topovat ověřit
30.10.2015 / 09.11.2015

Rozhovor so Simonou Smithovou - odborníčkou na odhalenie množiarní

  • Simona Smithová odpovedá na otázky, ktoré sa týkajú neslávne známych množiareň
80%
Náhľad

SIMONA SMITHOVÁ - autorka knihy TOVÁRNA NA ŠTĚŇATA, aneb ŠMEJDI v psím světě, ktorá osvetľuje problematiku množiarní, množiteľov a obchodu so psami. Niekoľko rokov sa venuje pomoci ľuďom pri výbere šteniatka, spolupracuje s najlepšími veterinárnymi lekármi a bojuje proti nelegálnemu obchodovaniu so šteňatami, v ktorom je Česká republika jednotkou.

Táto kniha a všetko úsilie venované boju proti množiarňam, šírenie povedomia medzi ľuďmi a apelovanie na zmenu zákona je hlavným cieľom nielen mojím, ale tiež všetkých, s ktorými spolupracujem, nech sú to veterinári, organizácie bojujúce proti množiarňam a široká verejnosť, ktorá sa k nám pridáva. Vzhľadom na to, že doteraz neboli publikované žiadne informačné materiály o tejto problematike a vie sa o nej naozaj málo, moja kniha je súpisom všetkého, čo tento obchod so psami predstavuje. Je určená každému, kto je milovníkom zvierat a je dobrým človekom, pretože tí sú najčastejším terčom týchto podvodníkov. Vo chvíli, kedy nebude dopyt zo strany kupcov, množitelia nebudú vytvárať ponuku... A tento problém sa vďaka spoločnému úsiliu podarí prinajmenšom zmierniť, ak nie úplne minimalizovať.

"Sama som bola ako neznalý kupec oklamaná, keď som v začiatkoch svojej praxe kúpila šteniatko čivavy od chovateľa, o ktorom som nič nevedela, nevidela som rodičov ani súrodencov šteniatka, avšak chovateľ bol taký láskavý a šteniatko mi ponúkol priviezť bližšie domovu. Triasol sa zimou , bolo maličké s nafúknutým bruškom a v očiach malo zákal. Po niekoľkých dňoch vzápätí zomrelo na dedičnú poruchu... Okrem iného malo iba pár týždňov, nie dva mesiace, ako mi tvrdil chovateľ. Ešte malo sací reflex. Avšak ja ako amatér som nechápala, čo sa vlastne stalo. Ďalší psík, ktorého som si urýchlene vybrala z druhého konca republiky, bol paradoxne braček tejto sučky, tiež čivava. Avšak to som zistila až neskôr... Inzerát bol veľmi milo napísaný, fotky šteniatok boli krásne a priamo lákali, aby som si jedno kúpila. Nebolo nič ďalšie, čo by ma zaujímalo, len som rýchlo chcela zalepiť bolesť a smútok. Ako sa však čoskoro zistilo, obe šteniatka pochádzali od rovnakého množiteľa a z rovnakého vrhu. Očkovací preukaz bol falošný, šteniatka nikdy neboli veterinárne skontrolované, neboli zaočkované ani odčervené a trpeli rovnakou dedičnou poruchou. Veterinárny lekár, ktorý mal šteniatka naočkovať a skontrolovať neexistoval a množiteľa sa nikdy nepodarilo dohľadať. Aj toto šteniatko čivavy zanedlho zomrelo... Táto otrasná skúsenosť ma doviedla k pátraniu po tom, ako sa môže predať šteňa, ktoré zjavne nie je zdravé a akým spôsobom tento neľudský biznis funguje. Denne sa venujem ľuďom, ktorí chcú poradiť s výberom psíka a za asistencie veterinárneho lekára hľadáme toho správneho, a predovšetkým zdravého nového člena rodín... Takého, ktorý bude robiť ľuďom iba radosť, aby bolo čo najmenej prípadov, ktoré vyžadujú právne poradenstvo v prípade ľudí podvedených množiteľom."

Čo alebo kto je množiteľ?

