topovat ověřit
29.12.2017 / 23.01.2019

Ako stráviť pokojný Silvester so psom?

  • Ako pomôcť psíkovi prečkať Silvester
80%
Náhľad

Posledná noc v roku sa blíži a pre psíkov aj ostatných domácich miláčikov to znamená veľa stresu. Všetci oslavujú príchod Nového roka a, samozrejme, nechýbajú ani nenávidené ohňostroje, ktoré psíkom naháňajú strach. Bojí sa váš pes delobuchov? Poradíme vám, ako prežiť príjemný Silvester a upokojiť vášho psíka.

1. Prechádzka so psom

Po silvestrovskej noci sa na internete objavuje mnoho oznámení o strate psíka. Ľudia totiž svojich miláčikov nezabezpečia a tí potom zo strachu utečú. Rôzne petardy v okolí je počuť už počas dňa, preto je najlepšie mať psíka počas prechádzky na pevnom vodidle, ktoré sa nepretrhne, a na dobre utiahnutom obojku, z ktorého sa nevyvlečie.

Pohybujte sa v lokalitách, ktoré poznáte a vyhýbajte sa kritickým miestam. Dlhšiu prechádzku je vhodné absolvovať dopoludní alebo po obede. Ako sa blíži večer, tak so psíkom vybehnite von len na chvíľku.

Ohňostoj

 2. Slávte doma

Pokiaľ máte psíka, tak je pre neho najlepšie, ak Silvester strávite s ním. Môžete si urobiť chlebíčky, pripraviť šampanské a pre psíka vytvoriť slávnostné jedlo. Odporúčame nechodiť na párty a nechávať ho doma samotného.

Ak váš pes býva vonku napr. v koterci, mali by ste ho vziať dovnútra, aby nebol zranený napríklad zatúlanou petardou.

3. Ako pomôcť prekonať strach

Ak sa váš psík bojí hlasných rán môžete mu dať upokojujúce prípravky ideálne sú napr. – Bachove kvetové esencie, ktoré sú prírodné a nijako psíkovi neublížia. Ďalej môžete siahnuť po feromónových obojkoch s upokojujúcim účinkom či iných prírodných prípravkoch. Iné tíšiace lieky nepoužívajte len tak, ale iba po konzultácii s veterinárnym lekárom.

Psíka sa nesnažte zbytočne upokojovať, len budete upozorňovať na to, že niečo je inak a navyše ho budete v podstate chváliť za nežiaduce správanie. Oveľa lepšie je, snažiť sa ho rozptýliť nejakou hrou, skvele sa na to to hodia tzv. interaktívne hračky, keď psík musí hľadať maškrty a snaží sa k nim dostať. Pustite si doma rádio alebo televízor a vytvorte si tak vlastný hluk – ten síce neprekoná ohňostroje, ale pôsobí aspoň mierne rozptýlenie.

Ak je psík vydesený, rozhodne ho nikam nezatvárajte, ale buďte s ním a pomôžte mu hluk prekonať.

4. Naučte psíka zvládať stresové situácie

Rada, ktorú oceníte nielen pri ohňostrojoch, naučte svojho psa, aby sa takého hluku nebál. Môžete ho trénovať už od šteniatka. Ohňostroje pre neho potom nebudú nič neobvyklé, čo by malo vzbudzovať strach. Od útleho veku je nutné psíka socializovať a zvykať na veci, s ktorými by mohol prísť do styku.

 S pejskem

5. Na Nový rok

Prvý deň nového roka môže tiež byť nebezpečný, pretože všade je veľa odpadkov, fliaš od alkoholu a naraziť môžete aj na nevybuchnuté ohňostroje, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné. Držte psíka od miest s odpadkami ďalej a radšej ho nepúšťajte na voľno, stále doznievajú oslavy z minulej noci.

Želáme vám šťastný Nový rok! Na Silvestra buďte so svojím psom, uvidíte, že vám bude vďačný a hlavne si to zaslúži. Pustite si spoločne nejakú rozprávku a užívajte si spoločné chvíle.

prečítané: 1 792x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...