topovat ověřit
28.07.2015 / 22.10.2019

Kupujeme psa s preukazom pôvodu

  • Ako si správne kúpiť psa a ako nenaletieť množiteľom
80%
Náhľad

Možno ešte len zvažujete, nakoľko je vhodnejšia pomerne nákladná kúpa čistokrvného psa v porovnaní s lacným obstaraním kríženca. Hoci ste sa už rozhodli pre nového psieho kamaráta a túžite výhradne po reprezentatívnom zástupcovi z viac než štyroch stoviek uznaných psích plemien. Každopádne vedzte, že pri výbere čistokrvného psa je nutné sa mať na pozore pred bezohľadnými množiteľmi, ktorých je u nás bohužiaľ veľa. Preukaz pôvodu poskytuje majiteľovi psa akúsi garanciu do budúcnosti. Šteňatám býva však niekedy vystavený až dodatočne, po podaní žiadosti zo strany chovateľov a spracovaní celej agendy príslušným chovateľským klubom a ČKJ (Českomoravskou kynologickou úniou). Pred kúpou je preto na mieste poriadne si preveriť samotného chovateľa a rodičov šteniatok.

O krížencoch sa hovorí, že sú v priemere odolnejší proti rade ochorení, ktoré nepríjemne často sužujú vyšľachtené psie plemená. Mnohí ľudia dokonca vyhlasujú, že nepoznajú oddanejších a vernejších psov. Faktom však zostáva, že u šteňaťa kríženca nie je možné s veľkou istotou odhadnúť jeho budúci vzhľad ani povahu. Napriek tomu dokážu byť kríženci skvelými spoločníkmi a ich obstaranie by malo byť kvitované s radosťou a vďakou. Na druhú stranu nemožno v súčasnej situácii, keď sú útulky preplnené bezprizornými psíkmi všetkého druhu, v žiadnom prípade schvaľovať cielené množenie krížencov, o ktorých je všeobecne menší záujem než o čistokrvné psy.

Bohužiaľ sa stále nájdu nezodpovední ľudia, ktorí sú natoľko presvedčení o výnimočnosti svojho roztomilého psíka, že nepochybujú o bezproblémovom predaji jeho šteniatok a iniciujú zámerne ich počatie. A to aj keď nie je príliš jasné, ku ktorému plemenu budúci psí rodičia patria alebo sa od štandardu plemena výrazne odlišujú. Trochu inou kapitolou sú šteňatá, ktoré prídu na svet v dôsledku „nehody“. Sučka sa jednoducho zabehne alebo nie je dostatočne strážená a nájde si k nej cestu horlivý ženích akéhokoľvek plemena. Veľakrát je ťažké stanoviť mieru viny a ľahkovážnosti majiteľov psa, lebo vynaliezavosť psích milencov občas nepozná medze. Vždy je to však práve majiteľ psa, ktorý za dôsledky činov svojho chlpatého zverenca plne zodpovedá.

Výnimkou nie sú majitelia psov s preukazom pôvodu, ktorí sa rozhodnú aspoň raz za život psa odchovať šteňatá, pritom neusilujú o riadne uchovnenie svojho psa a o úradné posvätenie zo strany klubu, či už z obyčajnej lenivosti alebo z iného dôvodu. Vedome tak privádzajú na svet šteňatá bez preukazu pôvodu, ktorých čistokrvní rodičia neboli odborne posúdení a schválení ako vhodní adepti na pokračovanie chovu daného plemena. Môžu teda disponovať niektorým z vylučujúcich nedostatkov, ale tiež nemusia. Ich potomkom nebudú po krytí schváleným a registrovaným chovateľským klubom vystavené preukazy pôvodu.

Najviac spornú kategóriu predstavujú psi, ktorí sú svojimi majiteľmi hlasno vydávaní za čistokrvných, avšak čistokrvnosť ich samotných a tiež ich šteniat je viac či menej sporná a nemožno ju doložiť inak ako pomocou slovného uistenia chovateľa. Pomocou tejto rétoriky sú väčšinou prezentované šteňatá z rúk množiteľov. Kto je to vlastne množiteľ? Je to ziskuchtivý človek bez štipky svedomia, ktorý šikovne využíva naivity, dôvery, neznalosti a nerozvážnosti ľudí, prahnúcich po rýchlom získaní papierového psa za nízku cenu. Množiteľ sa väčšinou nezdráha takmer ničoho - masový chov psov v nevyhovujúcich podmienkach a hrubé týranie zvierat nie je žiadnou výnimkou .

