topovat ověřit

Ako sa pripraviť na bonitáciu

  • Čo je to bonitácia a čo je nutné splniť pred bonitáciou
100%
Náhľad

Zaobstarali ste si šteňa s preukazom pôvodu a plánujete jeho uchovnenie? Potom vás čaká bonitácia, pri ktorej bude pes starostlivo posúdený. Poradíme vám, ako sa na túto psiu „skúšku dospelosti“ pripraviť.

Čo je to bonitácia?

Bonitácia sa v mnohom podobá výstave, ale prebieha oveľa viac do hĺbky. Ide o akciu, na ktorej je pes posúdený a starostlivo provnaný so štandardom, akékoľvek odchýlky sú zaznamenané a pes odchádza s výsledkom chovný, či nechovný.

U väčšiny plemien jedinec prejde bonitáciou raz za život a jej výsledok je platný doživotne. Existujú však výnimky, za určitých okolností môžete absolvovať rebonitáciu. Zvláštnou kapitolou sú nemecké ovčiaky, ktoré majú jedny z najprísnejších podmienok na prijatie do chovu. Prvé uchovnenie ovčiakov je dočasné, len na dobu 2 rokov, potom je nutné opäť absolvovať bonitáciu. Ďalšie zaradenie do chovu je už doživotné.

Bonitácie sú organizované klubmi, ktoré zaisťujú chov daných plemien FCI v Českej republike. Každé plemeno má na uchovnenie iné podmienky. Ak ste členmi klubu, tak máte zvýhodnené poplatky.

Afgánský chrt a Border teriér

Čo je nutné splniť pred účasťou na bonitácii

Na bonitácii je potrebné predložiť výsledky zdravotných vyšetrení, ktoré dané plemeno na uchovnenie potrebuje. Pokiaľ ide o vyšetrenie pohybového aparátu, je nutné, aby pes v čase vyšetrenia dosiahol aspoň vek 12 mesiacov (RTG bedier a luxácia patelly). Ďalej sa môžete stretnúť s tým, že bude požadované vyšetrenie očí, vyhotovenie DNA profilu a ďalšie.

Na úspešné absolvovanie bonitácie je potrebné, aby mal váš pes splnenú výstavu najhoršie na predpísanú známku. Výstavy sa musíte zúčastniť až v určitom veku psa, veková hranica sa týka aj samotnej bonitácie.

Pracovné a lovecké plemená majú uchovnenie o niečo ťažšie, pretože musia pred bonitáciou absolvovať ešte požadovanú skúšku.

U niektorých plemien sú pred samotnou bonitáciou uskutočňované zvody. Všetky informácie na uchovnenie vášho plemena nájdete na stránkach chovateľského klubu.

Border kolie

Ako bonitácia prebieha

Psi sú pri bonitácii hodnotení podľa rozpisu. Rozhodne je však dobré prísť včas, pretože niekto sa nemusí dostaviť a vy tak môžete prísť na rad skôr, ako ste čakali. Počas preskúmavania si môžete urobiť pohodlie v blízkosti kruhu a sledovať, ako bonitačná komisia postupuje, aby ste vedeli, čo vás čaká.

Počas posudzovania buďte v pohode, pes akýkoľvek stres z vašej strany spozná. Posudzovanie má na starosť bonitačná komisia, najskôr dôjde k váženiu a meraniu (u niektorých plemien je podstatná len výška v kohútiku, u iných sú dôležité ďalšie proporcie), nasleduje podrobná kontrola chrupu a posúdenie psa v postoji aj pohybe ako na výstave.

Akékoľvek odchýlky od štandardu sú zanesené do bonitačnej karty a výsledný kód je prehľadom nedostatkov, ktoré pes má. Komisia venuje pozornosť povahe psa a tomu, ako sa počas predvedenia chová, preto je dôležité, aby ste ho na bonitáciu dostatočne pripravili. Pes musí vedieť ukázať zuby a nechať sebou manipulovať aj cudzím človekom (to je veľkému množstvu psov nepríjemné).

Ak na seba pes nenechá siahnuť, odmieta ukázať zuby alebo je agresívny, nemusí byť posúdený. Dopredu trénujte všetky úkony, ktoré vás čakajú.

Francúzsky buldoček

Uchovnenie so psíkom absolvujete raz za jeho život, preto si urobte dostatok času a nesnažte sa nič uponáhľať. Bonitácia často prebieha spoločne s klubovou výstavou, takže to môžete poňať ako príjemne strávený víkend s ostatnými majiteľmi psov.

 

prečítané: 45 284x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...