topovat ověřit
17.10.2013 / 15.08.2014

Správna výchova a výcvik psa

  • Správna výchova a výcvik psa
80%
Náhľad

Pes je určite miláčikom a domácim miláčikom mnohých z nás. Tohto tvora si kupujeme ako verného priateľa, ktorý s nami trávi väčšinu voľného času a vo svojej podstate sa stáva neoddeliteľnou súčasťou rodiny. Aj so psom je to však, ako s malými deťmi. Respektíve v momente nákupu šteňaťa si kupujete tiež roztomilého tvora, ktorý nevie žiadne povely a robí si jednoducho, čo chce. A práve skorá doba dospievania je ideálnym okamihom, začať sa psovi venovať aj po tejto stránke.

Akýkoľvek psík totiž nie je iba hračkou, s ktorou sa budete maznať kedykoľvek sa vám zachce. Pes musí byť tvorom, ktorého budete mať neustále pod kontrolou a ktorý bude aktívne reagovať na vaše povely a rozkazy. A čo si budeme hovoriť, to sú veci, ktoré od prírody nikto len tak nepochytí. Z týchto prostých dôvodov je potrebné začať aspoň so základným výcvikom, ktorý nadobúda na svojej dôležitosti s voľbou ďaleko väčšieho plemena.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_TEXT_GRAFICKY

Ak vyrazíte na prechádzku s malým jazvečíkom, mal by vás iste počúvať, avšak v prípade zaváhania, respektíve neuposlúchnutia rozkazu, má minimálnu šancu narobiť akékoľvek ťažkosti, nedajbože spôsobiť zranenie ľubovoľným osobám. Keď však budete vlastniť veľkého vlčiaka alebo dokonca bojové plemeno, je nutnosť splnenia každého povelu viac, než dôležitá. Ako teda postupovať pri pozvoľnom cvičení psa?

Výchova svojpomocne alebo na cvičisku

Majitelia psích plemien sa iste delia na dve zásadné skupiny. Na tých, ktorí svojich psov cvičia iba v domácom prostredí a tých, ktorí si nájdu dostatok času a odhodlanie vyraziť aj na profesionálne zariadené cvičisko. Zo všeobecného pohľadu možno tvrdiť, že dokonalým variantom je kombinácia oboch.

Prvé krôčiky k výchove a poslušnosti rovnako začínajú práve doma. Navyše, každý si nemôže dovoliť pravidelné chodenie na cvičisko minimálne z dôvodu nedostatku voľného času. Napriek tomu však ide o veľmi dôležitú etapu výchovy psa. Práve v spoločnosti viacerých psov môžete svojho maznáčika naučiť určitej poslušnosti, čo sa týka začlenenia medzi ostatné zvieratá.

Veľa psov sa môže v prítomnosti iného tvora priamo zblázniť, preto by ste mali týmto situáciám predchádzať a čas od času cvičiť so psom v príslušných miestach, kde vám budú navyše odovzdávané aj odborné rady cvičiteľov. Aj vďaka nim je možné dosiahnuť ďaleko efektívnej a prínosnejšej výchovy, než len za pomoci amatérskych vedomostí.

Čo naučiť psa pred vstupom na cvičisko

Ak to budete myslieť s výcvikom naozaj vážne a vydáte sa so šteňaťom tiež na cvičisko, mali by ste ho naučiť aspoň dve základné veci. V prvom rade je to reakcia na svoje meno. Pes by mal byť z domu dokonale naučený počuť na oslovenie. Aj keď často nevykoná daný úkon, musí si byť vedomý toho, že s ním hovoríte.

Druhou podstatnou vecou, než vstúpite do priestorov medzi ľudí a ostatné psy, je dokonalý návyk na obojok a vodidlo. Pes by sa nemal s nasadeným postrojom akokoľvek blázniť a mal by sa správať pokojne, skrátka tak, aby ste s ním mohli vykonávať jednotlivé povely a on sa sústredil hlavne na vás, nie na to, čo má uviazané okolo krku.

Ako začať s domácou výchovou

V rámci zmienky o cvičisku sme si do určitej miery oznámili, čo je potrebné v prípade výchovy psa. Teraz sa zameriame na jeho drezírovanie v domácom prostredí. Teda v okamihoch, kedy s ním trávite najviac času a radi by ste ho naučili základným a dôležitým povelom, než sa pustíte do čohokoľvek zložitejšieho. Prvoradou zásadou je frekvencia výcviku. Znamená to teda, že by ste sa mali s danou náukou psovi venovať v pravidelných intervaloch a vštepovať mu do hlavy povely čo najčastejšie. Aj to má zásadný vplyv na jeho budúcu výchovu.

Ak sa pustíte do ľubovoľného príkazu, vždy dbajte na to, aby ste si získali pozornosť psa. Pokiaľ mu teda prikazujete akýkoľvek povel, mal by vás dostatočne vnímať. Neoddeliteľnou súčasťou ľubovoľného výcviku sú tiež maškrty, ktorými svojho psa budete odmeňovať. Za splnenú úlohu môže dostať odmenu. Potom sa táto drezúra stáva zábavou aj pre neho samotného a bude chcieť s nadšením plniť vaše rozkazy, pretože vie, že ho čaká sladká pochúťka.

Ak na svojho psa hovoríte, nezabúdajte ani na zmenu farby hlasu. Je to z dôvodu, aby domáci maznáčik po nejakej dobe dokázal rozpoznať, či na neho kričíte a má sa báť, alebo ho za niečo chválite či na neho iba voláte. Preto je intonácia viac, než dôležitá.

Keď ide o samotnú prax, mali by ste psovi najprv jeho samotným telom načrtnúť, čo po ňom vlastne chcete. Ak pôjde o príkaz „sadni“, vyrieknete ho a psa posadíte. Po niekoľkonásobnom a opakovanom prevedení už dokáže pes zareagovať samovoľne a povel sa naučí realizovať. Obdobným spôsobom samozrejme postupujete pri všetkých úkonoch, ktoré chcete psa naučiť.

K najzákladnejším povelom patrí bezpochyby - sadni, ľahni alebo vstaň. Súčasťou základného výcviku by však mala byť aj chôdza na vodidlu vedľa nohy, jeho okamžitá reakcia keď ho privoláte alebo ničím nenarušovaný posed priamo u vás.

Trpezlivosť prináša ruže

Nie nadarmo je často aplikované toto príslovie. Svoju váhu má však aj pri tréningu, respektíve výcviku psa. Snažte byť preto nielen dôslední, ale tiež trpezliví. Vyhýbajte sa náuke povelov, ak práve nedisponujete dobrou náladou, aby z vás pes nevycítil negatívny prístup a naopak si tento proces nezošklivil.

Dosiahnuté výsledky budú koniec koncov tešiť predovšetkým vás, až sa budete môcť chváliť dokonalým výcvikom a poslušnosťou domáceho miláčika.

prečítané: 10 650x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...