Množiteľ je človek, ktorý profituje z predaja šteniat; nie celkom legálnou cestou (zákon je veľmi nekonkrétny a nešpecifický). Vo veľkej väčšine za predané šteňatá neodvádza dane a taktiež za ne neručí, ba čo viac - snaží sa byť maximálne anonymný, pretože väčšinou predáva šteňatá vo veľmi zlom výživovom stave, ktoré sú odstavené od matky a s mnohými genetickými poruchami. Nie je výnimkou, že takéto šteňa novému majiteľovi často zomrie, alebo náklady za jeho veterinárnu pascu siahajú do desať tisíc korún. Sučky, ktoré tieto šteňatá rodia, sú zatvorené v malých klietkach, kde trávia celý svoj život, sú kŕmené hormónmi, aby mohli mať viac vrhov šteniat ročne, trpia nedostatkom jedla, vody, nemajú žiadny kontakt s človekom a sú vo veľmi zlom psychickom aj fyzickom stave. Nie je výnimkou, že sa medzi sebou pária suky aj psy z rovnakého vrhu, čím vznikajú šteňatám vážne genetické poruchy. Pre množiteľa je dôležitá len kvantita a čo najväčší počet predaných šteniat za mesiac, nehľadí na ich (ne)kvalitu a zlý zdravotný stav. Jeho zisky sa pohybujú okolo sto tisíc korún mesačne, niekedy aj oveľa vyššie. Množiteľ často mení svoje telefónne čísla a emailové adresy, nie je výnimkou, že často šteňa predáva mimo miesta bydliska, alebo si miesto bydliska vytvorí falošné, aby si zachoval anonymitu vo chvíli, keď sa ho snaží dostihnúť poškodený kupec.

Čivava - Obľúbené plemeno pre množiteľa Ktoré plemená sú pre množiteľov obľúbené a prečo?

Predovšetkým tzv. "módne plemená", teda tie, ktoré sa objavili napríklad v reklame, vo filme, alebo sú inak mediálne známe a medzi ľuďmi spôsobia obrovský rozruch a túžbu po tom takéhoto psíka vlastniť. Iste si všetci pamätáme reklamu na Vodafone so "sobou" čivavou, ktorá spôsobila vianočnú mániu a neskrotnú túžbu po čivavách, alebo film 101 dalmatíncov a "nutnosť" tohto fľakatého psíka okamžite mať. Spomínané čivavy sa okrem iného vo veľkom množia dodnes, pretože sú stále veľmi žiadaným plemenom. Veľmi obľúbené plemená sú tiež tie, ktoré vlastní veľký počet ľudí a pre svoju povahu, príjemnosť a "nenáročnosť" sú v pamätiach ľudí neustále, ako napríklad jorkšírský teriér, retrievery, čivavy a ďalšie. Ďalej sú v kurze tzv. "nové rasy" = ide len o marketingový trik na neznalých kupcov, pretože nová rasa psa nevznikne cez noc, rovnako tak MINI rasa psa a iné módne novinky, ktoré človeka na prvý pohľad oslovia. Všeobecne sú veľmi obľúbené malé rasy psov, pretože sú prenosné, zmestia sa aj do malého bytu a naoko nevyžadujú prílišnú starostlivosť.

Taktiky množiteľov?

Predovšetkým predaj šteniat veľmi skoro odstavených od matky, ktoré sa spravidla predávajú oveľa skôr, ako v zákonom stanovených cca 8 týždňoch, aby dokreslili svoj "malý" vzrast. Množiteľ predáva šteňatá choré a často aj s množstvom genetických porúch, väčšinou sa snaží voliť miesto odovzdania šteňaťa na neutrálnom mieste, ktoré o ňom takmer nič neprezrádza, ako je napríklad obchodné centrum, odľahlé parkoviská či chodba domu, v ktorom skutočne nebýva. Často odovzdávajú šteňaťa aj na polceste či pri čerpacích staniciach, avšak ich taktiky sa neustále menia. Vzhľadom na to, že predaj šteňaťa závisí na zručnostiach množiteľa, je zvyčajne veľmi milý, ústretový, rád sa ponúkne, že šteňa kamkoľvek privezie a na každú otázku má vopred pripravenú odpoveď, aby zahladil akúkoľvek neistotu kupca. Narazíme na neho väčšinou vďaka krásne písanému inzerátu s množstvom nádherných fotiek šteniatok, niekedy aj rodičov a popis, ktorý nám dá pocit dôvery, že šteniatko pochádza zo skvelého prostredia a bolo vychovávané s láskou.

Ako veľmi je trh (inzercia) v ČR, prípadne aj v zahraničí "zavírený" týmito množiteľmi?

