topovat ověřit
10.03.2016 / 10.06.2019

Ako sa chrániť pred kliešťami a blchami: výber antiparazitík pre psov

  • Rady, ako ochrániť svojho psa pred vonkajšími parazitmi
80%
Náhľad

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným vonkajším parazitom (ektoparazitom), tak by ste mali svojmu psovi zaobstarať účinnú ochranu. Na trhu je veľa výrobkov, z ktorých môžete vyberať, aký je však pre vášho psa ten najlepší?

Pri výbere sa riadime niekoľkými základnými pravidlami. Ako prvé by ste mali prihliadať na to, či váš pes býva v domácnosti s mačkou, pretože niektoré prípravky môžu byť pre mačky toxické. Ďalej je nutné zohľadniť vek psa, a to najmä ak ide o šteňa. Niektoré prípravky nie sú pre šteňatá vôbec vhodné, preto čítajte pozorne príbalový leták a v prípade neistoty sa obráťte na veterinárneho lekára. Pri pipetách či tabletách vás bude navyše zaujímať hmotnosť psa a pri obojkoch zase obvod krku.

Ak ste sa stretli s alergickou reakciou pri nejakom lieku, tak sa mu vyhnite a poraďte sa s veterinárnym lekárom, ako ďalej postupovať. Ak váš psík zle znáša antiparazitiká a chcete, aby bol chránený, tak môžete vyskúšať prírodné prípravky.

Obojky

Antiparazitné obojky sa vyznačujú dlhou životnosťou, psa chránia 4 až 8 mesiacov, teda po celú sezónu. Pes sa s obojkom môže kúpať, ale musí ho mať neustále nasadený, čo môže niektorým jedincom vadiť. Obojok nesmie byť veľmi utiahnutý, aby psa neškrtil, ale zároveň ani povolený, aby nedošlo k jeho samovoľnej strate. Obojky vychádzajú výhodne aj cenovo, keď prihliadneme na to, ako dlho psa ochránia.

 

obojok Scalibor Obojok Scalibor je absolútne nevhodný pre mačky, a to aj v prípade, že sa pes delí o domácnosť s mačkou. Môžete ho používať pre šteňatá od 7 týždňov a pre gravidné a dojčiace sučky. Doba jeho účinnosti je 5 až 6 mesiacov a predáva sa v dvoch veľkostiach.

 

obojok Kiltix Obojok Kiltix účinkuje až 7 mesiacov a je vhodný pre šteňatá od 3 mesiacov veku. Na výber máte z troch veľkostí a je vhodný pre všetky plemená psov.

 

obojok Foresto Obojok Foresto je vhodný pre psov aj mačky. Doba jeho účinnosti je 7 až 8 mesiacov. Obojok nepoužívajte u mačiatok do veku 10 týždňov a u šteniat do veku 7 týždňov. Zvieratá, ktoré nosia tento obojok by nemali spať v posteli so svojím majiteľom a obzvlášť nie s deťmi.

Kúpiť si môžete ďalej obojky Bolfo, Beaphar, Trixie a ďalšie.

Pipety

Spot-ony sa aplikujú na hornú časť krku ku koži, kam si pes nedosiahne. V porovnaní s obojkami majú krátku dobu účinnosti, a to priemerne jeden mesiac. Ak chcete, aby bol váš pes chránený nepretržite, tak musíte aplikovať pravidelne, čo sa vzhľadom na cenu pipiet celkom predraží. Aspoň dva dni pred a po aplikácii nesmie pes zmoknúť alebo byť okúpaný, aby bola zachovaná účinnosť lieku.

Pipety Spot-on Advantix Spot-on Advantix sa vyrába v štyroch vyhotoveniach podľa hmotnosti psa. Je vhodný pre gravidné, dojčiace suky a šteňatá od siedmich týždňov veku a hmotnosti aspoň 1,5 kilogramu. Nevhodný je pre mačky.

 

pipety Frontline Pipety Frontline sú vhodné pre psy od 8 týždňov a s hmotnosťou najmenej 2 kilogramy. Liek je určený pre psy, preto ho nepodávajte mačkám.

 

 

Ďalšie možné pipety sú Fypryst, Exspot a ďalšie.

sprej Frontline Spreje a šampóny


Tieto prípravky sa väčšinou používajú pri akútnych prípadoch (napr. pri zablšení), výhodou sprejov je, že ich môžete použiť aj na prostredie, v ktorom sa pes nachádza. Na trhu si môžete kúpiť napr. sprej Frontline, ktorý je možné použiť pre šteňatá od veku dvoch dní. Iba na prostredie je vhodný prípravok Bio Kill. Ďalšie spreje sú Bolfo či Arpalit Neo.

tablety Bravecto Tablety

Novinkou a celkom elegantným spôsobom ochrany psa pred blchami a kliešťami sú tablety. Vyznačujú sa jednoduchou aplikáciou, pretože sú ochutené, takže psy ich s radosťou prijímajú. Doba pôsobenia je napr. pri tabletách Bravecto až 12 týždňov.

Repelentné oblečky pre psov Oblečky

Na prechádzky do prírody môžete vyskúšať oblečky, ktoré majú repelentný účinok. Oblečky od firmy Samohýl sú nevhodné pre mačky, ale možno ich použiť pre šteňatá od 8 týždňov veku.

prírodné antiparazitiká Prírodné antiparazitiká

V boji proti vonkajším parazitom môžete siahnuť aj po prírodných produktoch. Ide najmä o bylinné esencie s čajovníkom či levanduľou. Repelentne pôsobí aj kokosový olej.

 

Pri všetkých produktoch čítajte pozorne písomne informácie a v prípade nejasností sa poraďte s veterinárnym lekárom.

 

prečítané: 6 428x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...