topovat ověřit

Ako najlepšie ostrihať vlastného psa

  • Ako najlepšie ostrihať vlastného psa
100%
Náhľad

Rovnako, ako vy, aj domáci maznáčik potrebuje občas náležitú údržbu, čo sa týka skracovania srsti a ďalších procesov. Úkon v podobe strihania sa samozrejme týka hlavne dlhosrstých plemien, respektíve psov, ktorých srsť neustále rastie a mohla by psovi spôsobovať najrôznejšie problémy a obmedzenia.

Strihanie psov možno vyriešiť hneď dvoma praktickými variantmi. Tou jednoduchšou, čo sa týka vašej námahy a práce, je návšteva psieho salónu, kde bude táto činnosť vykonaná odborne a kvalitne. Za ňou však musíte zaplatiť aj adekvátnu cenu, ktorá môže v závislosti od vykonaných zákrokoch dosahovať pomerne vyššiu sumu. Alebo sa vám naskytá ešte druhá možnosť, ktorou je ostrihanie psa svojpomocne. K tomuto úkonu síce potrebujete určité nástroje, môžete však tento proces vykonávať kedykoľvek sa vám zachce, respektíve, kedy to bude vyžadovať psia srsť.

Írsky jemnosrstý pšeničný teriér

Kedy je vhodné strihať psa

V prvom rade vás bude pravdepodobne zaujímať doba, ktorá je najvhodnejšia pre ostrihanie psa. U každého plemena to bude asi rozdielne, v závislosti na rýchlosti rastu chlpov. Táto doba sa v letnom období trochu zrýchľuje, naopak v zime spomaľuje. Všeobecne sa udáva, že interval medzi jednotlivými procesmi strihania býva obvykle rádovo 1,5 až 2 mesiace. Do určitej miery záleží aj na tom, aký strih chcete psovi dopriať.

Čo potrebujete k ostrihaniu psa

Základom plnohodnotnej sady na strihanie je bezpochyby niekoľko dôležitých prvkov, ktoré slúžia nielen pre samotné strihanie, ale aj pre uľahčenie niektorých činností. Najrýchlejším a najmenej náročným doplnkom, čo sa týka času a práce, je elektrický strojček, ktorý možno zakúpiť priamo v špecializovaných predajniach. Jeho tvar a konštrukcia tak budú zodpovedať presne týmto požiadavkám.

Chýbať by však nemali ani nožnice optimálnej dĺžky, kefa pre rozčesávanie srsti, prípadne hrebeň ľubovoľných veľkostí. Ak súbežne so strihaním vykonáte tiež potrebné zastrihnutie pazúrikov, je potrebné mať zodpovedajúce kliešte.

Yorkshire terrier

Ako prebieha samotný proces strihanie

Ak máte nachystané všetky potrebné nástroje na strihanie, je dôležité umiestniť psa do takej výšky, kde sa vám bude dobre strihať a môže sa pohodlne usadiť. Práve jeho pokoj je veľmi dôležitou vecou, ​​ktorú neradno podceňovať. Vzhľadom k tomu, že sa okolo neho pohybujete s ostrým predmetom, mohlo by dôjsť k nechcenému, avšak bolestivému zraneniu.

Pokiaľ pes disponuje dlhou a huňatou srsťou, bude ju treba skrátiť najprv prostredníctvom nožníc. Až potom je vhodné použiť strojček, ktorý už nebude musieť bojovať s tak veľkým množstvom chlpov. Strihanie elektrickým strojčekom je vykonávané vždy od chvosta, smerom k hlave. Vo svojej podstate teda proti srsti. S vhodne nastavenou výškou na strojčeku by ste nemali zabudnúť na žiadnu časť psieho tela. Ak budete kreatívni, môžete psovi samozrejme vytvoriť najrôznejšie zostrihy, podľa svojej ľubovôle. V mnohých prípadoch sa však môže stať, že práve zvuk elektrického strojčeka bude rušivým elementom pre psa a budete ho musieť ostrihať kompletne ručne, teda nožnicami.

Vždy dávajte pozor predovšetkým u citlivých partií a tvárovej časti, kedy by mohlo dôjsť k nepríjemnému zraneniu psa.

Bichon

Finálne zastrihnutie pazúrov

Keď svojmu psovi poskytnete kompletný servis, čo sa týka údržby, nemali by ste zabúdať ani na zastrihnutie pazúrov, ktorých správna dĺžka je podstatná pre pohodlie samotného psa. V tomto prípade však zbystrite, aby ste zvieraťu nespôsobili zbytočnú bolesť tým, že pazúr zastrihnete príliš a poraníte živé tkanivo. Všeobecnú pomôckou býva, že pazúr je potrebné zastrihnúť vždy pred ružovú časťou, ktorá je živá.

Aby ste všetko potrebné dotiahli k úplnej dokonalosti, môžete svojho psieho miláčika tiež vykúpať, vďaka čomu ho zbavíte zostávajúcich chlpov po strihaní, ktoré vám následne nebude roznášať po celom objekte, ak ide o izbové plemeno. Strihanie psa tak môžete zvládnuť sami, vo vlastnej réžii.

Pudl královský

prečítané: 27 397x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...