topovat ověřit
14.03.2016 / 10.06.2019

Ideme na krytie

  • Čo všetko by ste mali vedieť, než pôjdete na krytie
80%
Náhľad

(čo všetko by ste mali vedieť, než pôjdete na krytie)

S tým, čo predstavuje chov psov a čo je nutné zariadiť, sme vás už zoznámili v článku Ako začať chovať psy s preukazom pôvodu. Pokiaľ máte chovnú sučku, tak vaše cesta uchovnením rozhodne nekončí, práve naopak. Máte pred sebou obdobie plánovania a ďalších starostí.

Výber krycieho psa

Ak ste splnili podmienky zaradenia do chovu a teraz čakáte na háranie, tak by ste ani v tomto medziobdobí nemali zaháľať. Vašou hlavnou úlohou je nájsť najvhodnejšieho krycieho psa a verte, že to nie je tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Väčšina chovateľských klubov má k dispozícii databázu psov, kde môžete nájsť potrebné informácie (rodokmene, potomkov, vyšetrenia a ďalšie). Poslúžiť vám môžu tiež zápisy z bonitácií, kde sa dajú dohľadať kódy, pod ktorými sú zaznamenané odchýlky psa od štandardu.

sheltie V týchto klubových databázach môže byť možnosť overenia príbuznosti, kedy porovnáte suku s vybraným psom na základe predkov a zistíte koeficient príbuzenskej plemenitby (Wrightov koeficient). Číslo možno vypočítať pomocou vzorca. Mieru príbuznosti môžete stanoviť aj na základe porovnania genetického profilu jedincov. Problematika príbuznosti sa však týka najmä málopočetných plemien, ktorá nemajú takú širokú chovateľskú základňu.

Pri výbere krycieho psa by ste mali zohľadniť jeho rodokmeň (predkov), výsledky zdravotných vyšetrení, odchýlky od štandardu a naopak prednosti oproti iným jedincom. Porovnajte ho so svojou sučkou (napr. keď bude sučka mať určitú chybu, vyberajte psa, u ktorého sa nevyskytuje). O kvalitách psa vypovedajú výstavné a športové úspechy. Ďalším kritériom môže byť farba, ktorú pes má, a to najmä v prípadoch, kedy chcete dosiahnuť menej bežného sfarbenia u šteniat.

Pre niektorých chovateľov je podstatným kritériom aj mesto, kde sa krycí pes nachádza. Bohužiaľ nie každý má možnosť cestovať cez celú republiku. Ďalším bodom je cena za krytie a prípadné šteňatá. Tú si musíte s majiteľom psa dohovoriť (najlepšie spísať a podpísať) pred samotným krytím.

Ideálne je zúžiť výber na pár psov a okrem víťaza si nechať v zálohe ešte niekoho, pretože nikdy neviete, čo si pre vás príroda pripraví a môže sa stať, že vami vybraný pes nenakryje, alebo sa situácia inak skomplikuje. V tom prípade nemusíte panikáriť a stačí navštíviť ďalšieho adepta. Pre suku, ktorá ide prvýkrát na krytie je vhodné voliť už skúsenejšieho psa, ktorý vie, čo robí.

Krytie

Snáď nie je nutné zmieňovať, že sučka musí mať pred plánovanou graviditou platné očkovania. Pred samotným háraním by ste ju mali odčerviť. Uvažovať môžete aj o vakcinácii proti herpes vírusu, ktorý sa môže prejaviť negraviditou sučky, problémami v gravidite, ale aj úmrtím šteniat po narodení. O tomto sa však informujte u svojho veterinárneho lekára.

šteňatá Len čo sučka začne hárať, tak je vhodné kontaktovať majiteľa krycieho psa s tým, že už sa blíži vaša návšteva. Ak si nie ste istí, kedy vyraziť na krytie, tak môžete využiť niektorú z možností určenia správneho dňa krytia. Veterinárny lekár je schopný zistiť, na základe steru alebo odberu krvi a následného vyšetrenia na hladinu progesterónu, v akej fáze hárania sa sučka nachádza. Ak vaša sučka hára atypicky, tak je možné, že vyšetrenie budete musieť opakovať viackrát.

Pred návštevou krycieho psa si pripravte všetky potrebné dokumenty (rodokmeň k nahliadnutiu, krycí list, očkovací preukaz). Je potrebné, aby ste všetko mali v poriadku a nemuseli panikáriť, že vám niečo chýba.

Keď nastane deň D, tak suku zbytočne nestresujte, všetko by malo prebiehať v dobrej nálade. Berte to ako priateľskú návštevu u ďalšieho milovníka psov.

Ak sa vám podarí spáriť a dôjde k zviazaniu (pevné spojenie psa a suky), tak môžete ísť za dva dni ešte na prekrytie. Potom už vám nezostáva než počkať aspoň 25 dní. V tejto dobe už budú na ultrazvuku viditeľné šteniatka a veterinárny lekár tak môže potvrdiť alebo vyvrátiť graviditu.

prečítané: 15 629x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...