana

Pokiaľ dôjde k navýšeniu povlaku na psích zuboch, existuje ešte jedno riešenie, predtým, než vyrazíte na odstránenie zubného kameňa k príslušnému zverolekárovi. Je to špeciálna škrabka, ktorou sa jemným a nenásilným spôsobom môžete pokúsiť obrúsiť všetko nepotrebné zo psích zubov. Keď už stav úst vášho psa vyžaduje takýto zákrok, je oveľa lepšie navštíviť onoho zverolekára, ktorý všetko urobí ďaleko odbornejšie a pes môže byť navyše pod upokojujúcou narkózou.

Nezanedbávajte psí chrup, pretože jediný, kto v tomto prípade naozaj trpí, je váš štvornohý domáci maznáčik.

prečítané: 7 560x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...