topovat ověřit
25.02.2016 / 18.10.2019

Aký pes je vhodný do bytu

  • Najvhodnejšie psy do bytu
100%
Náhľad

Bývate v byte a život bez psa si neviete predstaviť? Ani nemusíte, existuje veľa plemien, ktoré sú vhodné na spolužitie v byte a nebudú vás výrazne obmedzovať.

Nie je ideálny návod na to, akého psa si do bytu zaobstarať. Výborne sa tam hodia malé plemená, a to hlavne vďaka svojim rozmerom. Neodsudzujte však niekoho len preto, že býva v byte a zaobstaral si veľkého psa. Pokiaľ mu venuje dostatok času, tak taký pes žijúci v byte môže byť šťastnejší ako ten, čo je celý deň pustený sám na záhrade.

Akého psa vybrať?

Výber správneho plemena nie je jednoduchý a musíte ho podriadiť tomu, čo chcete so psíkom robiť. Budete chodiť na cvičisko, venovať sa poslušnosti, agility či dog dancingu alebo hľadáte len spoločníka na prechádzky? Pri rozhodovaní by ste mali zohľadniť aj to, kde bývate, či máte alebo plánujete deti, ale aj prípadné stráženie psíka v čase vašej neprítomnosti.

Dôležité je zamerať sa na povahu psa a jeho potreby. Ak nemáte trpezlivosť na rozčesávanie srsti, tak si nezaobstarávajte dlhosrstého psa. Ak máte radšej odpočinok na gauči a stačí vám malá prechádzka, tak zabudnite na psa s veľkými nárokmi na pohyb. Keď by ste mu nevenovali dostatočnú pozornosť, tak by v byte trpel.

Výchova

Pri spolužití so psom v byte je veľmi dôležitá výchova. Myslite na to, že máte susedov a psa preto čo najskôr naučte, aby bol o samote disciplinovaný a nevyvádzal. Vyjúci a štekajúci pes v panelovom dome je naozaj utrpením a pri hlasných výlevoch by ste sa tiež čoskoro mohli dočkať listu od rozzúrených susedov.

Pes vhodný do bytu

Veľké alebo malé plemeno?

Do bytu sa skvele hodia malé plemená psov, nezaberú veľa miesta a bude po nich menej neporiadku. Pri daždivých dňoch môžete dvojkilovému drobcovi hádzať aport z pohovky a tým sa mu postarať o aktivitu.

Výhodou malých plemien je, že v prípade núdze môžu „ísť von“ na podložku. Pri každodennom živote však musíte zohľadniť ich veľkosť. Veľmi ľahko ich môžete ohroziť alebo im nechtiac spôsobiť úraz. Niektorí ľudia si neuvedomujú, ako sú malí psíci živí a rýchli, preto je potrebné dávať pozor na pád z náručia či nepodarený zoskok z postele. Aj obyčajné šliapnutie na labku, ktoré veľkému psovi nič neurobí, môže malému ublížiť.

Niektorí malí psi sa vyznačujú tým, že takmer nepĺznu, čo ľudia žijúci v byte určite ocenia.

Nepĺznuce bytové plemená:

  1. pudel
  2. jorkšírský teriér
  3. maltézsky psík
  4. boloňský psík
  5. havanský psík
  6. bišónik
  7. čínsky naháč

...a ďalšie. Pri týchto plemenách je však nutné počítať s väčšími nárokmi na starostlivosť o srsť (pravidelné strihanie, česanie). Zaobstarať si môžete aj naháča, pri ktorom vám starostlivosť o srsť odpadá, zvýšenú pozornosť však musíte venovať koži psa.

Jorkšírský teriér

Obľúbené bytové malé plemená:

  1. čivava
  2. pražský krysařík
  3. jazvečík
  4. šeltia
  5. trpasličí špic
  6. francúzsky buldoček
  7. malý bradáč
  8. papillon
  9. mops
  10. ruský toy
  11. ši-cu
  12. jack russell teriér

...a ďalšie. Nezabúdajte na to, že aj medzi malými psami si môžete vybrať športovca, ktorý bude nadšene behať agility.

Čivava

Ak ste priaznivcom veľkých plemien, tak v byte môžete mať bezproblémové spolužitie. Dôležité je sa psovi dostatočne venovať a nedať mu priestor na to, aby sa nudil a začal ničiť vybavenie alebo štekať na celý dom. Plemeno vyberajte dôsledne a voľte pokojnejšieho jedinca. Hyperaktívny pes by vám z bytu mohol urobiť „kôlničku na drevo“. Nezabudnite zohľadniť aj pôvodné zameranie psa, to vám môže veľa napovedať o jeho povahe.

Veľké bytové plemená:

  1. afganský chrt
  2. briard
  3. kerrský modrý teriér
  4. pudel
  5. saluki
  6. šar pej

Pudel

Je dôležité si uvedomiť, že so psom sú spojené isté povinnosti, a to bez ohľadu na to, či ide o veľké či malé plemeno. Ak patríte k zodpovedným majiteľom, tak nie je problém mať v byte aj väčšieho psa. Zoznam všetkých vhodných psov do bytu nájdete tu

prečítané: 46 745x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...