topovat ověřit
21.09.2020 / 21.09.2020

Treibball: zábava nielen pre pastierske psy

  • Čo je to Treibball
100%
Náhľad

Existuje mnoho kynologických aktivít, ktorým sa môžete spoločne so svojím psom venovať. Niektoré majú bohatú históriu, iné vznikli pomerne nedávno, ale tešia sa stále väčšej obľube. A práve druhým prípadom je i treibball. Počujete o tomto športe po prvýkrát? Nevadí, nižšie si ho predstavíme.

Čo je to Treibball?

Za treibballom stojí Holanďan Jan Nijboer, vymyslel ho, aby zamestnal ovčiarske psy, keď práve nebolo pasenie na programe dňa, ale svorka sa musela unaviť. Psy pri ňom pracujú s veľkými gymnastickými loptami, ktoré musia namiesto ovečiek premiestniť na určené miesto. Môže slúžiť ako doplnková činnosť ku klasickému paseniu.

Prečo sa venovať treibballu?

Výhodou tejto aktivity je, že psy pri nej nepotrebujú takú fyzickú zdatnosť, ako napr. pri agility. Hodí sa teda i pre pomalšie plemená a psov, pre ktorých nie je vhodné skákanie. Nemáte ovčiarske plemeno? Nevadí, treibball nie je určený iba pre špecifické plemená, ale venovať sa mu môžu všetci.

Pri samotnej aktivite má pes umiestnené gymnastické lopty na lúke vo vzdialenosti 6 až 20 m od bránky, za ktorú ich musí premiestniť, samozrejme, v spolupráci so psovodom. Najlepšie je, pokiaľ lopty gúľa ňufákom. Na ich premiestnenie má 3 min. Počet lôpt sa zvyšuje v závislosti na tom, do ktorej z výkonnostných tried patríte.

Na Slovensku ešte neexistuje klub, ktorý by zastrešoval tento šport. V Českej republike ale existuje, a združuje hráčov a zaštiťuje konanie pretekov. Je hneď niekoľko výkonnostných tried, takže keď budete šikovní, môžete sa posúvať stále vyššie. V čím vyššej triede ste, tým sú pravidlá prísnejšie. V každej z tried sa psy delia do dvoch kategórií podľa veľkosti psa, prvá je small do 40 cm kohútikovej výšky a tá druhá je large pre psíkov s výškou viac ako 40 cm v kohútiku.

Zaujal vás treibball a radi by ste ho vyskúšali? Pozrite sa na stránky českého klubu, môžete sa zúčastniť niektorej z akcií, aby ste to zažili na vlastnej koži a zistili, či vás táto aktivita baví.

prečítané: 1 474x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...