topovat ověřit

Psy amerických prezidentov

  • Psy amerických prezidentov
80%
Náhľad

V Bielom dome sa od roku 1789 až po rok 2010 vystriedalo skutočné množstvo čistokrvných i krížených psov. Mimo psov chovali prezidenti USA tiež mačky, kone, morčatá, králiky, medvedíka čistotného, medveďa grizzlyho a dokonca aj aligátora.

V článku sa dozviete, pre ktorých psov mali títo muži Ameriky slabosť a ku ktorým plemenám mali sympatie.

George Washington

(prezidentom USA: 1789 - 1797) bol vášnivým milovníkom psov, ktorých choval po celý svoj život. Obzvlášť silné sympatie mal k plemenu americký foxhound.

 

 

Prvý prezident Spojených štátov amerických si roku 1770 priviezol niekoľko týchto psov z Anglicka a v roku 1785 získal niekoľko francúzskych psov od markíza de Lafayette. George mal vycibrený vkus pre výber mien pre svojich psov, medzi najznámejšie patria: Taster, Tipler, Forester, Vulcan, Madame Moose, Searcher, Sweet Lips apod.

Potomkovia jeho chovu sú predkami dnešných amerických foxhoundov chovaných po celom svete.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT

John Adams

(prezidentom USA: 1797 - 1801) mal so svojou ženou Abigail celkom dva psy. Obaja boli kríženci, jeden sa volal Satan a druhý Juno. Juno, bol veľkým obľúbencom Abigail, jej lásku k psom dosvedčuje list, v ktorom svoje vnučke píše: „Tak ako máš rada mňa, musíš milovať aj svojho psa.“

Thomas Jefferson

(prezidentom USA: 1801 - 1809) choval pastierske psy plemena briard. Za zmienku stojí, že zaviedol prvé psie licencie.

 

James Monroe

(prezidentom USA: 1817 - 1825) mal štvornohého spoločníka španiela Buddyho.

Abraham Lincoln

Keď žil Abrahám Lincoln (prezidentom USA: 1861 - 1865) ešte v Springfielde, mal on a jeho rodina psa Fida. Fido bol stredne veľký kríženec krémovej farby s krátkou drsnou srsťou a dlhými ušami.

Druhým psom bol tiež kríženec. Volal sa Jip a písalo sa o ňom ako o „veľmi prefíkanom chlapíkovi“.

Ulysses Grant

(prezidentom USA: 1869 - 1877) kúpil do Bieleho domu novofundlandského psa, ktorého pomenoval Faithul. Faithula následne venoval svojmu synovi Jessemu.

 

Rutherford Hayes

(prezidentom USA: 1877 - 1881) mal doma anglického mastifa Dukeho, dva nemecké ovčiaky Hectora a Nellie a do štvorice greyhounda Grima.

Grover Cleveland

(prezidentom USA: 1885 - 1889) pravdepodobne vlastnil pudla.

Benjamin Harrison

(prezidentom USA: 1889 - 1893) choval kóliu menom Dash.

 

Theodore Roosevelt

(prezidentom USA: 1901 - 1909) mal pitbullteriéra Peteho, chesapeake retrievera/strong> Sailor Boya, teriéra Jacka, španiela Manchu a kríženca Skipa.

Hovorí sa, že Pete roztrhol francúzskemu veľvyslancovi pri oficiálnej návšteve nohavice.

Woodrow Wilson

(prezidentom USA: 1913 - 1921) síce žiadneho psa nechoval, ale stretol sa a potriasol labkou najslávnejšiemu psiemu vojenskému hrdinovi, pitbullovi Stubbymu, ktorý pre svoje činy pred a v priebehu 1. Svetovej vojny získal množstvo medailí a hodnosť seržanta.

Warren Harding

(prezidentom USA: 1921 - 1923) mal airedalského teriéra Laddie Boy a buldoga No Boy. Laddie Boy mal vlastné miesto pri rokovaní kabinetu, dnes stojí jeho medený pamätník v Smithsonian.

 

Calvin Coolidge

(prezidentom USA: 1923 - 1929) si obľúbil prevažne kólie. Je známe, že Calvin Coolidge choval v Bielom dome 12 psov; (okrem toho mala jeho rodina tiež niekoľko mačiek, medvedíka čistotného, hrocha, antilopy, osla, klokana a dve levíčatá). Calvinova žena mala obľúbeného iba Rob Roya, s ktorým si nechala zhotoviť aj portrét.

Teriér Peter Pan
Airedalský teriér       Laddie Buck/Paul Pry
2 Biele kólie Oshkosh/Rob Roy a Prudence Primm
Šeltia Calamity Jane
2 Čau čau Tiny Tim a Blackberry
Hnedá kólia Ruby Rough
Zlatá kólia Bessie
Buldok Boston Beans
Nemecký ovčiak King Kole
Retriever Palo Alto

 

 

Herbert Hoover

(prezidentom USA: 1929 - 1933) bol ďalším vášnivým chovateľom psov, mal ich celkom 9, avšak iba jeden dosiahol maximálnu obľubu aj u verejnosti, bol ním nemecký ovčiak King Tut, ktorý každú noc strážil záhrady Bieleho domu a verne figuroval svojmu pánovi aj na fotografickej kampani.

