topovat ověřit
25.07.2013 / 15.08.2014

Aký vybrať psí pelech

  • Aký vybrať psí pelech
80%
Náhľad

Kúpili ste si psa ľubovoľnej rasy a veľkosti, ktorý s Vami bude žiť v byte alebo bude jeho primárnym domovom práve domácnosť? Premýšľate nad voľbou správne zvoleného psieho pelechu, ktorý by zaisťoval Vášmu maznáčikovi dostatočný priestor a adekvátny odpočinok? Potom Vám v niekoľkých nasledujúcich riadkoch s chuťou poradíme.

Mnohí z Vás možno podotknú, že Váš psík rovnako väčšinu času trávi na pohovke alebo dokonca vo Vašej posteli, prečo mu teda kupovať akýkoľvek pelech? To je však veľmi zlá úvaha, pretože aj tento tvor chce mať patričné ​​útočisko, kam sa môže schúliť, odpočívať a byť riadnym spôsobom izolovaný od akýchkoľvek vonkajších vplyvov, respektíve ľudí.

Základná je veľkosť pelechu

Ako sme už naznačili v úvode článku, a čo je v podstate úplne logické, je predovšetkým správna veľkosť pelechu, ktorá nesmie byť malá, ani zbytočne veľká. Ak psovi kúpite malý pelech, bude sa v ňom iba nepríjemne stláčať a na Vami zvolený nocľah veľmi skoro zabudne. Obdobnej priazne sa dočkáte tiež pri výbere zbytočne veľkého pelechu. V ňom si zviera totiž nedokáže vyprodukovať určité tepelné prostredie okolo seba, za čo do určitej miery bude môcť ona vzdušnosť.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Veľkosť týchto produktov sa preto určuje väčšinou z obvyklej ľahacej polohy psa. Každé zviera rado nejako spí, preto ho pri tomto procese opatrne zmerajte a získané hodnoty pripočítajte aspoň 10cm. To je priestor, ktorý by mal zabezpečiť psovi dostatočný komfort a pohodlie. Ostatne, ak ho zmeriate aj v stoji od hlavy až k päte, tiež sa domôžete obdobných parametrov pre budúci pelech.

 

Uzavretý alebo neuzavretý pelech

Táto voľba do značnej miery leží iba na Vás a potrebách Vášho zvieraťa. Len ťažko budete kupovať uzavretý pelech veľkému plemenu psa, ktorý by svojimi rozmermi zabral zbytočne obsiahly priestor. Z tohto dôvodu sa s podobnými vymoženosťami môžete stretnúť hlavne u malých rás.

Úplne odlišný môže byť samozrejme aj tvar pelechu, ktorý často pripomína štvorec, obdĺžnik alebo ovál. Pomerne dôležitá je veľkosť ohraničenia pelechu, ktorá zaručuje ochranu pred vonkajšími vplyvmi a zabraňuje zbytočnému úniku tepla. Pes by mal mať pocit určitého bezpečia a súkromia, o ktorý sa starajú práve vyššie steny pelechu.

Zabúdať ostatne nesmiete ani na správne situovanie tohto spacieho miesta. Poväčšine sú pelechy umiestňované do pokojnejších a menej frekventovaných oblastí. V závislosti od rasy nie je dobré voliť ani zbytočne prekúrené priestory alebo oblasti okolo kúrenia.

Materiál psieho pelechu

Vzhľadom k tomu, že trh je doslova zaplavený najrôznejším sortimentom pre domácich miláčikov, Váš výber bude dozaista bohatý. Každý pes iste ocení, ak si bude môcť zaľahnúť do koženky, teflónu, plyšu, molitanu alebo príjemného a chlpatého kožúška. Keď ide o pelechy, ktoré sú umiestnené vo vonkajších priestoroch, je tomu samozrejme prispôsobený aj výrobný materiál, ktorý je ďaleko odolnejší a flexibilnejší. Teplo psieho tela v kombinácii s patričným materiálom a výstelkou, utvorí doslova harmonické prostredie pre adekvátny odpočinok a náležitý spánok.

S modernými materiálmi tiež veľmi úzko súvisí ich ľahká údržba, pre ktorú stačí v podstate navlhčená handru, prípadne je možné pelech v závislosti na jeho veľkosti klasickým spôsobom vyprať.

Výnimkou nie sú ani prútené pelechy, ktoré pôsobia pomerne zaujímavým dojmom, ktorý sa hodí do mnohých domácností a interiérov. Pre správne pohodlie psa je však nutné tieto pelechy vybaviť tiež matracom, ktorý sa postará o dostatočný komfort. Pri voľbe psieho pelechu sa skrátka žiadne medze nekladú, nebojte sa preto popustiť ani svoju vlastnú fantáziu.

prečítané: 9 937x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...