topovat ověřit
05.10.2015 / 25.11.2015

Taktiky množiteľov a priekupníkov:

  • Cenné rady, ako si vás množiteľ získa
80%
Náhľad

1.) Krásne fotky, krásny popis, krásne reči

Základom je navnadiť kupca tým, že mu množiteľ či priekupník povie a ukáže presne to, čo chce vidieť a počuť. Keby sa za dvoma rôznymi inzerátmi (jedným úhľadným s krásnymi fotkami a druhým písaným zlou gramatikou a bez fotiek) skrýval jeden priekupník, množiteľ veľmi dobre vie, že sa takmer každý potenciálny kupec ozve na inzerát s krásnymi fotkami šteniatok a najlepšie aj rodičov, s milým popisom, ktorý ukazuje v ako krásnom prostredí šteniatka vyrastajú, s informáciami o zdraví nielen šteniatok, ale aj rodičov. Priekupník či množiteľ si kupca skrátka "predpripraví" dopredu tým, že mu dá presne to, čo kupec hľadá, emailom alebo telefonickým rozhovorom ho v týchto veciach utvrdí a potom mu už nič nebráni v tom, aby si kupec pre šteniatko prišiel a v podstate ho rovno kúpil na ulici a bez okolkov, pretože priekupník či množiteľ je tak skvelý manipulátor, že vás razom presvedčí o tom, že práve z vášho šteniatka vyrastie superhviezda tej najväčšej veľkosti, presne podľa vašich predstáv.

2.) Miesto stretnutia inde než mimo domova

Množiteľ môže byť často tiež priekupníkom, čo znamená, že sám šteňatá nemnoží a doma neukrýva desiatky sučiek, ktoré by neustále rodili nové a nové šteňatá, ale pre požadované šteňa vždy "na zákazku" ide. Nezáleží na tom, či ho zoženie od chovateľa či množiteľa, dôležité je to, že šteňa privezie priamo na miesto, na ktorom sa s vami dohovoril. Buď ho vydáva priamo za svoj domov (príde pred panelák, dom, či statok), ale nechá vás celý čas stáť pred obydlím a domov vás nepustí, alebo vás takticky zavedie kamkoľvek, kde zostane utajený kompletne - pred čerpaciu stanicu, k obchodnému centru alebo na verejné parkovisko uprostred mesta. V prípade, že ide o množiteľa, nikdy vás nevezme dovnútra, aby ste nevideli zúbožené sučky v miniatúrnych klietkach, v ktorých celý život rodia šteňatá, na ktorých množiteľ profituje, ktoré sú držané v hrozných podmienkach s nedostatkom jedla, vody a vo vlastných výkaloch, v ktorých tiež často odchovávajú svoje mláďatá. Ak nevidíte prostredie, kde šteniatka vyrastajú, najlepšie v prítomnosti oboch rodičov, nemôžete sa so šteniatkami hrať, pozrieť sa na ne a dôkladne ich skontrolovať, niečo môže byť v neporiadku. Vidieť prostredie šteniatok spolu s rodičmi je základ.

3.) Nemá rodičov šteniatok

Ak množiteľ či priekupník nemá otca šteniatok, môže skutočne hovoriť pravdu, keď tvrdí, že išiel so sučkou na krytie do iného mesta a otca šteniat fyzicky nevlastní. Ak však nemá ani matku a tvrdí, že pri pôrode zomrela, prešlo ju auto, alebo je na výstave, z 99 % klame. Ide totiž o najčastejšie výhovorky toho, prečo nemôžete vidieť rodičov svojho nového miláčika, aby ste si urobili predstavu, ako bude v dospelosti vyzerať. V prípade, že neuvidíte ani jedného z rodičov, z väčšej časti ide pravdepodobne o podvod - buď je šteňa odkúpené od iného chovateľa, alebo pochádza z množiarne, kde je jeho mamička zavretá vo zúboženom stave a kŕmená hormónmi, aby čo najskôr mohla porodiť ďalší vrh zoslabnutých šteniat. Samozrejme je tiež možné, že má množiteľ či priekupník tzv. "ukážkovú sučku", ktorá nikdy šteňatá nemala, alebo rozhodne nevyzerá na to, že by pred necelými dvoma mesiacmi porodila vrh šteniat, pretože je napríklad príliš maličká, chudá, alebo nejaví známky, že donedávna svoje šteňatá dojčila - je dobré zamerať sa na tieto aspekty.

4.) Šteniatka sú bez PP, ale zaručene čistokrvné

Ako zaručíte čistokrvnosť, keď otec alebo matka napríklad preukaz pôvodu vôbec nemali a neviete, či nebol ich pradedo jazvečík, namiesto yorkshirského teriéra? A ak chovateľ uvádza, že sú obaja rodičia s PP, rozhodne ich chcite vidieť, pretože výhovorky typu: "Neviem, kde ich mám.", "Niekde som ich stratil.", "Utopili sa." svedčia o jedinom - množiteľ nemá svoju lož správne skonštruovanú ... Môžete sa však stretnúť aj s tým, že dostanete "zaujímavé" vysvetlenie toho, prečo nie sú šteňatá s PP a ako by BYŤ MOHLI. Niektoré lži sú priamo absurdné:

  • bohužiaľ sme neustrážili rodičov a otec (či mamička) ešte nie sú po bonitácii
  • bohužiaľ sa narodilo veľa šteniat a PP dostávajú len niektoré, na tie ďalšie už nezostalo
  • keď si priplatíte, preukaz pôvodu vám dokončím a pošlem počas pár týždňov poštou
  • nepotrebujeme rodičov na výstavy a nemáme na to čas, takže máme šteňatá len pre radosť
  • sučka musí mať aspoň raz za život šteňatá, aby neumrela, takže sme ju nechali spáriť (NEMUSÍ!)

Iba prvá lož by mohla byť založená na pravde, ďalšími vás množiteľ či priekupník ťahá za nos a apeluje na vaše city, aby ste si kúpili psíka bez známeho pôvodu, pri ktorom si prvé týždne možno budete myslieť, že ste ho zachránili, alebo je vaším vysneným šteniatkom a uskutočnili ste najlepšiu kúpu. Táto eufória však čoskoro vyprchá a príde horká.

5.) Na každú otázku okamžitá odpoveď

Množiteľ aj priekupník sú majstri vo svojom odbore. Na každú vašu otázku či obavu majú okamžitú odpoveď, každé vaše podozrenie okamžite zmetú zo stola a ubezpečia vás o tom, že práve uskutočňujete najlepšiu kúpu vášho života a nie je sa čoho báť. Tu platí jediné - SĽUBMI NEURAZÍŠ, čo platí pre všetkých týchto podvodníkov. SĽUBOVAŤ, UBEZPEČOVAŤ A ZARUČOVAŤ... A potom po anglicky navždy zmiznúť.

autor: Simona Smith

prečítané: 5 625x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...