topovat ověřit
01.08.2014 / 02.09.2014

Ako prekonať letné horúčavy so psom

  • Horúčavy so psom, zdravotné riziká, dostatok tekutín, rizikové skupiny
80%
Náhľad

Horúce letné počasie predstavuje zvýšenú záťaž a potenciálne zdravotné riziká nielen pre človeka, ale aj pre domáce zvieratá. V horúčave si zvyčajne doprajeme dostatok tekutín, okrem dodržiavania pravidelného pitného režimu sa snažíme vyvarovať prílišnej fyzickej námahe a nevystavujeme sa slnečnému žiareniu v nadmernej miere. Adekvátne podmienky na podobnom princípe je nevyhnutné zabezpečiť aj nášmu psovi. Jeho telo je veľakrát na vysoké letné teploty ešte citlivejšie ako ľudský organizmus.

Princíp termoregulácie u psa

Pes sa totiž nemôže ochladiť potením rovnako efektívne ako človek. Ekrinné (pravé potné) žľazy, ktoré sa u človeka nachádzajú v koži takmer po celom tele v obrovskom počte, má pes umiestnené výlučne na vankúšikoch na labkách. A ani tu nie sú pri termoregulácii nič platné, slúžia výhradne na znásobenie priľnavosti a zvlhčenie vankúšikov. Naproti tomu apokrinné (pachové) žľazy má pes umiestnené po celom povrchu tela. Produkujú pot s vysokým obsahom proteínov, ktorý v kombinácii s kožným mazom vytvára akýsi ochranný štít psa na chemickej a fyzikálnej báze.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_TEXT_GRAFICKY

V pokojnom stave je organizmus psa schopný vylúčiť štvrtinu z celkového množstva vyprodukovaného telesného tepla evaporáciou (odparovaním) z povrchu tela. Určité množstvo úniku vody zabezpečuje tiež vydychovanie zohriateho vzduchu skrz papuľu. Ostatne vôbec najvýraznejším spôsobom termoregulácie, ktorú u psa registrujeme na prvý pohľad, je tzv. termická polypnoe. Ide o plytké zrýchlené dýchanie, vďaka ktorému dochádza k intenzívnemu prúdeniu značného množstva vzduchu skrz vlhké dýchacie cesty psa.

Termická polypnoe je vysoko funkčným termoregulačným mechanizmom a u psa je v porovnaní s ostatnými domácimi zvieratami zďaleka najúčinnejšia. Nesie so sebou však aj dve veľké negatíva. Predstavuje značnú záťaž nielen pre dýchaciu, ale tiež pre kardiovaskulárnu sústavu psa. Navyše pôsobí do istej miery trochu kontraproduktívne - v konečnom dôsledku síce prináša organizmu ochladenie, jej priebeh však vyžaduje aktívnu činnosť dýchacieho aparátu, čo zvyšuje produkciu tepla v organizme.

Rizikové skupiny z hľadiska horšej znášanlivosti teplého počasia

Množstvo psov môžeme označiť za príslušníkov niektorej z rizikových skupín, pri ktorých by sme mali byť v prípade horúceho počasia mimoriadne obozretní. Vyššie teploty a vplyv slnečného žiarenia sa ľahko môže stať osudným šteňatám, psím seniorom a chorým psom. Pri poslednej menovanej skupine je problémovým prvkom predovšetkým výskyt kardiovaskulárnych chorôb a problémov s dýchacím aparátom, oboje znemožňuje psovi úplne účinne aktivovať vyššie popísané obvyklé termoregulačné procesy v tele a pre jeho organizmus to predstavuje prílišnú záťaž.

Horúce počasie predstavuje zo všeobecného hľadiska obrovské nepohodlie a v krajnom prípade aj bezprostredné zdravotné ohrozenie pre psy s bujnou srsťou a pre skupinu psov, ktorí predstavujú z tohto uhla pohľadu druhý extrém - psy bez osrstenia či so špecifickým kožným povrchom (napr. naháč či šarpej ). Medzi horúčavou ľahko zraniteľné jedince patria tiež príslušníci plemien, ktoré majú v štandarde skrátenú čeľusť (napr. pekinéz, buldog, mops, grifónik). U nich môžu nastať už avizované dýchacie ťažkosti.

Prevencia počas horúceho počasia

Existuje množstvo opatrení, ktoré je potrebné za vysokých teplôt dodržať, aby bol pes dostatočne ochránený pred negatívnymi vplyvmi, ktoré horúčavy spôsobujú. Hlavnou zásadou je zabezpečenie čerstvej vody kedykoľvek počas dňa. Je dobré mať vodu pre psa stále k dispozícii, aby z núdze svoj smäd neukojil tým, že bude piť vodu zo všetkých možných prírodných zdrojov. To mu síce neublíži, ale stojatá voda v podobe kaluží a rôznych potôčkov môže obsahovať množstvo nebezpečných baktérií.

Vždy sa snažíme dôsledne vyvarovať tomu, aby pes nebol vystavený priamemu slnku a preto ho venčíme zásadne v čase, keď je slnečná aktivita minimálna, teda ráno a večer. Na poludnie pobyt vonku so psom eliminujeme čo najviac, a keď sa tomu nemôžeme vyhnúť, vyhľadávame dobre zatienené miesta. Dôležité je zabezpečiť psovi pohyb po chladnejšom zatrávnenom povrchu, rozpálený betón má zničujúci dopad na citlivé psie labky a môže mu privodiť škaredé a veľmi bolestivé zranenia. Labky je dobré v lete pravidelne ošetrovať mastným krémom. Nezabúdame tiež na zodpovedajúcu starostlivosť o citlivú pokožku naháčov, ktorí sa bez použitia opaľovacieho krému na slnku ľahko spália.

Psa možno opatrne ochladiť prikladaním namočeného uteráka na telo alebo pozvoľným umývaním studenou vodou, čo je šetrnejšie než živelné kúpanie v ľadovej vode, ktoré je často rizikové z hľadiska veľkých rozdielov teplôt vody a horúceho vzduchu a môže privodiť ochorenie dýchacej sústavy psa. Ochladzovanie pomocou mokrých uterákov, omývanie alebo osprchovanie psa sú účinnými opatreniami, ku ktorým pristupujeme pri varovných príznakoch prehriatia. To sa u psa prejavuje vyššou telesnou teplotou a pohľadom ho jasne poznáme podľa výrazne zrýchleného a ťažkopádneho dýchania.

Najväčší strašiak psa v lete - vyhriaty automobil

Každoročne dopláca stovka psov na pomalosť svojich nezodpovedných majiteľov, ktorí si neuvedomujú, ako nebezpečný pre psa môže byť aj obyčajný okamih v rozpálenom aute. Pokiaľ so psom v lete cestujeme, je potrebné robiť po ceste pravidelné pauzy na vyvenčenie a poskytnúť mu dostatok vody. Ponechať psa v aute v horúčave osamote by malo byť úplné tabu. Aj pri pootvorených okienkach dosahujú na slnku teploty v aute nebezpečných výšin, ktoré priamo ohrozujú život psa. Teplotný šok, veľakrát smrteľný, sa môže dostaviť počas krátkej doby. Nezabudnime, že pes je plne odkázaný na našu starostlivosť. Jeho zdravie je v našich rukách.

prečítané: 7 126x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...