topovat ověřit
29.01.2021 / 02.02.2021

Ako začať s BARFovaním

  • Rozhovor s chovateľkou a odborníčkou na BARFovanie Michaelou Šálovou
80%
Náhľad

Radi by ste chceli začať s BARFom a vôbec neviete, ako na to? Nemáte absolútne predstavu, čo BARFovanie obsahuje? Chceli by ste poznať odpovede na tie najzákladnejšie otázky od chovateľa, ktorý sa BARFom už nejakú dobu osobne zaoberá? Spýtali sme sa za vás chovateľky Michaely Šálovej, ktorá by vám rada týmto článkom ukázala svet BARFu a jeho plusy i mínusy. Michaela je majiteľkou chovateľskej stanice Jarmich-Chalupy a momentálne vlastní 5 psíkov:

Pepina – kríženec 14 rokov – veľmi aktívna
Beky – hnedá labradorka bez PP 10 rokov – pôvodne lenivá teraz stredne aktívna
Klára – čierna labradorka 4 roky – hyperaktívna
Deisy – kríženec 99 % doberman 1,5 roka – hyperaktívna
Thea – čierna labradorka 11 mesiacov – hyperaktívna

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa začali barfovaniu venovať?

Veľká náhoda a zhoda okolností...

Vlastne asi kvôli prvej sučke, ktorá už od narodenia trpela ťažkou dyspláziou bedrových kĺbov.
Postupne sme si k nej pribrali ďalšie 2 sučky, z ktorých jedna mala veľké problémy so stravou už od šteňaťa. Vystriedali sme úplne všetky druhy granúl čo boli v obehu, ale nikam to neviedlo. Navyše sa pridali problémy spojené s „chemickou“ stravou, ako sú hnačky, zápchy atď...

...No a keď Klárka (tá prvá) umrela a my si išli pre novú sučku, začala som sa zaujímať o iný druh kŕmenia. Najviac ma zaujímali problémy s dyspláziou a poruchami stravy u psov.

Nikdy predtým som si nevedela predstaviť kŕmiť psa surovým mäsom alebo vnútornosťami, ale tak nejako asi prišla vhodná doba na zmenu. Viete, BARF ma dosť baví. Máme doma rôznu vekovú skupinu a rôzne plemená, takže môžem sledovať vplyv BARFu na každého zvlášť.

Napr. vďaka Deisy som zistila, že podobné plemená majú omnoho rýchlejšie trávenie a potrebujú omnoho viac vlákniny. Čo som nikdy nikde nečítala.. Takže sa vlastne dá povedať, že aj vďaka týmto poznatkom som sa rozhodla zaoberať sa touto témou tak nejako hlbšie.

Ako dlho sa týmto odborom zaoberáte?

Momentálne cca 5 rokov.

Z toho mi prvý rok trvalo, než som tomu skutočne prišla na chuť, než som sa prestala báť, že to nerobím dobre. A 3 roky trvalo než som prestala používať váhu :-)

Ale najviac som sa upokojila a uistila po prvých krvných testoch a röntgene bedrových kĺbov u labradorky :-), pri ktorej a vlastne aj vďaka nej, som začala barfovať 3 mesiace potom, čo sme si ju doviezli domov. A vlani som na barfe odchovala prvé šteňatá. Z nich sme si nechali jednu sučku a tá je na BARFe už od začiatku.

Psy kŕmené BARFom

Aké pociťujete výsledky – prínos?

Náš najstarší pes sa prestal škrabať cca mesiac po prechode na BARF. Tiež má problémy so štítnou žľazou. Normálne by mala brať určitú dávku liekov, ale vďaka BARFu berie len polovicu.

Je pravda, že u nej je trochu zložitejšie vymyslieť dávku a všetky prílohy, pretože starší pes je rovnaký ako starší človek (nie všetko zožerie a dlho mu to trvá), ale vyplatí sa to.

Navyše k tomu všetkému sa dosť zaujímam o bylinky, ktoré im pridávam do jedla. Asi ako, keby boli v prírode.

