topovat ověřit

Ako začať chovať psov s preukazom pôvodu

  • Podrobné informácie, ako založiť chovateľskú stanicu
80%
Náhľad

Chceli by ste sa venovať chovu psov, ale neviete, čo to predstavuje? Než budete v rukách držať čerstvo narodené šteniatka, tak vás čaká dlhá cesta. Zoznámime vás s úkonmi, ktoré je nutné vykonať a poradíme s tým, ako pri nich postupovať.

Kúpa šteňaťa s preukazom pôvodu

Prvým dôležitým bodom, bez ktorého sa naozaj nezaobídete, je kúpa psa (suky) s preukazom pôvodu. Nikto vám však nezaručí, že zo šteniatka vyrastie štandardný zástupca svojho plemena, ktorý neskôr prejde uchovnením a bude zbierať jedno výstavné ocenenie za druhým.

Preto k tomu musíte pristupovať tak, že si kupujete spoločníka a člena rodiny. Pokiaľ bude výstavne úspešný a neskôr aj uchovnený, tak to musíte brať ako príjemné spestrenie vášho spoločného spolužitia.

V každom prípade už pri kúpe psa hľadajte šteňa, ktoré má predpoklady pre chov aj výstavy, teda nevykazuje hrubé nedostatky oproti štandardu.

Založenie chovateľskej stanice

sučka weimarského stavača Ak vlastníte sučku a chcete odchovávať šteniatka s preukazom pôvodu, tak si budete musieť založiť chovateľskú stanicu, teda presnejšie zažiadať o medzinárodne chránený názov chovateľskej stanice. Počítajte s tým, že proces trvá minimálne tri mesiace, takže si to nenechávajte na poslednú chvíľu.

O medzinárodne chránený názov môže žiadať iba osoba staršia ako 18 rokov (právne spôsobilá) s trvalým pobytom v Českej republike. Za život môžete vlastniť len jednu chovateľskú stanicu. Jej názov patrične zvážte, aby bol vhodný aj pre viac plemien, pretože nie je možná jeho zmena ani priznanie nové.

Formulár žiadosti nájdete na stránkach ČMKU alebo nižšie. Nemožno ho podávať elektronicky, takže ho vytlačíte, čitateľne vyplníte a spoločne s obojstrannou kópiou občianskeho preukazu zašlete na uvedenú adresu. Napísať môžete až šesť potenciálnych názvov, z ktorých vám bude jeden vybraný. Názov nesmie byť totožný s už existujúcou zaregistrovanou chovateľskou stanicou. Toto si môžete overiť na stránkach FCI.

Formulár "žiadosť o založenie novej chovateľskej stanice"

Certifikát s vybraným názvom vašej chovateľskej stanice je po schválení ČMKU a FCI zaslaný na dobierku na vami uvedenú adresu a cena za tento úkon je 1 815 Kč.

Uchovnenie

Šteniatka Aby mohol byť pes uchovnený, je nutné s ním absolvovať bonitáciu. U väčšiny plemien sú vyžadované aj rôzne vyšetrenia (napr. luxácia patel, röntgeny bedrových či lakťových kĺbov, vyšetrenie očí atď.).

Na uchovnenie je nutné sa zúčastniť výstavy a získať potrebnú známku, niekedy dokonca musí ísť o účasť na výstave usporiadanej daným klubom. Niektoré plemená vyžadujú vykonanie skúšky.

Každé plemeno má podmienky na prijatie do chovu nastavené inak a všetky potrebné informácie by ste mali nájsť na stránkach klubu, ktorý zastrešuje chov vášho plemena. Je potrebné zvážiť členstvo v klube, pretože vo väčšine prípadov budete mať zvýhodnené poplatky za všetky úkony.

Na bonitácii bude pes posúdený, všetky jeho odchýlky od štandardu rozhodca zaznamená a na ich základe rozhodne o výsledku. Keď budete úspešní, tak vám gratulujeme, máte doma chovného jedinca.

Ak vlastníte suku, tak sa môžete porozhliadnuť po vhodnom krycom psovi a naplánovať si krytie podľa očakávaného hárania. V prípade, že máte chovného psa, tak ho nezabudnite propagovať, aby sa o vás chovatelia dozvedeli.

prečítané: 24 079x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...