topovat ověřit
08.12.2015 / 08.12.2015

Pes z útulku. Áno, či nie?

  • Rozmyslite sa dobre, kde budete psíka vyberať
80%
Náhľad

„Pes má krásu bez samoľúbosti, silu bez krutosti a ľudské cnosti bez ľudských chýb.“ G. G. Byron

Možno práve teraz prešľapujete pred rozhodnutím zaobstarať si psa z útulku alebo od chovateľa. Každá voľba má svoje pre a proti, a preto rozhodnutie je lepšie neunáhliť.

Útulky pre zvieratá v núdzi sú väčšinou psami preplnené, zvlášť po Vianociach. O čom to svedčí? O jedinom - psa nikdy nekupujte ako vianočný darček, ak si nie ste na 100 % istí, že obdarovaného darček hneď neomrzí. Pes nie je vec.

Pes je v prvom rade živý tvor, ktorý na svojom majiteľovi veľmi citovo závisí, a každá zrada ho poznamená na jeho psej duši. A najviac zabolí, keď ho jeho majiteľ, jeho svorka, opustí. Ako by ste sa cítili vy, keby vás teraz naložili do auta a odviezli nevedno kam (bez mobilu a GPS a akýchkoľvek financií) a zanechali vás napospas vášmu osudu sa slovami: „Poraď si, ako vieš, ale hlavne už sa domov nevracaj. Ja ťa tam totiž nechcem.“

A teraz prichádzame k jadru pudla. Ak si totiž budete vyberať psa z útulku, pôjde vo väčšine prípadov o psa s minulosťou. Nebude to „tabula rasa“ teda nepopísaná tabuľka ako u malého šteňaťa, ktoré si vychováte k obrazu svojmu. Práve z tohto dôvodu je v útulkoch najväčší záujem o šteňatá a mladých psov, zatiaľ čo staršie psíky na svojho nového majiteľa čakajú márne.

Ale aj pes, ktorý už zažil nejaký ten piatok na tomto svete, dokáže toho dosť ponúknuť, a to vďačnosť. V dobre vedenom útulku sa jeho zamestnanci venujú svojim psím zverencom a pracujú s nimi. Dostanú sa totiž k nim aj psi týraní s veľkou nedôverou v ľudí. A získať takého psa na svoju stranu býva veľkým orieškom. Teda skôr orechom. O to väčšia je potom radosť, keď sa to podarí a pes môže byť ponúknutý na adopciu.

Skúste niektoré sobotné alebo nedeľné popoludnie navštíviť útulok pre psov a požičajte si psa na prechádzku. Odporúčam tu uvažovať racionálne a nepodľahnúť čaru smutných psích očí. Tých v útulku uvidíte naozaj veľa a každého psa si domov vziať nemôžete. Opýtajte sa na to, ako sa pes v útulku chová, ak je aspoň čiastočne známa jeho minulosť.

Môže sa veľmi ľahko stať, že si s niektorým psom v útulku padnete do oka. On si vyberie vás, vy si vyberiete jeho. A môže z toho vzniknúť priateľstvo medzi človekom a psom na celý život. Pes z útulku dokáže byť vďačný. Bude vás bezmedzne milovať, ale bude od vás tiež vyžadovať citlivý a rozumný prístup zároveň. Adoptovaný pes sa v domácom prostredí po príchode z útulku musí najprv aklimatizovať a môže mu to trvať rôzne dlho. Napríklad aj pár týždňov. Ale ihneď od začiatku musia byť jasne stanovené úlohy, a to kto je tu pán svorky. Aby sa ním náhodou nestal váš nový psí kamarát, to by ste boli obidvaja veľmi nešťastní.

Keď sa vrátim k nadpisu tohto článku a spýtam sa znova, či si vybrať psa z útulku, alebo nie. Áno - ak máte veľké srdce, trpezlivosť a rozumiete psom. Nie - ak beriete psa len ako hračku.

Smutný pes v útulku

prečítané: 6 022x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...