topovat ověřit
27.04.2021 / 05.03.2024

4. Hlavne sa nerozčuľovať!

  • Čo robiť pri frustrácii psa pri Hersenwerku?
100%
Náhľad

Hlásime sa vám v ďalšej sérii článkov o Hersenwerku. Metóda, ktorá ponúka psom relaxáciu a odpočinok prostredníctvom hrania rôznych hlavolamov, nám zároveň poskytuje možnosť spoznať svojho psa bližšie. V náročnej a stresujúcej dobe potrebujeme odpočinok ako soľ a so psami to nie je inak. Sú to práve oni, kto vstrebáva naše emócie, a preto sa aj oni musia starať o svoju duševnú hygienu. Hersenwerk je práve tým správnym nástrojom, v ktorom pes zrelaxuje nielen svoje telo, ale hlavne svoju myseľ a oddýchne si od všedných stresov, nahromadených emócií a silných zážitkov.

V predchádzajúcich článkoch sme vás viedli základnými pravidlami, ktoré k Hersenwerku patria a načali sme aj tému, čo do Hersenwerku nepatrí. Dnes v nej budeme pokračovať.

Keď chcete odpočívať, potom sa rozhodne nesmiete rozčuľovať a toto platí pre akýkoľvek živočíšny druh. Poďme sa teda pozrieť, čo sa pod pojmom FRUSTRÁCIA vlastne skrýva a ako sa jej vyhnúť.

Frustrácia je jednoducho stav mysli, keď nie sú uspokojené potreby daného jedinca. Miera frustrácie je pre každého veľmi individuálna, pretože tieto samotné potreby sú pre každého iné. Jedinec sa cíti zle, sklamane, často aj naštvane. Ide každopádne o stav, ktorý bráni v uvoľnení a relaxácii, teda bráni Hersenwerku.

Hersenwerk – frustrácia

Ako spoznáme frustráciu u psa pri Hersenwerku?

Veľmi často začne pes intenzívne fŕkať nosom, tiež má demoličné sklony. Hlavolam začne ničiť. Najčastejšie sa ho snaží rozhrýzť, ale aj packy a ich vehementné hrabanie do hlavolamu môžu byť prejavom frustrácie.

Čo robiť, keď je frustrácia na scéne?

Najlepšie je, aby bol tento stav mysli okamžite prerušený. Pokiaľ budete psa oslovovať a volať na neho, potom jeho frustrácia pravdepodobne stúpne, pretože ho navyše budete nepekne rušiť v priebehu jeho hnevania, a to vyvolá len ďalší hnev. Fyzický nátlak vo forme ťahania psa z hlavolamu za obojok či postroj by sme brali už ako korekciu, pre ktorú v Hersenwerku nie je žiadne miesto.

Vezmite si do ruky dostatočne lákavú maškrtu a dajte ju psovi pred ňufák tak, aby ste sa jeho nosa fyzicky dotkli. Taká pachová nálož psa ochromí a hnevanie sa je zabudnuté. Hneď ako sa pes už sústredí len a len na maškrtu, ktorá sa mu ponúka priamo pri jeho ňufáku, odveďte ho za pomoci tejto maškrty preč z hlavolamu.

Samozrejme, je veľmi výhodné, keď sa pes so svojimi emóciami naučí pracovať a keď sa naučí tieto situácie zvládať tak, aby sa nerozčúlil. Preto potom, čo psa odvediete z hlavolamu, mu nachystajte hlavolam znovu s rovnakou situáciou a len ju málinko zľahčite. Pes tak bude mať šancu ísť opäť do hlavolamu, ale problém už zvládne vyriešiť, pretože nebude tak zložitý.

Sebaupokojenie

Vždy dajte psovi malú chvíľku, aby ste si boli istí, či vašu pomoc potrebuje. Občas sa stretávame so psami, ktoré sa síce rozčúlia, ale len na pár sekúnd. Sú schopní sa upokojiť, zamyslieť sa, následne problém vyriešiť a ďalej sa hrať úplne v pokoji a pohode. V takom prípade nie je potrebné zmätkovať. Naopak zachovajte pokoj, dajte psovi pár sekúnd zakaždým, keď sa stane podobná situácia a ak vidíte, že sa vie sám upokojiť, potom situáciu neriešte.

Nepoľavujte ale vo svojom starostlivom pozorovaní. Sebaupokojenie sa nemusí dostaviť vo všetkých situáciách.

