topovat ověřit
16.03.2021 / 23.04.2021

2. Základy Hersenwerkového hrania

  • Praktické tipy k prvému Hersenwerkovaniu
80%
Náhľad

V minulom článku sme rozprávali o metóde zvanej Hersenwerk, ktorá pomáha k psychickému aj fyzickému odpočinku psov. Dnes sa pozrieme viac do praxe a povieme si, ako správne hrať podľa Hersenwerku. Na začiatok si ale zhrnieme, čo sme sa naposledy dozvedeli.

Hersenwerk je metóda, ktorá pomáha psom, aby sa uvoľnili, zrelaxovali si nielen svoje telo, ale aj ducha. Ide o hranie najrôznejších hlavolamov, ktoré často vytvárame z materiálov, ktoré nás obklopujú. Hlavolam môže pes riešiť svojím originálnym spôsobom. Našou úlohou, teda úlohou majiteľa psa, je dobre svojho psa pozorovať a podľa pozorovania hlavolam aj jeho ponúknutie prispôsobovať tak, aby sme dosiahli najlepšie nastavenie pre poriadnu relaxáciu. Vďaka Hersenwerku možno tiež svojho psa lepšie spoznať a porozumieť mu. Ako teda vlastne hrať? Poďme si povedať úplné základy.

Bezpečné hranie

Na prvom mieste vždy myslite na bezpečie svojho psa, pretože bez pocitu bezpečia nie je nikdy odpočinok. Hrajte len s jedným psíkom. Nevyužívajte materiály, ktoré by mohli psovi ublížiť. Snažte sa pre neho vytvoriť bezpečné prostredie, kde ideálne nebudú podnety, ktoré by psa vyslovene desili. Nielen že by pes neodpočíval, ale pes, ktorý je v strese, nežerie.

Bezpečie a istotu pes nadobudne aj vďaka tomu, čo bude mať v priebehu hrania pod nohami. Preto odporúčame, aby ste vždy hrali na povrchu, ktorý sa psovi nešmýka. Pokiaľ máte doma koberec alebo hráte na tráve vonku, potom je to úplne bez problému, ale pokiaľ máte linoleum alebo plávajúcu podlahu, potom je potrebné použiť protišmykovú podložku – karimatku, jogamatku, penové puzzle, koberček a mnohé ďalšie materiály.

Prečo je ale podložka tak veľmi dôležitá?

Predstavte si, že idete odpočívať a zapnete si k tomu televízor. Rozložíte si gauč, pustíte film, pripravíte si pitie a nejakú maškrtu tak, aby ste sa nemuseli pre ňu naťahovať, všetko je dokonalé. Usadíte sa pohodlne na gauč, ale zistíte, že je koženkový a nedávno ste ho nechali ošetriť špeciálnym olejom, ktorý sa ešte poriadne nevsiakol. Stane sa to, že sa budete neustále na gauči šmýkať. Vždy, keď sa pohodlne usadíte a naladíte na relaxáciu, tak sa s uvoľnením tela zosuniete na gauči nižšie. To spôsobí, že zatnete brušné svalstvo, aby vám nespadol hrudník a hlava, a zasa sa prácne vyškriabete po gauči do pôvodnej pozície a v priebehu pár sekúnd sa vám stane to isté. Nakoniec to celé ukončíte, zložíte gauč a na nejaké odpočívanie zabudnete, pretože proste nie sú správne podmienky. To isté prežíva pes, keď nemá istý materiál pod nohami. Doprajte mu teda ten správny „gauč“, ktorý mu poskytne pokoj a istotu a možnosť odpočinku. Bez podložky nikdy poriadne odpočívať nebude.

