topovat ověřit
07.04.2021 / 23.04.2021

Pšššt… nerušiť, tu sa hrá Hersenwerk!

  • Čo do Hersenwerku nepatrí
100%
Náhľad

Už po tretíkrát sa spoločne stretávame nad témou Hersenwerk. Povieme si, čomu by sme sa mali v priebehu Hersenwerku vyvarovať a podívame sa na pár základných hlavolamov. Pokiaľ ste sa k nám pripojili až teraz, urobíme malé zhrnutie toho, čo je to Hersenwerk. Ak by niekto chcel všetky podrobnosti, tak nazrite do predchádzajúcich dvoch článkov:

  1. Článok: Hersenwerkom k relaxácii a lepšiemu poznaniu
  2. Článok: Základy Hersenwerkového hrania

Hersenwerk je metóda, pri ktorej pes hrá hlavolamy s cieľom relaxovať a uvoľniť sa. Skrz Hersenwerk možno docieliť aj ďalšie pozitívne efekty, vr. utuženia vzájomného vzťahu, zvyšovania sebadôvery, prekonania drobných úzkostí a strachov a mnohého ďalšieho. Bez práce na mieru by ale Hersenwerk nebol tým, čím je. Preto je dôležité vždy myslieť na to, akého psa máte pred sebou a podľa jeho potrieb mu hlavolam nielen vytvoriť, ale aj ponúknuť.

V priebehu Hersenwerku je dobré vyvarovať sa pár veciam. Jednou z nich je iritácia, čiže rušenia psa v priebehu hrania.

Na chvíľku sa zastavte, zavrite oči a predstavte si, že ležíte napr. na ležadle pri mori. Všade je fantastický pokoj, po ruke máte svoje obľúbené krížovky a vnímate len jemný vánok, ako príjemne fúka, a počujete šumenie vĺn. Ste presne tam, kde máte byť a tento pocit si užívate. Vaša myseľ sa pomaly ocitá na úplne inom mieste, na mieste, kde vypne a relaxuje. Naraz vás vyruší zvuk motorovej píly, pretože vedľa práve potrebujú zoťať palmu. Opäť to utíchne a vy zase relaxujete. Po chvíľke ďalší ruch. Prejde okolo vás skupinka mladých ľudí, ktorí si kopú do lopty a nechcene na vás hodia piesok. Málinko sa naježíte, niečo na ich adresu zakričíte a pokračujete ďalej v odpočinku. Nakoniec príde váš kamarát a začne vás vypočúvať. „O koľkej asi budeš chcieť jesť?“ „Čo si dáme na obed?“ „Videl si tú skupinku tínedžerov?“ Otázky nekončia, a tak jednoducho zaklapnete svoju knihu s krížovkami a vaša predstava odpočinku je v tom momente preč a vy naštvane, a omnoho viac unavene, odchádzate.

Hersenwerk na webfordog

Čomu sa vyvarovať?

Všetko a mnohé ďalšie je vyrušenie. Pes, ktorý je zahĺbený v riešení hlavolamu, tiež nechce byť rušený. Snažte sa teda vyvarovať nasledujúceho:

Hrabanie v škatuli s maškrtami
snažte sa nehrať s maškrtami, je to bohužiaľ činnosť, ktorú často robia majitelia nevedomky, pre psy je nesmierne rušivá.

Ukazovanie do hlavolamu
nechajte riešenie na psovi, pokiaľ sa stane, že nejaké maškrty v hlavolame zostanú, nechajte ich tam. Rozhodne ich psovi neukazujte a nenúťte ho dohľadať ich.

Chválenie psa
– z mojej praxe je tento bod pre majiteľov väčšinou najkomplikovanejší. Sme veľmi často zvyknutí na to, že psa za všetko chválime. V prípade Hersenwerku by to malo nielen rušivú funkciu, ale tiež by sa mohlo stať, že by pes riešil hlavolam pre nás a my potrebujeme, aby ho riešil SÁM PRE SEBA.