Všetky kolektívne prestali mať problémy s trávením a vyprázdňovaním. Je menej bobkov na záhrade, pretože z čerstvej stravy toho veľa zužitkujú. A pokiaľ chcem kontrolu, čo všetko si z jedla vezmú, tak si to skontrolujem podľa obsahu bobkov. Po BARFe majú tuhú stolicu a nie takú mäkšiu, čo mávali po granulách.

Tiež sa nám zlepšila kvalita srsti. Čoskoro som si všimla, že napríklad nemajú lysiny, ktoré mávali.

Dievčatá začali byť aktívnejšie, pružnejšie a celkovo zmenili náladu. Sú živelnejšie. No a tá najväčšia leňoška nám začala behať, aj vďaka tomu, že dosť schudla.

Do pár mesiacov zmizli tiež problémy s rôznymi červíkmi. V dnešnej dobe existuje mnoho tabliet aj prírodných
na odčervenie, ale ja si ich odčervujem sama zložením stravy. Len raz sa mi stalo, že som ich musela natvrdo odčerviť.

Tiež som si to odskúšala na krvných náberoch a testoch na moč. Dostali sme veľkú pochvalu, že naša najstaršia 14-ročná má krv ako mladica. Čo som teda asi jedna z mála, ale krv a moč sa snažíme robiť pravidelne. Hlavne kvôli spätnej kontrole. Nejde o to barfovať a vravieť: „Jéééj, ja barfujem, super“, ale barfovať správne a vedieť, že to robíte dobre.

Viete, pokiaľ to robíte dobre a dlho, tak už od prvého pohľadu v psom kolektíve, si všimnete rôzne zmeny napr. vo farbe, lesku a kvalite srsti, nasvalenia, chovania – takej živelnosti. Naše psy nemajú takmer žiadny nadbytočný tuk, okrem, samozrejme, keď naberú na zimu. Stáva sa mi často, že sa ma ľudia pýtajú, ako to robím, že sa tak lesknú a čo im pridávam do jedla. Niekedy to vyzerá, ako by ma podozrievali, že ich snáď farbím.

No a tiež to má veľký prínos aj pre nás. Od tej doby čo barfujeme, tak aj my doma jeme omnoho viac zeleniny :-)))

Psy kŕmené BARFom

Čo je to BARF?

Prirodzená, surová strava.. Ja osobne to beriem z pohľadu vlka, psa vo voľnej prírode. S tým, že doma dostáva zeleninu a prílohy pravidelne a nie keď ich niekde vyhrabe :-)

Ale chcela by som upozorniť, že BARF nie je pre každého. Buď barfujete, alebo varíte mäso alebo dávate granuly.

Pri barfovaní ste skutočne zodpovední za to, čo dáte psovi do misy. Je to zodpovednosť hlavne na začiatku, ale po čase už to človek berie automaticky. A tiež, keď vám pes niečo nežerie, tak na to môžete hneď zareagovať a vymeniť za niečo iné. Aj psy majú rozdielne potreby. Inak kŕmite keď beháte a inak keď nič nerobíte. Je to ako u ľudí.

Prečo by sme mali kŕmiť BARFom?

Pretože vždy viem, čo im dám do misky. A pokiaľ je im zle alebo niečo neznesú, tak to ľahko dohľadám a v jedálnom lístku vynechám. A hlavne, viem, že je to moja chyba.

Pretože sa nemusím strachovať v tom zmysle, čo asi do tých granúl pridávajú.

Pretože psy s BARfom majú pevné svaly, šľachy a väzy. Majú výbornú imunitu a ľahko odolávajú chorobám.

Pretože pri BARFe je psí žalúdok omnoho trénovanejší a ľahšie vstrebá všetky dobroty, ktoré si kde nájde. Práve tým, že môžete meniť rôznu stravu.

A hlavne moje psy nemajú vôbec žiadny zubný kameň od tej doby, čo som prešla na BARF.

A viem 100 %, že BARF im chutí omnoho viac než granuly a ostatné. Ako zobnú si samozrejme, ale rovnako na to mäso a kosti čakajú. A tá radosť, keď dostanú niečo zvlášť dobré :-)

Prečo nie granuly?