„Podnikanie“množiteľa v konečnom dôsledku výrazne zhoršuje zdravotnú kondíciu psej populácie. Množiteľ sa zameriava na aktuálne populárne plemená a má vždy v rukáve niekoľko osvedčených historiek pre menej informovaných záujemcov o šteňa s preukazom pôvodu. Medzi najviac obľúbené patrí historka typu „Toto je posledné šteniatko z vrhu a preto už nemá papiere“. To je samozrejme nezmysel, lebo po riadnom uchovnení a splnení všetkých potrebných podmienok daných chovateľským klubom dostanú preukaz pôvodu všetky šteniatka z daného vrhu chovateľskej stanice.

Množiteľ sa nezdráha šteňa predať pokojne pred supermarketom alebo na hocijakom trhovisku, spolieha na rýchlu dohodu a malú informovanosť kupujúceho. Jeho krédom je čo najväčšia kvantita, nie kvalita chovu. Zodpovedný chovateľ naproti tomu rozhodne neusiluje o masovú produkciu šteniat a poskytne záujemcovi o šteniatko možnosť stráviť dostatočne dlhú dobu pri psíkoch, v pokoji si ich prezrieť a spoznať aspoň matku šteniat alebo oboch rodičov. Dobrý chovateľ si sám starostlivo vyberá, komu šteňa zverí, zaujíma sa o jeho budúcnosť a spisuje s novým majiteľom psa riadnu kúpnu zmluvu.

Preferovať kúpu psa s preukazom pôvodu sa oplatí hneď z niekoľkých dôvodov. Vďaka oficiálne ustanovenému štandardu plemena si môže majiteľ čistokrvného psa urobiť vopred dosť presnú predstavu o jeho veľkosti, hmotnosti a ďalších exteriérových vlastnostiach v dospelom veku. Možno počítať aj so špecifickými charakterovými črtami, typickými pre zástupcov daného plemena. Majiteľ psa má možnosť urobiť si obrázok aj o tom, aké zdravotné riziká sa môžu prípadne vyskytnúť u jeho psa s väčšou pravdepodobnosťou. V budúcnosti je možné sa s čistokrvným psom s preukazom pôvodu zúčastniť výstav, participovať na klubových aktivitách a podieľať sa na ďalšom zdravom chove a vývoji daného plemena.

Pár užitočných tipov na záver:

Nekupujte „mačku vo vreci“

Naštudujte si starostlivo čo najviac informácií o vami vybranom plemene. Majte dobrý prehľad o tom, ako má váš budúci psík vyzerať a čo jeho chov predstavuje. Prihláste sa do fanklubu plemena a zisťujte si vopred poznatky, rady a tipy zo všetkých strán.

Nekupujte psíka z neznámeho zdroja

Vyberajte si psíka iba z chovateľskej stanice s dobrou povesťou. Sondujte pozorne podrobnosti o chovateľskej stanici na webe kynologickej únie, chovateľského klubu aj u ostatných chovateľov zástupcov daného plemena na stránke fanklubu. Ak máte možnosť, popýtajte sa v okolí.

Zaujímajte sa starostlivo o zdravotný stav rodičov

Väčšina klubov vyžaduje od chovateľov vykonanie zdravotných testov psov na množstvo geneticky podmienených chorôb. Nehanbite sa požiadať chovateľa o informácie ohľadom zdravotných výsledkov jeho psov, rodičov aj šteniat. Neuspokojte sa s obyčajným ústnym uistením, že je všetko v poriadku.

Nesnažte sa ušetriť na nepravom mieste

Chcete zdravého čistokrvného psa? Zabudnite na lacnú kúpu. Majte na pamäti, že väčšia počiatočná investícia pri nadobudnutí čistokrvného psíka predstavuje zlomok výdavkov v porovnaní s poplatkami za veterinárnu liečbu zdravotne podlomeného šteňaťa od množiteľa. Za nižšiu cenu možno zakúpiť psa s preukazom pôvodu, ktorý je označený ako „neštandardný“. To znamená, že u neho bola uznaná závažná odchýlka od štandardu a v budúcnosti nebude môcť byť uplatnený v chove, zároveň nebude žať ovácie na výstavách.

Vyžadujte riadnu kúpnu zmluvu

Spíšte s predajcom psa kúpnu zmluvu. Tá by mala obsahovať základné identifikačné údaje o kupujúcom, predávajúcom a samozrejme o predávanom psíkovi, vrátane jeho registračného čísla. Súčasťou by mali byť tiež základné údaje o jeho rodičoch. Dobrý chovateľ so zaujatím pre priaznivú budúcnosť plemena si najskôr bude priať do zmluvy začleniť aj vaše povinnosti. Okrem dohody o cene šteňaťa tak môže zmluva ďalej obsahovať zmienku o vašom záväzku nechať otestovať v určitom veku psíka na dedične podmienené choroby a o budúcom vykonaní mentálnych testov. Chovateľ si môže v zmluve nárokovať prvotné právo na odkúpenie v prípade ďalšieho predaja psíka alebo právo intervenovať pri plánovanom krytí.



prečítané: 6 231x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...