topovat ověřit
02.02.2017 / 15.02.2019

Koľko stojí chov psov s preukazom pôvodu?

  • Prečo sú šteniatka s PP také drahé?
80%
Náhľad

Chcete si kúpiť šteňa s preukazom pôvodu a radi by ste vedeli, čo všetko sa skrýva za cenou vami vybraného štvornohého miláčika? Zoznámime vás s výdavkami, ktoré musí chovateľ vynaložiť.

Prvou a veľmi výraznou položkou na zozname je samotná obstarávacia cena šteňaťa, ktoré má predpoklady na chov a výstavy. Tá sa líši v závislosti na plemene a môže sa vyšplhať na niekoľko stoviek eur. Ďalšie výdavky, ktorým sa nevyhnete, sú poplatky za veterinárnu starostlivosť, krmivo a vybavenie pre psa.

Ešte predtým, než vôbec pomyslíte na šteniatka, tak musíte sučku/psa uchovniť. Každé plemeno má iné požiadavky na prijatie do chovu. Rozhodne však budete musieť absolvovať výstavu, nejaké zdravotné vyšetrenia a samotnú bonitáciu.

Prihláška na výstavu stojí okolo 20 eur, pokiaľ pôjde o výstavu vyššieho typu, tak sa môže poplatok za jedného psa vyšplhať až na 32 a viac eur. Uhradením prihlášky to však nekončí, ešte sa musíte na výstavu nejako dostať, takže s ďalšími výdavkami počítajte za dopravu.

Zdravotné vyšetrenie

Šteniatko čivavy Na bonitáciu musíte predložiť výsledok zdravotného vyšetrenia, v prípade niektorých plemien to môže byť aj niekoľko zdravotných testov. Jednotlivé vyšetrenia sa finančne pohybujú od 20 do 200 eur, záleží na type vyšetrenia a pracovisku, ktoré ho vykonáva. Často je potrebné navštíviť iného veterinára, než ku ktorému ste zvyknutí chodiť, pretože pre dané vyšetrenie musí mať akreditáciu od Komory veterinárnych lekárov SR, v tom prípade si opäť pripočítajte výdavky za dopravu. Napríklad vyšetrenie na luxáciu pately patrí k tým lacnejším a vyjde 20 eur.

Stále viac chovateľských klubov požaduje u jedincov zaradených do chovu stanovenie DNA profilu, na základe ktorého možno ďalej vykonať tzv. test paternity (teda overenie rodičovstva). Cena takého testu je približne 40 eur.

Ak by ste si chceli nechať urobiť test na farbu srsti, tak vyšetrenie jednotlivých lokusov vychádza vždy 40 eur a zvýhodnená cena na vás čaká pri kombinácii viacerých lokusov.

 Chovateľská administratíva

Šteňa zlatého kokeršpaniela

Ďalej sa musíte zúčastniť bonitácie a u niektorých psov aj zvodu. Opäť je nutné uhradiť poplatok za prihlásenie a náklady na dopravu. Ak všetko dobre dopadne, tak budete mať po tejto akcii doma chovného jedinca a môžete začať plánovať šteniatka v prípade sučky a ponúkať krytie, ak vlastníte psa.

Keď chcete odchovávať šteňatá s preukazom pôvodu, tak musíte mať medzinárodne chránený názov chovateľskej stanice, poplatok za založenie je približne 70 eur a vybavenie môže trvať až 3 mesiace, preto si o registráciu zažiadajte včas.

Len čo máte všetku administratívu zariadenú a čakáte iba na háranie, tak je na vašom uvážení, či sučku očkovať proti herpes vírusu, vakcína sa podáva v dvoch dávkach (ideálne týždeň pred plánovaným krytím, prípadne po a potom pred pôrodom).

Plánované krytie

Ak nemáte krycieho psa doma a musíte za ním ísť, tak je vhodné hárajúcej sučke urobiť ster či prípadne odobrať krv a nechať určiť hodnotu progesterónu. Ster a následná mikrobiológia vás vyjdú 8 eur, odber krvi spojený s analýzou asi 12 eur. V niektorých prípadoch je nutné vyšetrenie opakovať, pretože nie všetky suky hárajú úplne presne a pravidelne.

Lapinkoira šteňa Klubu, ktorý zastrešuje chov vášho plemena sa musí uhradiť poplatok za stiahnutie krycieho listu, tam sa cena pohybuje okolo 8 eur, ak ste členmi klubu. Cena ročného členstva je asi 20 eur, záleží na klube.

Teraz sa dostávame k samotnému krytiu. Niektorí chovatelia jazdia kryť dvakrát, takže náklady na dopravu sa zvyšujú. Majitelia krycích psov môžu požadovať poplatok za krytie (napr. 20 aj 40 eur), ktorý zaplatíte aj v prípade, že sučka nebude gravidná. Ďalej sa dohaduje suma za odchované šteňa. Tu naozaj závisí na plemene, ktoré chováte, akého úspešného krycieho psa vyberiete, na jeho farbe atď. V prípade malých plemien sa môže suma pohybovať od 60 do 200 eur za jedno šteňa.

Gravidita, pôrod a odchov šteniat

Šteňa Okolo 25. dňa predpokladanej gravidity sa chodí na ultrazvuk, aby ste si boli istí, či je sučka gravidná a približne zistili počet šteniatok. Ultrazvuk stojí okolo 10 eur. Určenie počtu šteniat nie je spoľahlivé, to by ste museli tesne pred predpokladaným pôrodom nechať urobiť röntgen.

Keď pôrod prebieha prirodzene doma, tak sa vyhnete výdavkom za veterinára. Ak sa niečo zvrtne, tak musíte volať veterinárneho lekára, a to najlepšie uprostred noci s tučným príplatkom za pohotovosť. Cisársky rez u dvojkilovej sučky s dvomi šteňatami o tretej ráno môže stať okolo 315 eur a viac. Iba asistovaný pôrod opäť pre dve šteňatá vychádza na 80 eur.

Posledné výdavky, s ktorými chovateľ šteniat musí počítať, je odčervenie, očkovanie, čipovanie, vystavenie pet pasu a preukazu pôvodu. Prvé očkovanie vychádza okolo 12 eur na jedno šteňa, čip a pet pas asi 28 eur. Ďalej platíte za kontrolu vrhu, či už ju vykonáva poradca chovu alebo veterinárny lekár. Preukazy pôvodu sú zaslané zo SKJ na dobierku pre celý vrh spoločne asi do mesiaca od odovzdania všetkých podkladov k vrhu. Vystavenie klasického preukazu pôvodu stojí 8 eur a exportného vyše 12 eur.

Cenu za krmivo, ktoré šteňatá zjedia od odstavu do doby odchodu k novým majiteľom nezapočítavame, pretože záleží na počte šteniat vo vrhu a plemene. Ďalej nie je vyčíslený ani čas chovateľa, ktorý musel venovať krytiu, starostlivosti o gravidnú sučku, pôrodu a neskôr starostlivosti o šteniatka.

Sumy sa môžu líšiť v závislosti na meste, v ktorom bývate. Vo väčších mestách sú veterinárne služby často drahšie. Záleží, samozrejme, aj na plemene, ktoré chováte, vyššie uvedené ceny sa vzťahujú k pražskému krysaříkovi.

Šteniatko

prečítané: 10 709x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...