topovat ověřit
07.04.2014 / 15.08.2014

Pripravte psa na príchod novorodenca

  • Pripravte psa na príchod novorodenca, pes a novorodenec
80%
Náhľad

Domáci maznáčik je väčšinou do veľkej miery fixovaný na svojho majiteľa, nie nadarmo je tiež pes označovaný za najbližšieho priateľa človeka. Ako ale zvládnuť túto lásku, ak žena otehotnie a blíži sa pôrod vášho potomka? Ako pristupovať k psovi a naučiť ho prijať nového člena domácnosti, respektíve rodiny, v ktorom spočiatku uvidí pravdepodobne nepriateľa? Všetko ide veľmi jednoducho.

Stačí, ak s výcvikom, teda určitou prípravou, začnete ešte niekoľko dní či týždňov pred samotným pôrodom a privedením malej ratolesti domov. Pes na takúto situáciu bude aspoň v minimálnej možnej miere pripravený.

Zmeňte zavedené zlozvyky

Tým, že sa vo vašej rodine objaví nový člen, určite dôjde k mnohým zmenám, ktoré sa týkajú nielen fyzických obmien, ale aj voľného času.

Najprv domov kúpte postieľku, kočík a podobné veci potrebné pre výchovu malého dieťaťa. Umiestnite ich na budúce miesto a nechajte ich očuchať psom. Dôrazne mu však vysvetlite, že to nie je hračka, ale skôr určitý nedostupný predmet, ktorý musí v interiéri akceptovať a nie využívať na hranie a podobným činnostiam.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_GRAFICKYAk váš pes doteraz spal vo vašej posteli alebo hneď vedľa, kde teraz bude miesto pre postieľku, začnite s týmito návykmi tiež s predstihom. Pripravte ho na to, že sa jeho miesto, ležanie alebo pelech zmení a bude musieť takéto pravidlá akceptovať.

Tou najpodstatnejšou zmenou bude asi váš voľný čas, ktorý psovi nebudete môcť venovať v takej miere. Aj keď ešte dieťa nie je na svete, určite obmedzte napríklad prechádzky a znížte frekvenciu hier, skrátka sa začnite správať tak, ako keby ste svoj ​​potrebný čas už museli venovať malej ratolesti.

Všetky vyššie uvedené úkony sú podstatné preto, že pes si na ne zvykne bez akejkoľvek nadväznosti na príchod nového člena rodiny a do určitej miery túto zmenu nebude spojovať s dieťaťom a nevytvorí si k nemu negatívny prístup.

Príchod z pôrodnice...

Ak nastáva deň D a vy sa chystáte prísť s dieťaťom z pôrodnice, dbajte tiež na niekoľko základných pravidiel. V prvom rade by sa mala žena, respektíve majiteľka so psom privítať sama, bez prítomnosti dieťatka. Ideálne, ak je pes dostatočne vybehaný a nie je v takýto okamih akokoľvek hyperaktívny.

Po plnohodnotnomprivítaní a upokojení psa by ste do miestnosti mali vstúpiť tiež s dieťaťom. Pes bude v daný okamih veľmi zvedavý, bude chcieť dieťa oňuchávať, prípadne aj olizovať. Nebráňte mu v tom, dieťa však samozrejme strážte, aby nedošlo k jeho poraneniu. Pri tomto procese sa snažte na psa hovoriť, slovne privítajte nového člena do rodiny a zviera rôzne pochváľte, pokojne mu dajte aj maškrtu za to, že sa k dieťaťu chová slušne.

Predovšetkým prvé dni treba psa dôkladne strážiť, pretože sa bude chcieť k ratolesti neustále približovať a bude vyžadovať určitú pozornosť. Ostatne dieťa, sa pre neho v prvý okamih stáva určitým sokom v doteraz zavedenej svorke, kam je treba ho riadnym a nenásilným spôsobom prepašovať.

Držte sa starých zvykov a vykonávajte činnosti spolu

Počas nasledujúcich dní a týždňov sa snažte k psovi chovať rovnako, ako doteraz, predovšetkým z hľadiska stravovania, venčenia a každodenných hier. Nevyvolávajte mu stresové situácie ďalšími zmenami, ako je tá najpodstatnejšia v podobe dieťaťa.

Chodievajte pravidelne na prechádzky s dieťaťom aj so psom. Pokiaľ sa práve venujete svojmu malému dieťaťu, prizvite k tomu aj psa, aby sa tejto hry alebo práce zúčastnil tiež a videl, že v novom prírastku rozhodne nemusí vidieť akúkoľvek konkurenciu. Pes si však zároveň musí uvedomiť, že nie je nadradeným článkom, ale dieťa samotné.

Postupom času môžete spozorovať, že medzi dieťaťom a psom sa vytvorí úplne hlbší vzťah a pes svoje pochybnosti v priebehu niekoľkých dní až týždňov nadobro stratí.Týmto správaním ho donútite k tomu, že dieťa bude považovať za ďalšieho právoplatného člena rodiny.

Dbajte na bezpečie dieťaťa

Aj keď dôjde k tomu, že si pes na malú ratolesť dobre zvykne a bude s ňou vychádzať úplne bez problémov, stále dbajte na maximálnu bezpečnosť svojho dieťatka. Nikdy ho nenechávajte bez dozoru so psom, pretože aj keď ide o vášho verného a strážneho priateľa, je to stále živý a zmýšľajúci tvor, ktorému do hlavy nikto nevidí. Detské telo je v taký okamih veľmi zraniteľné, navyše, ak ide o väčšie plemená.

Snažte sa utvárať puto medzi dieťaťom a psom, napriek tomu však nezabúdajte na to najdôležitejšie, na bezpečnosť.

prečítané: 8 981x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...