Hersenwerk – časť druhá

Zoznámenie s hlavolamom

Pes by mal mať vždy možnosť zoznámiť sa s hlavolamom, ešte než začnete hrať. Hneď ako hlavolam položíte na zem a začnete ho inštalovať pre psíka, neodstrkujte ho, nezakazujte mu hlavolam a nechajte psa, aby si hlavolam oňuchal, ešte než mu do neho dáte maškrty. Zvlášť u šteniatok je táto fáza dôležitá. Šteňa sa občas nadšene vrhne pre maškrty bez toho, aby si uvedomilo, kdeže to vlastne je a môže sa ľahko stať, že sa po chvíľke hlavolamu zľakne. Také ľaknutie vytvorí prvú nedôveru a občas môže byť veľmi ťažké dôveru nájsť späť.

Príprava hlavolamu

Od začiatku sa snažte psíka naučiť, aby počkal, než mu hlavolam pripravíte. Naučí sa vďaka tomu trpezlivosti, sebakontrole a navyše si užije hranie hlavolamu bez toho, aby ste ho rušili chystaním maškŕt do hlavolamu v priebehu hrania. Dostane už všetko dokonale naservírované a vďaka tomu sa krásne uvoľní. Ako vy, keď prídete domov a máte navarené, upratané, máte prichystaný obľúbený film, rozložený gauč, to je predsa fantázia.

Ako ho ale naučiť trpezlivosti?

Niektoré psíky vedia povel na odloženie, napr. zostaň či čakaj. Pokojne ho môžete použiť aj pre tento účel. Pokiaľ ale váš psík žiadny taký povel nevie, potom máte dve možnosti. Ľahko, ale pevne psíka pridržte za obojok či postroj, ale nezabudnite ho odmeniť za to, že vás do hlavolamu neťahá. Tí, ktorí sú trochu zručnejší, môžu skúsiť prácu s obomi rukami, teda jednou rukou budete odmieňať psíka za čakanie a druhou rukou chystať hlavolam. V oboch variantoch pri trpezlivom a láskyplnom vysvetľovaní sa pes časom naučí, že čakanie na pripravený hlavolam sa mu veľmi vyplatí. Niektorým psom tiež veľmi pomôže správne miestečko, kde v priebehu prípravy hlavolamu môžu čakať, napr. nejaký target, peleštek, atď. Pokiaľ sa vám stane, že pes prípravu nevydrží a vrhne sa do hlavolamu skôr, nechajte ho riešiť. Nebráňte mu rukou, nezakazujte mu hlavolam. Berte to ako informáciu, že nabudúce musíte byť rýchlejší, aby mal pes šancu vydržať.

Hersenwerk – časť druhá

Povel pre hru

Odporúčame zvoliť si povel, ktorý bude špecifický čisto pre Hersenwerk. Časom si povel s aktivitou veľmi dobre spojí a vďaka tomu bude schopný dosiahnuť vytúžený prežitok omnoho skôr. Povelom môže byť akékoľvek slovíčko, výber je čisto na vás. Povel by mal znamenať voľbu a nie rozkaz. Teda povelom mu vravíte: „Pokiaľ chceš, môžeš ísť hrať.“ A práve slovíčko „môžeš“ je veľmi dôležité. Ak by sa psík rozhodol, že hrať nechce a rovno odíde, potom sa nič nedeje. Je to jeho rozhodnutie a vy ho, prosím, rešpektujte. Možnosť mu môžete dať zase niekedy inokedy. V takom prípade vždy chvíľku vyčkajte, môže sa stať, že sprvu pes záujem nemá, ale v priebehu pár sekúnd si to rozmyslí.