Na väčšinu množiteľov v ČR pripadá zhruba 2 až 10 inzerátov na jednom inzertnom serveri, teda medzi 2 až 10 rôznymi SIM kartami, ktoré využíva, či rôznymi emailovými schránkami, aby dokreslil pocit veľkého výberu medzi chovateľmi. V skutočnosti to tak však nie je, je bežné, že sa napríklad na 7 rôznych inzerátov dovoláte jednému človeku, ktorý je v skutočnosti množiteľom. V ČR sa odhaduje stovka množiarní, odhalenia však bývajú len minimálne, často ich možno spočítať na prstoch jednej ruky . V zahraničí je trh z veľkej časti zaplavený šteňatami z ČR, ktoré sa dovážajú do krajín, ako je Francúzsko, Španielsko, Taliansko a ich cena sa počíta na kilogramy - platí sa iba za šteňatá, ktoré prežili. Jedno také šteňa, ktoré je množiteľom v ČR predané za cenu okolo 5 000 Kč, sa v týchto krajinách predáva medzi 1 500 - 3 500 euro. Všeobecne platí, že Česká republika je špičkou medzi množiteľmi v celej Európe, a je tak terčom celosvetovej kritiky.

Je pravda, že ČR patrí medzi krajiny s najväčším výskytom týchto podvodníkov? (ak áno, prečo?)

Bohužiaľ áno, ČR má v tomto celosvetové prvenstvo. Bohužiaľ v našej krajine neexistuje dostatočne presný zákon, ktoré by špecifikoval, čo už patrí medzi týranie psov, čo je a nie je útulok pre psov, a že je nezákonné množiť a predávať zvieratá (nielen psov) vo veľkom a okrem iného sú postihy za "porušenie" tohto nepresného zákona pre množiteľov tak zanedbateľné, že nie je dôvod, aby so svojou činnosťou prestávali. Nie sú stanovené kontroly a patričné pokuty, ktoré by zabezpečili dodržiavanie terajšieho zákona, veľakrát nikto presne nevie, či ide o trestný čin, priestupok, alebo sa vlastne o žiadne porušenie zákona nejde, pretože v ňom konkrétna vec nie je špecifikovaná. Momentálne je veľmi žiaduci nový zákon a už niekoľko rokov sa usiluje o jeho zmenu - bohužiaľ v českej legislatíve neexistuje pojem "množiareň" a tí, ktorí majú možnosť zmenu uskutočniť, o tejto problematike nič nevedia, čo vedie k tomu, že je pre nich nepodstatná , hoci ide o veľmi vážny problém, ktorý Českú republiku výrazne poškodzuje vo svete. O zmenu legislatívy a detailné úpravy zákona sa usiluje už niekoľko rokov, avšak zatiaľ márne.

Ako rieši náš štát túto problematiku?

Náš štát sa k nej stavia úplne jasne - pojem množiareň neexistuje (nezainteresovaní ho nepoznajú), teda nie je dôvod túto situáciu akokoľvek riešiť.

Ako ju riešia v zahraničí?

V niektorých krajinách EÚ je ustanovený zákaz predaja šteniat bez PP na inzertných serveroch, je možné len ich darovanie (napríklad v Poľsku, kde tento zákon naozaj pomohol problematiku takmer vykoreniť). V ďalších krajinách je napríklad nariadená kastrácia sučiek a psov bez PP, v ďalších okolitých krajinách je zriadený centrálny register psov - teda každý pes na území krajiny je povinne čipovaný. U nás tieto opatrenia zatiaľ nie sú.

Čo by podľa Vás pomohlo?

Centrálny register psov v ČR by napríklad umožnil mať pod kontrolou koľko psov je registrovaných na jedného majiteľa, takže by nemohli slúžiť na obchod so šteňatami, pretože by bol ich počet na jedného majiteľa zákonom regulovaný. Momentálne môže mať v ČR jeden množiteľ desiatky až stovky psov, ktoré nemá prihlásených a nikto o tom nevie, kým sa nezačne pátrať po tom, či za psa napríklad platí povinné poplatky. Zároveň by sa vedelo presné číslo psov v ČR a každý pes by bol evidovaný (momentálne sú povinne čipované len psy s PP), takže by horšie dochádzalo k obchodovaniu s nimi - aktuálne je väčšina predajov šteniat anonymných (šteňa pochádza z nejakého chovu od nejakého chovateľa , prípadne množiteľa – to je všetko).

