topovat ověřit
20.11.2013 / 31.05.2019

Ako naučiť malé šteňa močiť vonku

  • Praktické rady, ako odnaučiť šteňa sa pocikávať
100%
Náhľad

Zaobstaranie psa je určite slastnou záležitosťou každého z nás. Vysnívaný miláčik rodiny, ktorý je v útlom veku veľmi roztomilý a v mnohých situáciách doslova komický. Nad jeho vzhľadom sa iste rozplýva väčšina z nás. Potom ale príde na pretras bežná realita, ktorá spočíva vo vykonávaní potreby. Rovnako ako malé dieťa nevie hneď z počiatku svojho veku chodiť na záchod, je to tak so šteňatami všetkých psích plemien.

A práve tu možno prichádza prvé ochladenie väčšiny majiteľov, ktorí sa zahľadeli do smutných očí svojho nového psíka. Nejde samozrejme o žiadnu tragédiu, ale úplne prirodzený proces, ktorý je treba psovi patričným spôsobom vysvetliť a naučiť ho chodiť močiť von. Aj v tomto prípade platí, žiadne násilie a predovšetkým výrazná trpezlivosť.

Fáma v podobe pomočených novín

Mnohí z vás v sebe majú určite zakorenenú vidinu malého šteňaťa, ktorému máčate noštek v mláčke uprostred vašej obývacej izby a potľapkávate ho novinami. To je naozaj iba ilúzia, ktorá nie je skutočnosťou a táto metóda východy jednoducho nie je správna.

Sú samozrejme ľudia, ktorí postupujú podľa tradičného posúvanie novín smerom k dverám, psa možno však naučiť chodiť von aj bez toho. Psie plemená majú z nejakého dôvodu potrebu močiť na papier, väčšinou noviny, ktoré im položíte do danej časti miestnosti a postupne ich s každou ďalšou mláčku posúvate bližšie k dverám, až sa vám podarí presvedčiť psa, že močiť sa má vonku. Tiež jedna z možných alternatív výcviku, ktorú však nemusíte striktne dodržiavať.

Zamerať by ste sa totiž mali na úplne iné faktory a správanie malého šteňaťa.

Štěňata

Ako donútiť psa močiť vonku?

Vzhľadom k tomu, že pes s vami nie je schopný hovoriť bežnou rečou, musíte si všímať hlavne reči jeho tela, prípadne akéhokoľvek mrnčania. Aj z hľadiska každodenných rituálov možno do určitej miery rozoznať, že sa blíži ono nechcené močenie. Väčšinou to býva čas po pravidelnej strave, ale tiež po prebudení zo spánku alebo po bujarej zábave. V ten okamih neotáľajte a vezmite psa jednoducho von na malú prechádzku, kde bez problému vykoná svoju potrebu.

Vždy ho za tento úkon náležitým spôsobom pochváľte, aby mal pocit správne vykonanej činnosti. Zabúdať ostatne nemusíte ani na maškrty, ktoré šteňaťu predkladáte vo svojej podstate za väčšinu správne splnených povelov, aspoň v jeho útlom veku.

Ak sa vrátime ku zmieňovanej reči tela, psiu potrebu iste spoznáte tiež pri výraznej nervozite psa a pobehovaní po miestnosti, ktoré do určitej miery predpovedá hľadanie miestečka na močenie. Často sú tieto momenty sprevádzané aj občasným vzlykaním a kňučaním domáceho miláčika. Ďalší z mnohých okamihov, kedy takmer bezpečne spoznáte, že chce na záchod.

Štěňa

Čo robiť s mláčkou psa?

Je úplne pochopiteľné, že so svojím malým šteňaťom nemôžete byť dennodenne a chodíte aj do zamestnania. Ak sa v ňom musíte bohužiaľ zdržať a neprídete domov včas, môžete určite očakávať prekvapenie na zemi, ktoré vás bezpochyby neminie. V žiadnom prípade sa nesnažte psovi za vykonanú mláčku nadávať, pretože v daný moment už aj tak nebude vedieť, za čo to je. Nieto, aby ste sa ho pokúšali akýmkoľvek spôsobom trestať, čo stráca na svojom účinku.

Môže sa samozrejme stať, že svoje šteňa pristihnete pri čine, teda práve pri močení. Ani v tento okamih nepoužívajte akékoľvek fyzické násilie. Skôr voľte metódu rázneho okríknutia aby z vášho hlasu, teda intonácii, bolo zrejmé, že pes vykonáva niečo zlé. Ihneď po vykonaní potreby ho samozrejme vezmite von a naznačte mu, kde je vhodné miesto pre jeho močenie.

Ide o celkom základné rady a dlhodobé postrehy z oblasti výchovy rôznych plemien, ktoré sú aplikovateľné v podstate na akomkoľvek šteniatku. Je však potrebné podotknúť, že každý psí tvor je úplne individuálnym stvorením a s niektorými možno tieto procesy absolvoval ľahšie, s iným zase ťažko. Vždy je však dôležitá vaša trpezlivosť a náuka psej disciplíny.

prečítané: 38 107x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...