topovat ověřit
30.12.2015 / 30.12.2015

Psy a Silvester

  • Rady, ako upokojiť psa na Silvestra
100%
Náhľad

Nie každý pes je flegmatik. Čiže každoročné psie martýrium prichádza.

Koniec roka. Človek oslavuje, zvieratá nie. Delobuchy, ktoré po celý posledný deň v roku búchajú už od rána, môžu nejedného psa vystresovať. Na toto by mali majitelia štvornohých miláčikov pamätať, a či nechcú začiatok nového roka tráviť hľadaním nevedno kam zabehnutého psa, tak v prvom rade by mu mali v úteku pred petardami zabrániť. Určite nie je zlým riešením preventívne pripevniť na obojok psa číslo mobilu, na ktoré by mohol prípadný nálezca zavolať. Ešte lepšie urobíme, keď psa čo najlepšie izolujeme od takých rán a budeme mu na blízku. A úplne najlepšie riešenie je psa učiť náhodné situácie už od šteňaťa, avšak nie každý má túto možnosť.

Ak teda máme doma psa citlivého voči ranám z delobuchov natoľko, že je vystresovaný a radšej hľadá bezpečné útočisko vo vašej blízkosti, je vhodné psa v jeho strachu nepodporovať. Takže ho nechláchoľte a neutišujte vo svojej náruči, pretože ho len v jeho obavách z petárd utvrdíte. Vlastne by ste sa mali správať úplne prirodzene. Tak prirodzene, akoby ani nič nebolo. Tak pes z vášho správania spozná to, že sa nedeje nič mimoriadne a že sa teda stresuje zbytočne. Keď sa pes bojí, nájde si svoje najlepšie vyhovujúce útočisko sám. Ak si pes v strachu našiel nejakú miestnosť i napríklad záchod, nechajme ho tam (môžeme tam dať pelech) a zhasnite mu svetlo.

So sedatívami je to sporné. Hysterický štvornohý kamarát ich bezpochyby uvíta, ale nie každý psík, čo sa bojí ich potrebuje. Je rozdiel, či ste ďalej od centra osláv, alebo priamo obklopení ranami. Niektorý pes si len zalezie pod stôl a bude tam - tomu pchať sedatíva netreba! Pokiaľ však strach prekročí únosnú mieru, pes sa môže zraniť.

Pre čas prechádzky by sme mali voliť takú dobu, kedy hluk zo silvestrovského veselia nie je ešte tak silný. Niektorí majitelia štvornohých miláčikov volia aj variant odchodu v tieto dni mimo dosahu petárd. To je najlepšie riešenie! Ale v súčasnej dobe je ťažko uskutočniteľné, oslavuje sa na každom rohu. V ponuke chovateľských potrieb alebo e-shopov na internete nájdete aj voľne predajné prípravky na upokojenie na báze homeopatík, alebo prírodných a bylinných látok. A samozrejme je tu možnosť sedatív predpísaných veterinárom.

Dať, či nedať sedatíva?

Už sme to spomínali, že sedatíva väčšinou nie je nutné psovi dávať. Pozrime sa na to takto. Strach z hluku je u psa vcelku normálny a pes sa bude báť aj so sedatívami. Sedatíva nezabránia ani tak strachu, ako skôr panike a samozrejme psa svojím spôsobom otupia. To neznamená však, že sa báť nebude. Len už si neublíži, prípadne niekoho nezraní - to sú hlavné klady sedatív a to je dôvod prečo sa podávajú. Zmiernia úzkosť a napätie, ale psík stále môže byť nepokojný. Poprípade môže psík aj spať. Ozajstného hysterika však strach ani tak neprejde a bude spánku vzdorovať. To, čo potrebuje, je osobitý prístup. Niektorý pes chce byť sám v zhasnutej miestnosti pod umývadlom a niektorý s vami. Najlepší prístup je teda robiť, že sa nič nedeje. Dôležité je byť psovi na blízku už len preto, aby si niečo neurobil. A nezabudnite, že pes má na tomto svete hlavne vás, a preto už z jadra veci je pre neho upokojujúce aj len to, že je s vami.

prečítané: 8 422x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...