topovat ověřit
06.08.2015 / 18.10.2019

Návod, ako kúpiť psíka alebo ako nenaletieť priekupníkovi alebo podvodníkovi

  • Návod, ako kúpiť psíka a ako nenaletieť "chovateľovi" z množiareň
100%
Náhľad

 

1) Nekupujte šteňa bez preukazu pôvodu!

2) Vyberajte vždy overené chovateľskej stanice, ktoré majú veľa spokojných nových majiteľov, dobré referencie a majú preukázateľne skvelé výsledky a úspešné odchovy.

Poznámka inzercie webfordog.sk: Odporúčame vyberať psíkov od našich overených inzerentov, ktorí majú pri svojich inzerátoch pečať "overené". Táto pečať zaručuje, že v prípade problémov je možné predávajúceho dohľadať. Viac tu

3) Nekupujte šteňa bez toho, aby ste vopred videli rodičov, prostredie, v ktorom šteniatka vyrastajú, a bez riadnej kúpnej zmluvy, v ktorej sa uvádza, že je šteniatko v čase odberu zdravé a spôsobilé na odber. Ustrážte si tiež kontaktné údaje na predajcu a na mieste skúste funkčnosť telefónneho čísla či emailu.

4) Neplaťte napríklad 10 000 Kč za šteňa bez preukazu pôvodu, je lepšie si priplatiť a investovať do psíka z preverenej a kvalitnej chovateľskej stanice - cena sa líši len o pár tisíc a predovšetkým nekupujete spotrebný tovar, ale spoločníka na najbližších niekoľko rokov!

5) Vždy si so sebou na nákup psíka vezmite niekoho, kto psom skutočne rozumie, alebo ešte lepšie veterinára, ktorý vám šteňa na mieste aspoň základne skontroluje.

6) Nekupujte šteňa iba zo súcitu! Nepomôžete jednému psíkovi, ale ohrozíte tým ďalšie stovky až tisíce, pretože podporíte množiteľov v ich snažení! Pamätajte, že oni uspokojujú dopyt ...

7) Nekupujte šteniatko, ktoré je nesmelé, bojazlivé, apatické, napríklad len leží a nehýbe sa, alebo ktoré jednoducho nemá záujem o žiadny podnet. Zdravé šteniatko je hravé, zvedavé, po chvíľke sa rozhliadne a začína spoznávať svet okolo seba.

8) Len čo narazíte na podozrivého chovateľa, ktorý vám takmer vo všetkom vyjde v ústrety, všetkému sa prispôsobí a vždy je milý ako med, majte sa na pozore - pravdepodobne ste narazili na priekupníka, podvodníka alebo množiteľa.

9) Nekupujte šteňa, ktoré je mladšie 8 týždňov veku, nemá platný očkovací preukaz a u ktorého si nemôžete overiť, či je veterinár naozaj skutočný a či bolo pravidelne odčervované a kontrolované. Je lepšie na veterinárnu kliniku zavolať a informácie si overiť, než kúpite „mačku vo vreci“ namiesto čivavy.

10) Chcite vidieť preukazy pôvodu oboch rodičov, ak ich majú, a taktiež výsledky ich testov na genetické ochorenia. Prezrite si fotky z výstav, skontrolujte, či sú pravidelne kontrolovaní u veterinára a či sú zdraví.

11) Nekupujte psíka od osoby zo zahraničia, ktorá vás spočiatku naláka na veľmi nízku obstarávaciu cenu psíka, avšak vo finále z vás po častiach vytiahne ešte oveľa viac peňazí ako za superšampióna. Neposielajte žiadne peňažné zálohy do zahraničia bez toho, aby ste vedeli, že chovateľská stanica či chovateľ naozaj existuje a nejde len o podvod a psíka nikdy neuvidíte.

12) Najlepší spôsob, ako sa týmto „nepodarencom“ vyhnúť je skrátka venovať výberu psíka dostatok času a nájsť už veľakrát spomínané ... preverenú chovateľskú stanicu, ktorá sa zameriava na kvalitu a nie na kvantitu šteniat a venuje im maximálnu starostlivosť. Referencie spokojných kupcov vám napovedia a pomôžu s rozhodovaním. Ponáhľať sa v tomto ohľade naozaj nevypláca.

 

Z vlastnej praxe a po konzultácii s renomovanými veterinármi tu uvádzam súpis toho, čo by veterinár mal skontrolovať pri prehliadke, kedy k nemu prinesieme šteniatko na prvú kontrolu:

  • kontrola zvukovodu
  • vypočutie srdca
  • prehmatanie bruška, aby sa vylúčili pupočné a trieslovinové prietrže
  • kontrola zúbkov - najlepšie, aby bol skus nožnicový
  • kontrola fontanely (diera na hlavičke) - napríklad u yorkshirských teriérov je to nedostatok, u čiváv sa ide o jeden z charakteristických znakov plemena
  • kontrola zastrihnutých pazúrikov a odstránených piatich prstov
  • kontrola očí - či šteniatko nemá zápal alebo nemá chĺpky v okolí očí, ktoré by mu prekážali
  • skontrolovanie srsti, či nemá nežiaducich parazitov (napr. blchy a kliešte), prípadne či bolo ošetrené prípravkom proti týmto parazitom
  • kontrola uší, či nemá ušný svrab
  • kontrola čistého zadočku, aby sa mu nevytvorili chumáče srsti pri análnom otvore a nevznikli tým zdravotné problémy
  • kontrola zostúpených semenníkov (ak je to u psíka už možné)

     

     

     

Kniha o množiarenských praktikách

 

 

z knihy "Továrna na štěňata aneb ŠMEJDI v psím světě", autorka knihy je Simona Smithová

 

prečítané: 12 850x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...