topovat ověřit
11.08.2013 / 15.08.2014

Vyberáme, prípadne staviame psiu búdu

  • Vyberáme, prípadne staviame psiu búdu
80%
Náhľad

Ak si zaobstaráte psieho miláčika, ktorého primárnym domovom je vonkajšia záhrada a priestor okolo domu, mali by ste mu zakúpiť, prípadne nechať zhotoviť kvalitnú búdu, ktorá musí zodpovedať niekoľkým dôležitým predpokladom. Obydlie, v ktorom môže pes tráviť teplé letné dni, ale aj studené zimné večery. Pýtate sa, podľa čoho vyberať domček pre psa a čím by mal disponovať? Tak neváhajte a čítajte ďalej...

Pre každé plemeno iná búda

Každý nám dá bezpochyby za pravdu, že hlavným rozlišovacím prvkom je určite veľkosť tohto príbytku. Tá je závislá predovšetkým od veľkosti samotného plemena, prípadne jeho špecifických potrieb. Inú búdu bude mať zakrpatený jazvečík a úplne odlišné obydlie budete zaobstarávať vlčiakovi. Všeobecne možno tvrdiť, že priestor okolo bežne ležiaceho psa, by mal mať v búde aspoň tridsať centimetrovú rezervu. To isté platí samozrejme aj na výšku. V útrobách spomínaného príbytku by mal mať pes možnosť postaviť sa.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

S rozmermi tiež veľmi úzko súvisí vstupný otvor, v rámci ktorého je taktiež prihliadané k veľkosti plemena. Či už ide o vchod alebo samotné vnútro búdy, neodporúča sa tieto oblasti zbytočným spôsobom poddimenzovať, prípadne naddimenzovať. Malý priestor bude iste nepohodlný a veľká búda môže byť problémom hlavne v zimnom období, kedy sa v nej bude držať chlad.

Stavebný materiál psej búdy

Od určitého veľkostného rozvrhnutia môžeme pristúpiť k voľbe stavebného materiálu. Ak sa okolo seba rozhliadnete pozorne, iste sami usúdite, že najčastejším stavebným materiálom bude bezpochyby drevo. To totiž disponuje určitými tepelnoizolačnými predpokladmi, odolnosťou a prírodným vzhľadom. Drevo je navyše veľmi formovateľný materiál, z ktorého môžete zrealizovať v podstate akékoľvek búdy. Ak sa obrátite na vhodné obchody s týmto príslušenstvom, dostanete na výber ešte z jedného konštrukčného prvku, ktorým je plast. Ten občas môže pôsobiť trochu umelým dojmom, dokáže však svoj účel splniť tiež výborne.

Dôležité konštrukčné prvky

V neposlednom rade by sme mali spomenúť niektoré konštrukčné prvky, ktoré môžu hrať pri voľbe, respektíve tvorbe psej búdy pomerne zásadnú úlohu. Jedným z nich je strecha. Tá môže mať podobu klasickej sedlovej konštrukcie alebo bude plochá. Práve druhá uvádzaná možnosť sa stala dosť obľúbeným stanovišťom samotných psov. Skoro všetky plemená totiž radi vysedávajú nielen pred svojou búdou, ale aj na veľkej a pohodlnej streche, odkiaľ majú náležitý rozhľad po celom okolí. Vrchná časť strechy, či už ide o akýkoľvek variant, by mala byť pokrytá vhodným materiálom, ktorý je nepremokavý a dokáže odolávať nepríjemným poveternostným podmienkam. Ak bude strecha navyše vhodným spôsobom predsadená pri samotnom vchode, bude pes dozaista spokojný, pretože môže u svojho miesta nerušene vysedávať, aj keď je zlé počasie.

Druhou prínosnou zložkou psej búdy je podlaha. Jej konštrukcia je väčšinou volená tiež z dreva, je však oproti klasickej zemi o niečo vyvýšená, aby bolo zamedzené nepríjemnému chladu v zimných mesiacoch, ktorý prichádza práve zospodu. Tento nešvár možno však rešiet efektívnym vložením teplého koberca alebo pelechu, ktorý psa dokáže zahriať.

V poslednej fáze by ste nemali zabúdať ani na pravidelnú a detailné údržbu psej búdy, kvôli ktorej je ideálne ponechať napríklad niektorú zo stien otvárateľnú. Veľakrát je proces čistenia realizovaný prostredníctvom výklopnej strechy, čo je pravdepodobne najefektívnejšie.

Než svojmu štvornohému miláčikovi zaobstaráte vhodnú a príjemnú búdy, rozjímajte nad vyššie uvedenými faktormi s rozvahou a rozmyslom. Až potom mu môžete vybudovať krásne a útulne obydlie.

 

prečítané: 7 815x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...