topovat ověřit

Správny výber plemena

  • vyberáme psa podľa veku, pohlavia, čistokrvnosti, profilu chovateľa
100%
Náhľad

Rozhodujeme sa pre psa

Výber psa je zásadný krok pre každého. Ak sme už do tejto fázy dospeli a sme pevne rozhodnutí, čaká nás voľba ešte viac komplikovaná. A totiž, akého psa si kúpime konkrétne. Priemerná dĺžka psieho života sa pohybuje medzi desiatimi a pätnástimi rokmi. Od chvíle, kedy si ho prinesieme či privedieme domov, sa nový pes stáva na túto dlhú dobu naším každodenným spoločníkom, a to v dobrom i zlom. Správny výber psa je preto bez preháňania jedno z najdôležitejších životných rozhodnutí. Závisí na ňom budúca spokojnosť naša aj psa.

Vek psa

Skôr vzácne si kupujeme už dospelého jedinca. Okrem ochudobnenia sa o pôvaby prvých mesiacov psieho dospievania to môže mať množstvo problémov. Spravidla totiž nevieme, v akom prostredí pes vyrastal a ako bol vychovávaný. Na druhú stranu má za sebou už obdobie búrlivého vývoja, ktoré sa okrem roztomilosti vyznačuje aj zvýšeným tlakom na chovateľa z hľadiska nárokov na pozornosť a množstvo vyžadovanej starostlivosti. Dospelý jedinec je pokojnejšej nátury a napríklad pri osvojení staršieho psa z útulku idú mnohé otázniky čo sa týka pôvodu psa stranou. Taký pes svojou vďačnosťou a láskou často vynahradí počiatočný risk.

V drvivej väčšine prípadov si osvojujeme šteňa. To však vyžaduje obzvlášť zvýšenú starostlivosť a pozornosť. Je nutné mu vštepiť základné hygienické návyky, kŕmiť ho niekoľkokrát denne, ukojiť jeho nadbytok energie formou prechádzok a hier, naučiť ho základným povelom. Ak v období rastu nášho psa nebudeme dostatočne starostliví v akomkoľvek aspekte jeho výchovy, môže sa to negatívne odraziť na jeho povahe a dôsledky budú celoživotné. Ak budeme zanedbávať dospelého jedinca, hrozí tiež široká škála negatívnych javov, od zanedbanej srsti po vážne poruchy správania a agresivitu. Neexistujú zlí psi, len zlí chovatelia.

Pohlavie psa

Vhodné je dôkladne zvážiť, či si vyberieme sučku či psa. Sučky sú všeobecne vhodnejšie pre neskúsených chovateľov, lebo sú menej dominantné, lepšie ovládateľné, ale tiež maznavejšie a citlivejšie. Je však potrebné pamätať na to, že dvakrát ročne sú brezivé a krvavý výtok je pri veľkých plemenách celkom výrazný. Psi so svojím majiteľom od istého veku súperia o dominanciu, môžu sa v určitom období túlať za sučkami a navyše majú tendenciu značkovať. Sú viac teritoriálne zameraní a môžu byť ráznejší vo vzťahu k ostatným psom. Majú tiež väčšinou menej trpezlivosti s detskými vrtochmi.

Čistokrvné plemeno alebo pouličná zmes?

Pri výbere nového psieho spoločníka by sme sa nemali obmedziť len na fyzický vzhľad psa. Nadšenie nad krásou určitého plemena je často rozhodujúcim faktorom pri kúpe šteňaťa, ale rozhodne by nás nemalo zaslepiť. Nanajvýš užitočné je si zistiť dostatočné množstvo informácií predovšetkým o charakterových vlastnostiach a celkových nárokoch psa na chov. Niektoré plemená navyše zaplatili príliš vysokú cenu za unikátny vzhľad a sú viac náchylné k určitým geneticky podmieneným ochoreniam.

Ak si kúpime kríženca, riziko genetického zaťaženia nášho psa je štatisticky menšie. Vstupujeme však do veľkého neznáma, čo sa predpokladov jeho presného fyzického vzhľadu a povahových rysov v dospelosti týka. U čistokrvného psa máme naproti tomu zaručený pevne daný zovňajšok psa v dospelosti. Ani príslušnosť k istému plemenu nám, ale stopercentne nezaručí povahovo úplne stabilného a predvídateľného jedinca. Existuje však veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa práve náš pes neodchýli od danej normy a bude zodpovedať charakteristikám svojho plemena.$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Kľúčový profil chovateľa

Výber psa je tak trochu aj sebaspytovaním seba samého. Nemali by sme sa zamerať len na otázku, čo od psa očakávame, ale pýtať sa rovnakou mierou, čo mu môžeme a chceme ponúknuť my. Treba si ujasniť, čo všetko sme ochotní poskytnúť. Koľko pre psa budeme mať času? V prvom rade na jeho venčenie a výchovu, v neposlednom na starostlivosť o jeho telo a srsť. Máme dosť miesta? Ako veľmi sme hákliví na nedotknuteľnosť nášho interiéru? Dokážeme nad zničeným kusom nábytku alebo poškodenou topánkou mávnuť rukou? Budeme mať dosť financií na krmivo a veterinárne zákroky? Koľko energie sme schopní vyvinúť na dostatočne dlhé prechádzky? Až potom, čo si zostavíme akýsi vlastný osobnostný profil, môžeme pristúpiť k samotnému výberu nášho budúceho psa.