Hra je chvíľkou pre majiteľa

Hneď ako pes začne hlavolam riešiť, prichádza tá najdôležitejšia fáza Hersenwerku, ktorá leží na bedrách majiteľa – pozorovanie. Ako som spomenula v predchádzajúcom článku, Hersenwerk je práca na mieru. Musíme psa dobre pozorovať, aby sme v ďalšom kole mohli hlavolam upraviť, či ho inak ponúknuť. Keď pes rieši hlavolam, snažte sa nekontrolovať, či zjedol všetky maškrty, vyriešenie hlavolamu totiž nie je dôležité. Všímajte si to, ako sa pes v hlavolame chová. Pohybuje sa v hlavolame ladne a iste, alebo trhane? Klepú sa mu svaly v priebehu hrania vďaka dlhodobej výdrži v skrútenej pozícii? Oddychuje pokojne? Ako intenzívne ňuchá? Má chvost nastražený a v kŕči, alebo postupne uvoľnene klesá smerom k zemi? To všetko a mnoho ďalšieho sú otázky, ktoré si v priebehu hrania kladieme a podľa ich odpovedí upravujeme to, ako hlavolam psovi ponúkame, materiály v hlavolame, alebo aj samotný hlavolam vymeníme za iný. Buďte veľmi pozorní, čím viac sa budete dívať, tým viac toho uvidíte. Pes si tiež veľmi dobre všimne, že ste reagovali na jeho signály, pretože ďalšie hranie bude omnoho viac vyhovovať jeho potrebám, náladám a temperamentu. Každé Hersenwerkovanie bude iné, pretože žiadna situácia nie je rovnaká. Vždy sme my aj pes ovplyvnení aktuálnymi udalosťami, emóciami, ruchmi a mnohým ďalším. Preto v pozorovaní nikdy nepoľavujte.

Hersenwerk – časť druhá

Ukončenie hlavolamu

Nechajte psa, aby vám povedal, že je s hlavolamom hotový. Taká informácia avšak vôbec nemusí znamenať, že je hlavolam vyriešený. Keď budete relaxovať vo vani, občas z nej vyleziete proste preto, pretože toho už budete mať dosť a odpočinok vám bude stačiť a voda ani nemusí vychladnúť.

Ako spoznáte, že je pes s hlavolamom hotový?

Jednoducho tak, že si ho prestane všímať. Niektoré psy poodídu, u takých vždy chvíľku počkajte aspoň pár sekúnd, môže sa stať, že si len dal pes pauzičku a hneď sa k hlavolamu zase vráti. Niektoré psíky si sadnú, niektoré sa vrátia na miesto, kde čakali počas prípravy hlavolamu, atď. Spôsobov ukončenia je skutočne veľa. Nie je pravidlom, že váš pes bude ukončovať stále rovnakým spôsobom, pokojne môže ukončiť hlavolam zakaždým inak. Existuje tiež jedna špeciálna kategória psíkov, ktorí ukončiť hlavolam nevedia a môžu sa dokonca rozčúliť z toho, že v hlavolame už nie je žiadna maškrta. Takým psíkom z hlavolamu pomôžte tak, že im ponúknite maškrtu priamo k ňufáčiku a maškrtou ho vyveďte z hlavolamu opäť na čakacie miesto. Časom sa túto negatívnu emóciu naučia ovládať a nebudú sa už hnevať.

Hersenwerk – časť druhá

V tomto článku sme sa sústredili hlavne na to, ako má hranie správne vyzerať. Občas sa môžete stretnúť s výnimočnou situáciou, keď je pes trebárs príliš unavený psychicky alebo bude v zlej fyzickej kondícii či v drobnom strese a samotné čakanie v priebehu pripravovania hlavolamu proste a jednoducho nezvládne. V takom prípade čakanie od psíka nevyžadujte, tu je nutné ho nechať hlavolam riešiť v rámci jeho duševnej terapie. Nechajte ho hrať už počas vašich príprav. Je možné, že vďaka hraniu sa upokojí a v ďalších kolách čakanie zvládne.

Hrajte vždy len pár minút, u bežného psa v normálnej situácii odporúčame hrať 5 – 15 minút, viac nie je žiaduce, pretože pes bude už veľmi unavený. Veď my ľudia tiež väčšinou odpočívame v priemere 30 minút maximálne.

Nabudúce sa spolu pozrieme, ako hranie Hersenwerku vyzerať nemá, teda na to, čo do Hersenwerku nepatrí.

Hersenwerk – časť druhá

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar - archív Hersenwerku

prečítané: 1 243x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...