 

 

2 Nemecké ovčiaky King Tut a Pat
2 Foxteriéry Big Ben a Sonnie
Kólia Glen
Eskymácký pes Yukon
Vlkodav Patrick
Setr Eaglehurst Gillette
Nórsky losí pes Weejie

 

Franklin D. Roosevelt

(prezidentom USA: 1929 - 1933) mal 7 psov. Bez pochyby najväčším obľúbencom Franklina bol škótsky teriér Fala. Fala sa stala hviezdou filmu MGM Hollywood o typickom dni psa v Bielom dome. Čestne sa zaslúžila v armáde a Franklin sa o nej zmieňuje aj v pamätnom spise.

Nemecký ovčiak Major
2 Škótski teriéry Meggie a Fala
Setr Winks
Bobtail Tiny
Nemecká doga President
Mastif Blaze

 

Harry S. Truman

(prezidentom USA: 1945 - 1953) vlastnil kokeršpaniela Fellera írskeho setra Mikeho. Truman je stotožňovaný s citáciou: „Ak chcete vo Washingtone priateľa, kúpte si psa.“

Dwight D. Eisenhower

(prezidentom USA: 1953 - 1961) mal krátkosrstého weimarského stavača Heidi.

John F. Kennedyho

(prezidentom USA: 1961 - 1963) zvieratstvo pozostávalo okrem psov aj z mačiek, kanárikov, škrečkov, králikov i poníkov.

Velsterier Charlie bol jedným z jeho prvých psov. Čoskoro Kennedy dostal darom od sovietskeho štátneho predstaviteľa Nikitu Chruščova psa Pushinku, čo bola krížená sučka a potomok Strelky - sučky, ktorá prežila cestu do vesmíru.

Pushinka bola kotná s Charliem a narodili sa im 4 šteniatka - Butterfly, White Tips, Blackie a Streaker.

Spolu s nemeckým ovčiakom Clipperom, španielom Shannon a vlkodavom Wolfom vytvorili 12 člennú psiu svorku.

 

 

Lyndon B. Johnson

(prezidentom USA: 1963 - 1969) mal počas svojho úradovania najprv troch psov; bielu kóliu Blanco a dva bígle Him a Her. Za čas pribudli ďalšie tri bígle Little Beagle, Beagle a J. Edgar. Siedmym psom bol „spievajúci“ kríženec Yuki, ktorého našla Johnsonova dcéra Lucy pri čerpacej stanici v Texase.

Richard Nixon

(prezidentom USA: 1969 - 1974) najprv choval kokeršpaniela menom Checkers. Oveľa viac sa však do pamäti vryli ďalšie tri psy; írsky seter King Timahoe (pomenovaný po írskom meste), yorkshiherský teriér Pasha a francúzsky pudel Vicky.

Gerald Ford

(prezidentom USA: 1974 - 1977) vlastnil sučku zlatého retrievera Liberty. Liberty bola údajne naučená na nenápadný signál svojho pána ustavične štekať a zavýjať a tým donútiť návštevníkov k ukončeniu schôdze, ktorá Fordovi už nebola príjemná. Liberty porodila v Bielom dome osem šteniat a s G. Fordom bola v roku 1974 odfotená pre časopis People.

 

Jimmy Carterova

(prezidentom USA: 1977 - 1981) dcéra Amy mala psa menom Grits, ktorého jej daroval učiteľ.

Ronald Reagan

(prezidentom USA: 1981 - 1989) mal najprv buviéra menom Lucky, ten bohužiaľ príliš vyrástol a pre život v Bielom dome sa nehodil. Reagan ho venoval svojim známym na ranči, kde mal Lucky dostatok priestoru. Luckyho nahradil kavalier king charles španiel Rex.

George H. W. Bush

(prezidentom USA: 1989 - 1993) choval sučkuangl. špringeršpaniela Millie.

Millie porodila vo Washingtone šesť šteniat, jedno z nich - Rangera si prezident ponechal, šteňa menom Spot sa stalo spoločníkom pri úradovaní Bushovho syna Georgea W. Busha.

Millie sa stala hlavnou postavou knihy, ktorej sa predalo viac výtlačkov ako samotnej Bushovej autobiografie.

 

Bill Clinton

(prezidentom USA: 1993 - 2001) mal čokoládového labradorského retrievera Buddyho, ktorého pomenoval podľa svojho strýka, veľkého priateľa a najmä cvičiteľa psov Henryho Oren "Buddyho" Grishama.

Keď Clinton opustil Biely dom, odsťahoval sa do rodinného domu v New Yorku, kde Buddyho bohužiaľ čakala tragická smrť po zrážke s autom.

George W. Bush

(prezidentom USA: 2001 - 2009) mal dva škótske teriéry Barneyho a Miss Beazley a ďalej špringeršpaněla Spota, potomka Millie, ktorého dostal od svojho otca (G. H. W. Bush).

Barack Obama

(prezidentom USA: 2009 -?) Kúpil svojim dcéram za trpezlivosť v predvolebnej kampani šesťmesačné šteňa portugalského vodného psa. Srsť plemena je skvele znášaná alergikmi a práve preto ho Obama zvolil, jedna z jeho dcér totiž alergiami trpí.

Pes sa volá Bo a vďaka svojmu aktívnemu temperamentu dcéry Baracka Obamu iste na čas zamestná.

prečítané: 10 730x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...