Opäť musím povedať, že pes je mäsožravec a od narodenia má na to prispôsobený tráviaci trakt. Pre psa nie je prirodzené kŕmenie granulami, suchármi.. Pri trávení granúl chýbajú podnety na vytvorenie tráviacich enzýmov, práve tie podnety dostáva ich žalúdok od surovej stravy. Keď sa nevytvorí dostatočné množstvo žalúdočných štiav, tak to vedie k nedokonalému tráveniu potravy a tvoria sa baktérie. Preťažuje sa pankreas, ktorý musí o to viac pracovať, aby také jedlo zvládol. Potrava sa nestrávi a nevyužije, a tým vzniká veľký odpad.. Vďaka nedokonalému tráveniu sa predlžuje doba, keď potrava zostáva v tráviacom trakte. Pri niektorých granulách to môže byť aj viac ako 2 dni, a potom sa množia baktérie a parazity, vzniká nadúvanie, hnačky.. Ibaže pri surovej strave to tak nie je, pretože trávenie vďaka tej čerstvosti vyprodukuje také množstvo kyselín, aké pes potrebuje na strávenie potravy, tú rýchlo spotrebuje a zvyšok ide hneď von. Vidíte to aj na aktivite. Psy nie sú skutočne lenivé, pretože im v tom bruchu nič neprekáža, a väčšinou čo ráno zjedia, počas dňa je hneď vonku. Proste to trávenie funguje skutočne veľmi rýchlo. Navyše to nesmrdí a je to pevné...

Keď sme kŕmili granulami, tak sme stále riešili hnačky, zvracanie, nechutenstvo, nafúknuté bruchá.

Aké potraviny sú v barfovaní podstatné?


Snáď úplne všetky, ktoré si viete predstaviť. Od surových rýb, vnútorností, po banány, čerstvé šťavy, kvalitné (najlepšie domáce) jogurty, tvarohy – nie ochutené...

Ja som doma začala vyrábať maslo a keď im dám do jedla ten kefír čo zostane, tak si neviete predstaviť tú šialenú radosť. A pokiaľ máte možnosť dostať sa k zverine, tak to je to najlepšie, pretože zverina sa živí vonku (opäť bez chémie).. Ale tu musím upozorniť na silné zmrazenie, aby sa zlikvidovali všetky „potvorky“. Čo ja osobne robím pri každom mäse, ktoré dovezieme.

Čerstvá ryba je ideálna na BARFovanie

Čím je dobré BARFovanie spestriť?

Vajíčkom (všetkými možnými), orieškami, semienkami, olejmi – živočíšne, rastlinné, minerálnymi doplnkami – hnedá a červená morská riasa, chlorella, morské koraly, kvasnice – tie sú úplne najlepšie, kĺbové doplnky – ja používam klasický kolagén, alebo sa snažím zohnať veľa chrupaviek. Určite odporúčam napr. sušené mäso namiesto suchárov a piškót (ktoré sú úplne bez živín a veľa sa pri nich priberá, takže pre psa nulový výsledok) a lisované kože – tie sú väčšinou ťažké a psy s nimi majú problémy..

Na čo si pri BARFovaní dávať pozor?

Určite, než začnete s barfovaním, tak sa uistite o všetkých neduhoch vášho psíka. Niektoré psy sú trebárs dosť citlivé na rôzne silné vône. Našej najstaršej napr. nemôžem dávať petržlen, pretože je veľmi aromatický a nerobí jej dobre. No a pokiaľ je psík nejako chorý, zistiť si kde sú problémy. Výhoda u BARFu je, že pokiaľ to fyzický stav a choroba dovolí, vždy môžete stravu prispôsobiť. Kým pri granulách musíte odskúšať niekoľko druhov, vyhodiť nemálo peňazí a čakať, ktoré budú pre psa najvhodnejšie a ktoré vám hlavne zožerie. Čo je problém, s ktorým ma oslovuje veľa ľudí.

V čom sa robia chyby?

