topovat ověřit
19.11.2015 / 29.11.2019

Šteniatko, ako vianočný darček

  • Šteňa, ako roztomilý darček pod stromček sa nemusí vyplatiť
100%
Náhľad

...A máme tu Vianoce! Pozor, príde Ježiško... Čo nám asi prinesie?

Horlivo premýšľate čo darovať alebo čím byť obdarovaní?

Ako každý rok, Vianoce sú obdobím, kedy sa najviac z nás uchyľuje k nakupovaniu psíka. Spontánne, rýchlo a svojvoľne. Považujeme ho za najvhodnejší, najroztomilejší či najkrajší vianočný darček, ale veľakrát nepremýšľame nad ďalšími stranami mince. Čo vlastne nasleduje "po šteniatku"?

Väčšinou už máme nejaké darčeky nakúpené, nezostáva nám nekonečný rozpočet, a tak logicky hľadáme psíka, ktorý je pokiaľ možno čo najlacnejší. Lenže čo najlacnejší tiež veľmi často znamená čo najmenej kvalitný... A pretože to množitelia veľmi dobre vedia, predzásobia sa pred Vianocami dostatkom sučiek, ktoré na Vianoce ešte častejšie ako inokedy nechávajú spáriť a tie následne rodia svoje chorá šteniatka.

A tak sa medzi sebou títo "psí otroci" množia a množia ako v malej továrni na vianočné darčeky. Tieto však radosť dlho nerobia. Samotné šteňatá sú veľmi často vážne choré, nemajú patričné očkovanie, odčervenie a veterinárne kontroly a sú odobrané od matky veľmi skoro, aby utvorili dojem "mini až drobného vzrastu", v dôsledku čoho tiež často umierajú.

A doma predsa nikto nechce vianočný darček, z ktorého sa raduje napríklad len týždeň, a potom prežíva najsmutnejší silvester svojho života...

Kúpa vianočného šteniatka bez PP (s PP ak dobre neoveríme chovateľskú stanicu a nevenujeme výberu šteniatka viac času), pre nás tiež môže znamenať:

1.) Ľahšie sa staneme obeťou množiteľa alebo priekupníka, ktorý nám predá nečistokrvné alebo choré šteňa, ktoré môže trpieť vážnou dedičnú poruchou (ktorá vzniká okrem iného aj párením medzi súrodencami), môže byť odobraté od matky vo veľmi skorom veku, môže mať falošný očkovací preukaz a byť akokoľvek choré (choroby môže preniesť na človeka, obzvlášť potom na dieťa!)

2.) Pri kúpe šteňata ako:

"skvelý vianočný darček"

"vianočná zľava na šteniatko"

"pri odbere šteňaťa do 24. 12. výrazná zľava"

"vianočné šteniatka"

a v dôsledku ďalších predajných trikov množiteľov a priekupníkov sa nám často môže stať, že sa zo šteniatka radujeme iba niekoľko dní, a potom nám znenazdania umrie. Nevieme prečo a nechápeme čo sa stalo, ale na reklamácie sa neberie ohľad!

3.) Pri kúpe šteňaťa bez kúpnej zmluvy, dokladu o zaplatení, mena a miesta bydliska predajcu, sa môžeme spoľahnúť na to, že sumu zaplatenú za tento vianočný darček už nikdy neuvidíme a spravodlivosť je v tomto ohľade slepá. Neexistuje možnosť vrátenia do 14 dní alebo nárok na vrátenie peňazí. Realita je iná - hluchý telefón, nefunkčný email, nesprávna adresa...

4.) Zaplatíme oveľa viac za veterinára, než koľko nás v skutočnosti stálo samotné obstaranie psíka. Pokiaľ bude šteniatko potrebovať veterinárnu starostlivosť, musíme počítať s vysokými sumami za jeho liečbu, pretože liečba veľmi malého šteňaťa odobratého od matky veľmi skoro, nenaočkovaného alebo inak zanedbaného nie je lacná záležitosť a môže sa vyšplhať aj na niekoľko tisíc korún!

5.) Vianočný darček nikdy nekupujeme uprostred parkoviska, pred obchodným domom alebo pred osamelou budovou! Keď vyberáme šteniatko ako naozaj dobre dôkladne zvážený vianočný darček a spoločníka na celý život, chceme vidieť jeho rodičov, súrodencov, prostredie kde vyrastá a chceme si byť istí, že bude naozaj kvalitné, bude mať patričné očkovania a odčervenie a bude zdravé. Preto radšej pár mesiacov šetríme a kúpime psa s PP z preverenej chovateľskej stanice, kde máme väčšiu istotu a záruku kvality!

V knihe Továreň na šteňatá je možné prečítať si príbehy ľudí, ktorí takto smutné Vianoce a nielen tie, prežili... A informovať sa, ako šteniatko správne vyberať a nenechať sa oklamať.

 

 

prečítané: 4 837x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...