Hladenie psa
– pes je síce kontaktné zviera, ale pri nejakej sústredenej činnosti, ako je tréning či Hersenwerk, o dotyky nestojí. Predstavte si seba, keby vás niekto za vylúštený riadok v krížovke odmenil pohladením a nedajbože by vás pohladil po hlave.

Upravovanie vôdzky
– tento bod platí iba v prípade, že hráte v priestore, kde je potrebné mať psa na vôdzke. Snažte sa držať vôdzku tak, aby na ňu pes nešliapal, aby ste mu nemuseli neustále vyberať nohu z vôdzky atď.

Vaša pozícia pri hlavolame
– pes by mal mať na riešenie hlavolamu dostatok miesta, snažte sa teda nesedieť veľmi blízko hlavolamu, nieto sa nad ním nakláňať.

Hersenwerk na webfordog

Základné hlavolamy

Poďme sa pozrieť na pár základných hlavolamov. Ja osobne považujem nasledujúcu trojicu hlavolamov za úplnú nutnosť. Každý majiteľ by ju mal pre svojho psa skúsiť prichystať, pretože je neskutočne variabilná a dá sa prispôsobiť takmer akýmkoľvek požiadavkám zo strany psa.

1) Čuchacie dečky

– fantasticky rozmanitý hlavolam. Svojím charakterom je pre psy veľmi prirodzený. Ponúka nám úplne jednoduché varianty a zároveň aj varianty veľmi náročné na riešenie. Pri čuchacích dečkách záleží na drobných detailoch. Možno ich vyrobiť veľmi jednoduchou cestou, ale množstvo z nich možno aj kúpiť, ako napr. kúpeľňové predložky, ženilkové mopy, najrôznejšie protišmykové podložky do vane, chlpaté koberce a mnohé ďalšie.

a. materiál,
b. šírka chlpu,
c. dĺžka chlpu,
d. gramáž chlpu,
e. farba,
f. hustota,
g. veľkosť (podľa plochy).

Hersenwerk: čuchacie dečky

2) Uterák

– uterák má doma snáď úplne každý človek a nikdy nezostane len pri jednom. Tiež tu urobí veľa muziky samotný materiál uteráka. Ponúka ale aj mnoho možností, ako ho psovi ponúknuť. Uterák môžeme rôzne skladať, a tým tvoríme variácie hlavolamov, ktoré budú vyžadovať aj rozdielne spôsoby riešení.

a. zrolovaný ako harmonika,
b. do kytičky v ruke,
c. zarolovaný,
d. prekladaný,
e. zababušený.

Hersenwerk: Uterák

3. Rolovanie

– tento posledný hlavolam mám asi najradšej, pretože najviac simuluje prirodzené chovanie psa, teda keď ide a čuchá v tráve nejakú stopu. Rolovať možno všetko, akýkoľvek materiál, a tým možno vytvoriť mnoho zaujímavých hlavolamov. Tiež spôsob zarolovania môže byť špecifický. Čím úhľadnejšie je zarolovaný, tým lepšie sa vyroluje, ale pokiaľ budete hlavolam postupne prekladať, bude náročnejšie ho rozmotať. Rolovanie je často hlavolam s dlhou prípravou aj dlhým riešením. Odporúčam teda, aby ste najprv rolovali len kúsok hlavolamu, ale aby príprava nebola hneď tak náročná. Následné dlhšie riešenie hlavolamov často znamená väčšiu mieru upokojenia psa, ale tiež môže byť náročné na telo. Pokiaľ máte psíka, ktorý má predné nohy dlhšie než krk, potom môžete hlavolam zdvihnúť na nejaký stupienok a pes môže rolovať napr. do strany.

Hersenwerk: Rolovanie

Nezabudnite sledovať ďalší článok, s ktorým sa vám ozveme opäť za 3 týždne. Rozhodne sa môžete tešiť na ďalšie hlavolamy aj drobné rady pre vaše domáce Hersenwerkovanie!

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar – archív Hersenwerku

prečítané: 1 282x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...