topovat ověřit
14.06.2016 / 04.03.2019

Plemená najviac ohrozené horúčavou

  • Prečo niektorí psi znášajú teplo horšie?
100%
Náhľad

V tomto článku si povieme, ktoré plemená sú najviac ohrozené horúčavou. Čo robí psa odolným voči vysokým teplotám a prečo niektorí psi znášajú vysoké teploty lepšie ako druhí?

Poďme si to rozobrať. Za všetkým hľadajme genetiku. Po stáročí šľachtenia lovecké psy budú s výdržou úplne niekde inde ako psy šľachtené pre vzhľad. V skutočnosti psy všeobecne horúčavy v láske nemajú. A aj keď to nie je niekedy znateľné, horúčava ich obťažuje a robí im problémy. Pri termoregulácii musia psy totiž spoliehať sami na seba a na svoju schopnosť odvádzať teplo.

Ako teda ochladzovanie u psa funguje? Ak vynecháme vedomé vyhľadávanie tienistých a chladných miest, tak sa psy ochladzujú zrýchleným dýchaním a vyplazeným jazykom. Tým sa odparuje voda z jazyka a dochádza k ochladeniu okolitých ciev v mieste výparu. Tu spomenieme jednu zaujímavosť. Ak je vlhkosť vzduchu príliš vysoká, pes sa nedokáže ochladzovať vôbec. Najhoršou kombináciou je teda horúčava + vysoká vlhkosť. Rovnaké je to aj s potením u ľudí. Psy sa však potiť nemôžu a tak spoliehajú naozaj len na odvádzanie tepla vyplazením jazyka a ležaním na tienistých miestach. Ochladzovanie okrem iného sprevádza strata tekutín, a preto pes potrebuje prístup k čistej vode.

Mopslík

Ktoré plemená sú najviac ohrozené?

Plemená najviac ohrozené horúčavou sú takzvané brachicefalické plemená. Teda tie s brachicefalickou lebkou. Ide o morfologický typ psov súvisiaci s pomerom dĺžky a šírky lebky. Všeobecne vzaté sú títo psi typickí krátkym ňufákom. Patria sem teda klasický mopslík, buldog atď. Spomínaní a vôbec všetci brachicefalickí psi často trpia dýchacími ťažkosťami a veľmi zlou termoreguláciou. Majú príliš veľké mäkké podnebie, a to spôsobuje chrápanie a chrochtanie. Hrtan môže byť taktiež deformovaný, čo je ďalší veľký problém so zvládaním horúčavy. Aby mohlo ochladzovanie u psa vôbec fungovať, je nutný okrem iného dobrý stav dýchacieho a kardiovaskulárneho systému.

Ďalšie plemená ohrozené horúčavou sú boxeri, molosoidné psy, severské plemená a napríklad aj akita inu. Problém so zvládaním horúčavy sa týka aj psov s nadváhou, šteniat, starých psov alebo psov so slabým srdcom. Prílišná fyzická aktivita počas horúceho počasia taktiež vedie k zlému znášaniu vysokých teplôt.

Horšie znášajú horúčavy aj malé plemená. Chodníky a cesty sú totiž počas horúcich slnečných dní rozpálené. Schválne skúste niekedy položiť ruku na cestu, po ktorej ide váš psík. Asi sa teraz nebudete čudovať faktu, že z výletu v meste si pes môže doniesť bolestivo popálené vankúšiky na labkách. Bohužiaľ aj k tomuto dochádza. Okrem toho vzduch nízko nad rozpálenou vozovkou je rozohriaty tiež. Preto malé plemená počas naozaj horúcich dní trpia, a to napríklad aj bez povšimnutia majiteľa. Je teda viac než vhodné počas horúcich dní chodiť von so psom skoro ráno a večer. A cez deň naozaj len rýchlo vybehnúť a hneď späť.

Border kólia

Naopak k psom, ktorí znášajú horúčavy veľmi dobre patria napríklad border kólia, zlatý retriever, labrador, austrálsky dobytkársky pes a nemecký krátkosrstý stavač. Títo sú zároveň milovníci horúcich letných dní. Je nutné mať však na pamäti, že ku kolapsu z tepla môže dôjsť aj u úplne zdravého psa. Ak je napríklad pes ponechaný počas slnečného dňa v podkroví alebo v aute. V extrémnom prípade môže dôjsť ku kolapsu u psa, niekedy k nevratnému, aj v rámci niekoľkých minút pri intenzívnom vystavení psa teplu v uzavretej miestnosti.

Border kólia

A na záver ešte zaujímavosť. Typ srsti u psa so zvládaním horúčavy príliš nesúvisí. V skutočnosti srsť, o ktorú sa staráte dobre funguje aj u dlhosrstých plemien termoizolačne a chráni čiastočne psa pred horúčavou. Nie je teda nutné psa na leto strihať. Výnimkou je srsť splstnatená, tej je nutné sa zbaviť.

prečítané: 7 685x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...