Hersenwerk – sebaupokojenie

Prečo frustrácia nastáva

Prevencia týchto situácií je hlavne citlivá práca na mieru. Hneď ako zostavujem a ponúkam hlavolam tak, že presne viem, aké riešenie by psovi vyhovovalo, nie je dôvod na frustráciu. No jednako, nielen táto situácia vyzýva k frustrácii. Je mnoho ďalších situácií, ktoré môžu psa v priebehu Hersenwerku rozzúriť.

1. Hlavolam je príliš ťažký.
2. Hlavolam je príliš ľahký.
3. V hlavolame sa maškrta zasekla či spadla na nedostupné miesto.
4. V hlavolame je veľa maškŕt.
5. V hlavolame už nie je žiadna maškrta.

Všetky predchádzajúce situácie môžu psa rozčúliť. Výskyt frustrácie opäť eliminujeme hlavne našou trpezlivou prácou na mieru.

Dnes si tiež predstavíme dva fantastické hersenwerkové hlavolamy muffinky a slamky.

Muffinovník

Muffinky sú skvelý hlavolam a možno ho prispôsobiť skutočne každému psovi. Má veľkú rozmanitosť materiálov hlavne vďaka tomu, že sa spravidla skladá z niekoľkých častí. Hlavnou časťou je samotný muffinovník. On sám je skvelým hlavolamom. Najobľúbenejším materiálom je tu silikón, ktorý sa krásne prispôsobí tvaru ňufáka každého psa. Teflónový muffinovník je omnoho náročnejší na riešenie, tiež nie je príjemný všetkým psom a vďaka tomu, že drží tvar, môže byť nehrateľný pre niektoré typy psov s kratším a širším ňufákom.

Vždy začínajte hrať iba s čistým muffinovníkom. Na muffinovník môžete postupne pridávať najrôznejšie komponenty. Tieto časti urobia hlavolam zaujímavejším a komplikovanejším, pretože znemožnia ľahkú dostupnosť maškŕt. Takým predmetom môže byť čokoľvek od silikónových košíčkov cez loptičky, ponožky, pohúžvaný papier a mnohé ďalšie. S ďalšími komponentmi, ktoré sa rozhodnete na muffinovník položiť, a tým sťažiť dostupnosť maškŕt, psa zoznámte postupne. Pokiaľ by sa hlavolam hýbal, môžete ho jemne rukou pridržať alebo pod neho dať protišmykovú podložku.

Hersenwerk – muffinovník

Rozmanitosť materiálov a počet komponentov

Nie každý pes ocení veľké množstvo rôznych predmetov, ktoré zakrývajú maškrty. Sú psy, pre ktoré bude ideálnym stavom len samotný muffinovník. Preto vyberajte starostlivo a vždy pozorujte, čo vám na to váš pes odpovedá. Veľmi často sa vraví, že menej je niekedy viac a je to svätá pravda. Opäť myslite na to, že nám ide prevažne o uvoľnený stav psa počas hrania a nie o preverenie úrovne jeho inteligencie. Hlavolam nemusí byť komplikovaný, aby mal kýžený efekt.

Slamky

Pokiaľ doma nájdete staré plastové slamky, nevyhadzujte ich a nechajte si ich pre svojho psa ako hlavolam. Je to úplne geniálny hlavolam. Veľmi často je pre psov hádankou, ktorá skôr psa udrží aktívneho a veľmi ho neutlmí. V ľudskom svete by mohlo byť analógiou trebárs upratovanie, po ktorom máte energiu vrhnúť sa do nejakej úlohy, ktorá na vás čaká. V slamkách sa najviac čistí práve myseľ psa. Plastové slamky sú navyše veľmi hlučné, takže vďaka ich ruchu je pes hlavolamom úplne pohltený.

Slamky môžeme nechať ležať len na zemi samostatne alebo ich možno umiestniť do nejakého lavóru. Pokiaľ zvolíte variant druhý, nezabudnite psa opäť najprv zoznámiť aj s lavórom samotným. Tento hlavolam odporúčame vo väčšine prípadov pridržovať jemne rukou, aby sa lavór neprevrhol a neudrel psa v momente, keď sa rozhodne do neho vstúpiť aj packou. Poničili by sme tak dôveru v tento úžasný hlavolam.

Hersenwerk – slamky

Prezrite svoju kuchyňu a dajte nám vedieť, či ste vo svojich skrinkách narazili na plastové slamky či formy na muffinky.

Predchádzajúce články tu:

  1. Článok: Hersenwerkom k relaxácii a lepšiemu poznaniu
  2. Článok: Základy Hersenwerkového hrania
  3. Článok: Pšššt… nerušiť, tu sa hrá Hersenwerk!

 

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar – archív Hersenwerku

prečítané: 909x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...