Bohužiaľ, čo sa týka BARFu, tak zlou vizitkou sú tí, čo tvrdia, že barfujú správne a doma majú malé tučné teliatka. Alebo sú ľudia, ktorí absolútne nechápu, prečo dávajú svojim psom len mäso a tvrdia, že sú alergickí, a že nič iné nesmú. No a samotná kapitola sú vegetariáni.

Takže sa potom nemôžeme diviť, že sa veterinárom BARF nepáči a nijako nerozširujú osvetu ďalej. A ani sa im nedivím. Poslednú dobu aj ja sama ľudí odradzujem, keď viem, že to nie je dobré.

Lenže, bude to omnoho horšie. Ja som napr. taký skúšač e-shopov. A bohužiaľ, tie akože návody, ktoré na svojich weboch dávajú a tvrdia, že na tom nič nie je... Ono skutočne nie je, ale na začiatku je dôležité sa tomu chvíľku venovať.

Ja som trebárs striktne za to, aby sa minerálne doplnky a vitamíny podávali v jedle pravidelne a nie v tzv.: kúrach. To je predsa blbosť. Pokiaľ to nejaký pes potrebuje, tak ich dávam v určených dávkach stále a nie v návaloch. Čo to s tým psom asi urobí? Zase mu to zamotá žalúdok.

Výrobcovia granúl často oponujú tým, že dávka je už v granulách, ale ako môžu vopred vedieť, či to tomu určitému psovi bude stačiť? Každý pes je individualita, ako človek a na to všetci zabúdame!

Psy živené BARFom

Môžem použiť rovnaké zloženie barfovania pre všetky plemená a vek? Alebo každé plemeno a vek má svoje špecifiká?

BARF môžete použiť pre všetky plemená, ale zloženie je vždy trošku iné s ohľadom na vek a zdravotný stav psa. Napríklad starý pes je asi tak ako starý človek, takže namiesto celkovej dávky prílohy, dáme napr. len polovičnú a zvyšok nahradíme rôznymi druhy rias.

Ako začať s barfovaním? Na čo je potrebné myslieť, než začneme?

Zo začiatku je potrebné vyčleniť si aspoň polroka na prípravu. Mali by ste dopredu zapremýšľať o výpočte správnej dávky a o obsahu. Hlavne si nechajte zvážiť psa, aby ste vedeli, akú zvoliť presnú dávku.

Kde sa dajú potraviny na BARF zohnať?

Bežne v obchode pre tých, čo nemajú záhradku alebo sa nevenujú záhradníčeniu. Dneska sa takmer všetko dá kúpiť za rozumnú cenu. Keď si spočítate koľko platíte za rôzne minerálne doplnky a granuly, tak je BARF omnoho lacnejší. Ja vďaka BARFu ušetrím na 5 veľkých psoch skoro 100 eur mesačne.

Môžem nakupovať u svojho mäsiara? A nie je to príliš drahé?

Nákup u mäsiara je vždy drahší aj pre ľudí. Výhodnejšie je si nájsť nejaký statok, kde chovajú prasatá alebo kravy... Alebo si počkať na nejaké zľavy...

Ako príprava a kŕmenie prebieha prakticky? Nie je to časovo náročné?

Na začiatku je to vždy náročnejšie než si to všetko vyskúšate. Inak je to rovnaké ako s granulami. BARF si môžete pripraviť, keď varíte pre seba. Mäso si dáte rozmraziť večer, než idete spať a ráno dáte len do misky, ako granuly.

Čerstvé mäso na BARF

Nie je surové mäso nebezpečné? – Kvôli možným parazitom a salmonele, ktorú môže pes dostať?

Pes je mäsožravec a celý jeho systém je prispôsobený na trávenie surovej stravy, a práve vďaka tráviacim enzýmom a ph v žalúdku zničí takmer všetky parazity a zárodky. Zvlášť vtedy, pokiaľ kupujete práve u overených zdrojov, ako sú statky a drobní chovatelia, je riziko skutočne malé. Ale ako som písala vyššie. Najlepšie je mäso vždy poriadne zmraziť a dať pozor pri uchovaní...