Čo robiť, ak máme podozrenie, že sme sa stretli s množiteľom? (prípadne, že sme naleteli) - koho kontaktovať?

Sú organizácie, ktoré poskytnú pomoc či radu, napríklad Liga na ochranu zvierat, je taktiež možné kontaktovať štátnu či krajskú veterinárnu správu s podozrením na množiteľa či priekupníka, kde nahlásime jeho adresu, meno a štátna veterinárna správa by mala byť povinná každé hlásenie preveriť. Okrem iného veľa ľudí kontaktuje mňa, čo často vedie k tomu, že sa nám podarí nájsť viac poškodených kupcov a je možné podanie hromadnej žaloby.

Existuje nejaké združenie podvedených?

Bohužiaľ neexistuje žiadne, o ktorom by som vedela. Je veľa stránok napríklad na Facebooku, kde sa podvedení združujú a prípadne podávajú hromadné žaloby, ale žiadne združenie podvedených zatiaľ nie je.

Je zlé kupovať psíka bez PP, ak je chovateľ solídny?

Ako spoznáme, že je chovateľ solídny? Na druhú stranu, môže byť rovnako zlé kúpiť šteňa s PP, ktoré je nekvalitné a chovateľ je nanajvýš nesolídny. V tom prípade je otázka zavádzajúca. Zdravé a správne odchované šteňa sa má predávať až v 8 TÝŽDŇOCH veku, NIE PREDTÝM! V čase kúpy by malo byť aspoň raz zaočkované a najlepšie trikrát odčervené, malo by mať zastrihnuté pazúriky, podľa štandardu plemena by malo mať optimálne nožnicový zhryz (neplatí o každom plemeni), malo by mať čisté bruško, oči, genitálie a na brušku by sme nemali nájsť akúkoľvek hrču (brušná prietrž). Ďalej by sme mali vidieť súrodencov, rodičia šteniatka a prostredie v ktorom žijú, výnimkou nie sú ani viaceré návštevy, aby si na náš šteniatko zvyklo a bližšie sme spoznali chovateľa. Nutnosťou by mala byť kúpna zmluva a doklad o zaplatení šteňaťa, vrátane riadne vyplneného očkovacieho preukazu.

Ako zistíme, že sa ide o solídneho chovateľa?

Chovateľ nemá problém s tým, aby sme sa na šteniatko prišli pozrieť viackrát, netrvá na okamžitom a rýchlom odbere. Bez problémov nám ukáže rodičov a súrodencov šteniatok a šteňa spoznáme v prostredí, v ktorom vyrastá. Ak spomenieme, že si na kontrolu vezmeme veterinára, jeho reakcia je kladná a bezproblémová, taktiež sa nezdráha vystaviť nám kúpnu zmluvu a doklad o zaplatení šteňaťa. Chovateľ však dokáže byť tiež majstrovským hercom, takže si nikdy nemôžeme byť 100 % istí - najlepším riešením je vziať so sebou k výberu šteniatka nám známeho veterinára, aby šteniatko pred odberom skontroloval, prípadne nás upozornil na akékoľvek poruchy. Ak odovzdanie šteňaťa prebieha KDEKOĽVEK mimo jeho prostredie, BEZ RODIČOV, BEZ SÚRODENCOV, alebo BEZ KÚPNEJ ZMLUVY, rozhodne NEJDE O SOLÍDNEHO CHOVATEĽA!

*Ako spoznať zdravé šteniatko a ako ho môžeme sami skontrolovať je spoločne s fotografiami na mojich stránkach www.tovarnanastenata.cz, inak viac je to popísané v knihe.

Kde sa o tejto problematike dozvieme viac?

Veľmi podrobne vysvetlená problematika množiarní, množiteľov a priekupníkov, vrátane skutočných príbehov poškodených kupcov, je v knihe "Továrna na štěňata, aneb šmejdi v psím světě", ktorú si kúpite v každom kníhkupectve. Bohužiaľ na túto problematiku zatiaľ nebol natočený žiadny dokument a hoci existuje veľa osvetových organizácií, žiadna sa problematikou nezaoberá natoľko, aby prispela k zmene povedomia medzi ľuďmi a taktiež pomohla k nutnej zmene zákona. Pevne verím, že vďaka iniciatíve, ktorú spoločne vyvíjame a vyvinieme, sa veci čoskoro zmenia. K lepšiemu samozrejme.

prečítané: 4 707x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...