topovat ověřit
04.01.2016 / 04.01.2016

Pes v zime

  • Praktické rady, ako sa postarať o psíka v zime
80%
Náhľad

Zima pomaly klope na dvere a my jej budeme musieť otvoriť. Je na ňu pripravený aj náš pes?

Aby pes prečkal zimné obdobie v zdraví, je potrebné pre neho urobiť niekoľko vecí. A tie sú odlišné podľa plemena. Je jasné, že dlhosrsté plemená, akými sú napríklad malamut, husky, samojed, kólia, bernský salašnícky pes, bernardín a ďalšie, nebudú vyžadovať teplé miesto v byte, ale bude im stačiť vyteplená búda vonku na záhrade. Dokonca takto môžeme ubytovať aj plemená krátkosrsté, avšak za predpokladu, že sú na pobyt vonku zvyknuté a ich srsť na zimu podrastá hustou podsadou, ktorá ich chráni pred chladom.
Pes v zime

Zateplená búda.

Ak vyberáme pre psa búdu, volíme radšej tú, ktorá má dve miestnosti - predsieň a spálňu a je zateplená. Teda vyrobená z troch vrstiev tak, že vnútri medzi dvoma vrstvami dreva je pre tepelnú izoláciu vložený polystyrén. Zvýšený prah je výhodou a clona proti chladu na vstupe tiež. Ako podstielku do búdy môžeme použiť drevitú sušenú vlnu, ktorá je bezprašná a odvádza vlhkosť. Alebo slamu. Tiež neurobíme chybu. Vstup do búdy by sme mali orientovať na juh, predsa len tam bude teplejšie, keďže svietiace slnko bude búdu prehrievať lepšie, než keby bola orientovaná na sever. Veľkosť búdy vyberieme takú, aby sa v nej pes mohol pohodlne stočiť do klbka. Obrovská búda pre malého psa určite nebude tým najlepším variantom, pretože pes si v nej nenadýcha teplo. Handry a deky pre podstielku tiež nie sú najvhodnejšie, ak ich pes neodstráni a nerozťahá po záhrade, tak handry držia v sebe vlhkosť a psovi to neposlúži na prospech. A pamätajme, že starí psi, šteňatá a aj akokoľvek chorí psi na mráz nepatria! Tí zle zvládajú zimu.

Strava v zime

Vzhľadom na zimné obdobie by sme mali upraviť aj stravu pre psa, ktorý môže primerane zväčšiť svoju hmotnosť. Psom s vonkajším ustajnením môžeme granule zalievať teplým nesoleným vývarom z kostí alebo bravčových nožičiek a kŕmnu dávku radšej rozdelíme do dvoch až troch denných porcií. Teplý vývar psa v zime zahreje.
Určite nesmieme zabúdať na vodu. Tá veľmi rada v zime v miske zamrzne. V ponukách chovateľských potrieb bývajú nezamŕzajúce misky, ale nie sú práve najlacnejšou záležitosťou. Lacnejším variantom sa javí nalievať vodu teplejšiu, nie horúcu a tú počas dňa niekoľkokrát kontrolovať, aby bola v kvapalnom, teda použiteľnom stave.
Ak udrú naozaj silné mrazy, povedzme mínus 25 stupňov Celzia, pre psa bude určite vhodnejšie ponúknuť mu možnosť pobudnúť v noci v dome. Ale pozor na teplotný šok, ktorý psy, ak je rozdiel teplôt väčší ako 15 stupňov Celzia, zle termoregulačne znášajú. Navyše taký šok privodí zdravotné komplikácie. Preto im bude stačiť ako úkryt pred treskúcim mrazom, ak sú zvyknutí na pobyt vonku,
aj priestory garáže alebo pivnice.

Pes, nazývaný gaučák

Na zimu musíme pripraviť aj psa, ktorého najväčšou vášňou je povaľovanie sa v teple ľudského obydlia. Kvôli trvalému pobytu v teplom prostredí mu srsť nepodrastie na zimu podsadou. Skrátka schúlostivie. Takto schúlostiveného psa nebudeme v mrazivom počasí vystavovať dlhšiemu pobytu na prechádzke, pokojne stačí polhodina a radšej niekoľkokrát denne. Vhodné pre neho nie je státie na jednom mieste bez
pohybu, napríklad, ak ho odloží majiteľ pred obchodom a sám ide nakupovať. Takto môže pes prechladnúť! Niektorí majitelia volia ako ochranu pred chladom vkusné oblečky, ktorých je na trhu naozaj na výber veľa variantov. Oblečok vyberáme taký, aby psa zbytočne nezahrieval. Ako je známe, pes sa ochladzuje vyplazením jazyka. Ak to urobí v sychravom zimnom období, hrozí mu laryngitída a iné zápaly. Oblečok je určite vhodný aj pre starších psov.

Pes na prechádzke

Aj psy milujú sneh. Dlhosrsté plemená budú znášať dlhšiu prechádzku rozhodne lepšie ako psi gaučoví. Nikdy však nezabudnime po návrate z prechádzky psa do sucha vysušiť. Ak chodí pes po soľou ošetrenom chodníku či ceste, pred každou prechádzkou namažte psovi labky vazelínou. A po príchode labky opláchnite vlažnou! (nie teplou) vodou a opäť do labiek votrite vazelínu.
Nenechávajme psa lízať sneh či ho žrať. Je studený a môže okrem zbytočného ochladzovania spôsobiť vážne zápaly celého tráviaceho ústrojenstva.
Pes na prechádzke v zime

prečítané: 11 009x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...