Nie sú kosti život ohrozujúce?

Áno, kosti sú nebezpečné, ale len tepelne upravenévarené alebo pečené, pretože tepelnou úpravou kosti stvrdnú a lámu sa na ostré kusy.

Kým lomy pri surových kostiach nie sú tak ostré a tvrdé a hlavne, keď sa pes chystá na kosť, tak si môžeme všimnúť, že sa najskôr pripraví. To znamená, že si vždy vyrobí dostatok slín a tie pošle nahor, aby práve kosti mohli ľahko skĺznuť nadol, pretože tie sliny tú kosť najprv obalia a potom ich prehltnú. Čo psom dosť závidím :-)

Bežne sa mi stáva, že i odstavené šteňatá prehltnú celé rebro, a vy potom môžete to rebro sledovať v črevách, ako s ním ten pes pracuje. Po prvýkrát som sa dosť zľakla. Ale nič na tom nie je.

Bohužiaľ, naše babičky a niektorí starší veterinári nám radia pravý opak.

Stačí psovi taká strava?

Samozrejme. Predsa vy mu dávate omnoho viac stráviteľných živín, než aké sú v granulách, a ešte bez chémie, ktorá tie granuly drží pohromade. A správnu dávku si spočítate sami. Takže, máte oveľa lepšiu kontrolu, že majú vaše psy skutočne všetko.

Môžem kombinovať BARFovanie s granulami?

Nie. Pokiaľ to nie je nevyhnutne nutné, ale dneska si môžete mäso nasušiť aj keď idete na dovolenku, tam stačí už len namočiť do vody, alebo si odvážiť koľko sušeného potrebujete, ako pri surovom. Opäť to má veľa spoločného s nárokom na pankreas. Pokiaľ musíte surovú stravu alebo varenú nahradiť, vždy majte odstup minimálne 8 hodín, aby sa žalúdok a pankreas stabilizovali.

Psy kŕmené BARFom

Ako kŕmime obézneho psa?

Rovnako ako normálneho psa, len mu postupne znížime dávku tak, aby začal chudnúť. Naša malá hnedá labradorka schudla za 2 roky cca 8 kíl. Nikdy veľa nebehala a teraz lieta ako splašená.

Na rozdiel od tzv. light granúl, v ktorých je minimálna výživová hodnota, takže skôr psíkom ubližujú, aj keď chudnú.. Ako u ľudí.. Psy sú naopak väčšinou bez energie, menej ju vydávajú a sú večne hladné, a potom zožerú kde čo vidia.. a zasa priberú. A máme tu začarovaný kruh. A hlavne zo skúsenosti viem, že psy tieto light proste radi nemajú. Koľkokrát ich pár zožerú len, aby vám urobili radosť. A človek potom akurát utráca za nezmysly.

Je správne obézneho psa kŕmiť diétnym mäsom?

Nie, vôbec nie. Len maximálne okrajujeme tučné, ale aj to mu môžeme občas dať a uberieme dávku mäsa a skôr pridáme prílohy... A keď začne chudnúť, tak po pár mesiacoch dávku mäsa pomaličky zväčšujeme, ale pretože sa psík stane viac aktívnejším, ako chudne, tak už nemusíme mať strach, že priberie. A pokiaľ by bol psík veľmi hladný, tak mu občas môžeme dať varený zemiak, pretože po ňom nepriberie. A naopak si zaplní žalúdok.

Sardinky v oleji

A ako kŕmime chudého psa? Tučným mäsom?

No, ja osobne ani nie. Pretože potom môže mať problém s trávením, ale skôr zvýšime dávku mäsa s ohľadom na aktivitu psa. Tučné môžeme pridávať, ale mne sa osvedčili sardinky v oleji a pridávanie drobných desiat počas dňa.

Pokiaľ záleží na veku, ako vekovo psy rozdeľujeme?