Lokalita bydliska

Kde žijeme je jedným z podstatných faktorov pri výbere psieho kamaráta. Ak bývame napríklad v stiesnených priestoroch v centre mesta s absenciou rozsiahleho parku v blízkom okolí, je dobré si uvedomiť, že pre niektoré plemená nebudú také podmienky jednoducho dostačujúce. S novofundlandským psom či tibetskou dogou by sme sa do garsónky vošli len ťažko a sibírsky husky by nedostatkom priestoru a pohybu v adekvátnom prostredí vyložene trpel. Navyše by mohol svojím sklonom k vytiu obťažovať susedov. Mestský život svedčí širokej škále malých a stredne veľkých plemien so všeobecne nižšími nárokmi na pohybové aktivity, napríklad King Charles Španielovi alebo svojím pôvodom tibetskému ši-tzu. Ak si zvolíme za psieho kamaráta do mesta napríklad svojrázneho mopsa, veľmi rýchlo sa vďaka svojej osobnosti stane hviezdou celej štvrti. A naopak, ak je naším domovom dom na vidieku a pohybujeme sa hojne v prírodnom teréne v každom ročnom období, chúlostivejšie plemená by mohli takýmto životným štýlom veľmi strádať a trpieť. Citlivý maltézsky psík by mohol pobyt v chladnom a mokrom prostredí ťažko odniesť nielen na kvalite svojej srsti. Čínsky naháč by zdravotne trpel nielen v chlade, tak aj v horúcich slnečných dňoch. Skvelým spoločníkom by nám mohli byť naproti tomu aktívni a činorodí teriéry či mnohé primárne pracovné plemená väčších rozmerov, ako je celosvetovo obľúbený nemecký ovčiak, briard alebo pyrenejský horský pes.

Finančné možnosti

Ako hlboko máme do vrecka. Táto celkom prozaická skutočnosť je ďalším z mnohých vodidiel, ktoré nás dovedú k správnej voľbe psa. Ak snívame o psovi veľkého plemena, je vhodné si predbežne spočítať náklady na jeho stravu nielen v šteňacom, ale aj v dospelom veku. Výdavky na krmivo pre obrovského mastifa či mohutného leonbergera môžu dosahovať veľmi vysokých súm , ak im chceme navyše dopriať tú najkvalitnejšiu stravu, čo by malo byť pre každého chovateľa prioritou a úplnou samozrejmosťou. Mali by sme brať do úvahy aj možnosť transportu nášho psa v prípade nutnosti, ideálne preto je, ak má majiteľ väčšieho psa auto. Menšie psy, ako napríklad pekinéz alebo yorkshirský teriér síce nemajú tak rozsiahle kvantitatívne nároky na stravovanie, bývajú však často značne vyberaví. Treba podotknúť, že je tento negatívny rys nezriedka aktívne podporovaný, ak nie priamo vypestovaný ich chovateľom.

Z hľadiska financií je potrebné pamätať pri niektorých plemenách nielen na výdavky za veterinárnu starostlivosť, ale aj pravidelnú a odbornú úpravu srsti. Mnohí majitelia sa starajú o špecifickú srsť svojich psích spoločníkov, často v snahe ušetriť, sami. Neodborná starostlivosti môže ale niekedy značne škodiť. A to minimálne zovňajšku psa, u ktorého potom nie je veľakrát zrejmé, o aké plemeno vlastne ide, v horšom prípade môže byť nesprávna starostlivosť o srsť spúšťačom kožných problémov. Množstvo plemien v čele so šarpejom trpí geneticky podmienenými kožnými problémami.

Veľké plemená sú bohužiaľ veľmi náchylné k dysplázii bedrového kĺbu. Niektoré malé plemená so špecifickou stavbou tela, ako sú jazvečíky, trpia problémami s chrbticou. To všetko je potrebné odborne medicínsky riešiť, aby došlo k zmierneniu bolesti a maximálnemu predĺženiu dĺžky života. V niektorých krajinách Európy je vzhľadom k vysokým cenám za veterinárnu starostlivosť bežné využívať systém zdravotného poistenia pre psa. V Českej republike sa táto prax zatiaľ masovej popularity u chovateľov nedočkala, hoci české poisťovne túto službu štandardne ponúkajú.$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Telesná kondícia a životný štýl chovateľa

Pri výbere psieho spoločníka je dôležité prihliadnuť k vlastnej fyzickej kondícii a životnému štýlu. V prípade, že patríme medzi vyznávačov aktívnych športov a každú voľnú chvíľu trávite pohybom, mali by sme zvoliť v mozaike psích plemien rovnocenného partnera na takéto aktivity. Vďaka novému spoločníkovi môžeme navyše na náš zoznam športového vyžitia pridať účasť na psích športových disciplínach, ktoré prinesú veľké potešenie a sebarealizáciu nám obom. Navyše si padneme do noty s border kóliou, ktorá je jedným z najbystrejších psov vôbec, skvelým partnerom pri športe a do nepohody nám bude aj austrálska kelpia, energiou sršiaci Jack Russell teriér alebo dynamický dalmatínec.