Šteňatá: 2 – 6 mesiacov

Mladý pes: 7 – 8 mesiacov

Starý pes:

obrie plemená od 6 rokov
veľké plemená od 8 rokov
malé plemená od 8 – 10 rokov

A ako ich rozdeľujeme podľa plemena? (veľké, malé, ... alebo aktívne, lenivé plemená...?)

No ja by som skôr delila na lenivé, aktívne a hyperaktívne psy. Mám vo svorke všetky sorty a nezáleží na plemene, ale na psovi samotnom. Ako som písala vyššie naša dobermanka, tým ako je veľmi hyperaktívna, tak o to má rýchlejšie trávenie.

Ako teda správne vypočítame kŕmnu dávku?

Ja si vypočítavam kŕmnu dávku podľa váhy a veku psa. A veľmi mi pomáha tabuľka od p. Kateřiny Novosádovej. Alebo aspoň určite odporúčam sa ňou riadiť prvý rok-dva. Teraz už pozerám na to, aby mali dievčatá rebrá zjavné pohmatom a nie obalené tukom. Alebo aby im neboli veľmi vidieť. Ale pri tej našej dobermanke sa učím novým veciam, pretože u nich majú byť viditeľné. Takže u nej pozerám na nasvalenie.


Inak moja ideálna dávka pre moje psy je 4 – 5 % hmotnosti dohromady komplet mäso i prílohy. Ja mám veľmi aktívne psy, ale pre peciválov by som odporučila 2 – 3 %, ako odporúča p Novosadová, ktorá má zároveň vo svojej knihe perfektne rozpísanú tabuľku, na všetky percentá. Je v nej rozpísané úplne všetko.

Ako často takto psa kŕmiť?

Pravidelne a hlavne nemiešať varené so surovým, granuly so surovým.

Malú výnimku môžete urobiť, pokiaľ sú vaše psy hladné. Občas môžete zeleninu nadstaviť kvalitnou varenou cestovinou, ale nemalo by to byť častejšie, ako raz za týždeň a vždy by v miske malo byť pomerne viac zeleniny ako cestovín. Ideálne pridávajte i riasu.

Pes kŕmený BARFom

Čo podľa vás znamená "pravidelne"?

Ja kŕmim 2x denne, ráno a popoludní. Ráno dávam mäso, popoludní potom prílohy – zeleninu alebo sparené vločky, ktoré sú výborné na upokojenie žalúdka.

Ako správne zostaviť jedálny lístok?

Vždy podľa kŕmnej dávky, veku a aktivity psa. Nikdy nezačínať streľbou od oka. Vždy je z toho malér. A nezabúdať na minerály!

Môže mať pes na mäso nejaké alergie? Pokiaľ áno, ako postupovať?

Pes môže mať úplne rovnaké alergie ako človek. Nie iba na mäso. V podstate postupujeme, ako by sme tú alergiu mali my s tým, že keď psovi niečo v strave nemôžem dať, tak si musím zistiť, kde je to inde.

Nemôže syry? To nevadí syry sú bielkoviny, ako napr. vajíčko.

Nemôže nejakú zeleninu? No tak sa pozriem, čo je hlavne v tej zelenine za vitamíny a pozriem sa po nejakej inej, kde tie vitamíny sú. Pokiaľ nemôže zeleninu, tak sa veľmi osvedčili doplnky, ako riasy a pangamín...

Nemôže obilniny? Vynechám ich úplne. Pozriem sa napríklad, či neznesie niečo v čom je rovnaká dávka vlákniny, ktorá je veľmi dôležitá pre trávenie ako u ľudí.

Ale vždy sa musíte pozrieť, čo v tej surovine je a čo by mu mohlo chýbať.

Čím môžem nahradiť maškrty?

Maškrty môžete nahradiť sušeným mäsom, môžete upiecť sucháre zo špaldovej múky, kožou alebo dokonca krížalkami – bez jadier.

Pár tipov – recepty:

Viete, tých receptov je veľké množstvo, hlavne si ich vytvárame sami.

kurací skelet + mrkva so šalátom
kurací skelet + jogurt + koreňová zelenina
bravčové + sparené vločky s vajíčkom + banán

Psy kŕmené BARFom

prečítané: 1 642x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...