Ak medzi naše najväčšie športové výkony patrí pohybovanie sa po meste a doprajeme si skôr menej pohybu, je nutné na to pri voľbe psa prihliadnuť. Šťastný by u nás mohol byť napríklad spoločenský bostonský teriér, ale tiež drobná čivava či jedinečný buldog. Nenechajme sa zmiasť veľkosťou niektorých psích plemien. Malý pes neznamená pasívny pes. Niektoré plemená drobných rozmerov vyžadujú viac pohybovej aktivity ako ich oveľa väčší kolegovia. Dokonca aj na prvý pohľad krehký bišónik vyžaduje relatívne veľké množstvo pohybu.

Autorita a skúsenosti chovateľa

Pes je pre veľa ľudí najlepším priateľom a takmer rovnocenným partnerom. Je však nevyhnutné, aby sme psovi za každých okolností poskytli adekvátnu výchovu a boli mu vždy dostatočnou autoritou. Ak uvažujeme o kúpe väčšieho psa, veľmi pozorne prehodnotíme okrem vlastných fyzických predpokladov na jeho zvládnutie tiež svoje doterajšie skúsenosti so psami, obzvlášť, ak ide o ostrejšie plemeno. Predovšetkým plemená, šľachtené pôvodne na tvrdé psie zápasy, medzi ktoré patria v súčasnosti populárne bulteriéry aj menej známy tosa inu, patria zásadne do rúk skúsených chovateľov. Títo psi si vytvárajú pevný a milujúci vzťah k svojej rodine, ich vzťah k ostatným zvieratám a ojedinele aj ľuďom však môže byť problematický.

Povaha psa sa diametrálne líši naprieč plemenami nezávisle na veľkosti jeho vzrastu. Svojhlavý a tvrdohlaví jedinci môžu byť aj u väčších i menších plemien. Exotický čau-čau je psom jedného pána a potrebuje dôslednú výchovu rovnako ako tvrdošijný foxteriér, ktorý niekedy s obľubou provokuje ostatné psy k bitkám. Neposlušný pes je zakaždým zlou vizitkou svojho majiteľa. Pri väčších a silnejších plemenách je však riziko fatálnych následkov nedôslednej výchovy a problémov s autoritou vyššie, úmerne k fyzickým dispozíciám daného plemena.

Zvlášť opatrne si pri výbere psa počíname, ak máme deti mladšieho veku alebo rodinu aktuálne plánujeme. Existuje množstvo plemien, všeobecne preslávených svojou vrodenou náklonnosťou k deťom. Dôležité je, aby pes, ktorého privedieme do rodiny s deťmi, oplýval veľkou trpezlivosťou. Zlatý či labradorský retríver je síce vzrastom veľký, povahovo však býva všestranne vľúdny a stáva sa ideálnym rodinným psom. Ak vyberáme psa cielene ako spoločníka k odrastenejšiemu dieťaťu, je na mieste zvoliť plemeno neveľmi silné, ale veľmi aktívne a ľahko vychovateľné, najlepšie navyše ani príliš veľké, ani príliš malé. Skvelým spoločníkom pre väčšie dieťa môže byť vďaka svojej povahe aj rozmerom trpasličí či malý pudel alebo šeltia.

Miesto pôvodu psa

Ak sme všetko podrobne zvážili a dospeli ku konečnému výberu, zostáva posledný, nemenej dôležitý krok. Čaká nás samotná kúpa nášho nového psieho spoločníka. Ak kupujeme čistokrvného psa, musíme sa mať na pozore pred nezodpovednými množiteľmi, ktorých počty sa bohužiaľ v posledných rokoch nebývalo rozrástli. Pes z množiarne si so sebou nesie negatívne následky na celý život. Jeho kúpou podporujeme nekalý biznis pochybného chovateľa, pretože bez unáhleného dopytu po samozvane čistokrvných psoch by nebola ani ponuka. Preto buďme trpezliví a obozretní. Psa nikdy nekupujeme bez zoznámenie sa s miestom, odkiaľ pochádza. Seriózny chovateľ umožní ochotne aj viac ako jednu návštevu a starostlivý výber psa. V prípade, že ide o nášho prvého psieho spoločníka, je dobré vziať si so sebou na pomoc niekoho skúsenejšieho.

Orientačná tabuľka

Profil chovateľaPríklad vhodného psieho plemena
rodina s deťmi Labradorský retríver, Zlatý retríver, Kokeršpaniel
športovec Jack Russell teriér, Dalmatínec, Rodézsky ridgeback
chovateľ dôchodkového veku Trpasličí a Stredný pudel, Anglický buldog
násťročný chovateľ Šeltia, Pudel
tímový hráč Border kólia, Nemecký ovčiak

 

 

 

prečítané: 13 788x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...