topovat ověřit
26.07.2014 / 07.01.2015

Psie skúšky V ČR

  • Kynologická jednota Brno, Špeciálny kynologický zväz TART, Českomoravská kynologická jednota
100%
Náhľad

SKÚŠKY Z HĽADISKA VÝZNAMU PRE CHOVATEĽOV PSA

Absolvovanie skúšok hrá veľkú úlohu z mnohých hľadísk a je vysoko prínosné pre každého chovateľa a jeho psa. Testy by mali byť akousi cieľovou métou a zavŕšením starostlivého výcviku, fungovať ako stimulant vo výcvikovom úsilí. Sú overením efektivity doterajšej práce so psom. Kladné ohodnotenie pri skúške je dôkazom správneho vedenia psa a odmenou za doterajšiu usilovnosť psovoda aj psa, neúspech je užitočným signálom, že je potrebné ešte viac zapracovať v problémovej oblasti a odstrániť slabinu, ktorá je počas skúšky väčšinou zreteľne odhalená.

Skúšky sú pri väčšine psích plemien kľúčovým predpokladom na pripustenie k chovu. Prispievajú k odhaleniu a chovnému prispeniu psov s tými najlepšími vlastnosťami z hľadiska mentálnych schopností, výkonnosti a zdravotnej spôsobilosti. Sú jedným z hlavných faktorov, ktoré sa podieľajú na regulácii a udržaní vysokého štandardu daného plemena. Špecifické pracovné skúšky sú kľúčové pre zdokonaľovanie pracovných zručností psa, pes skrze nich preukazuje svoju spôsobilosť, skúšky v tomto ohľade slúžia ako sito pri výbere najnadanejších jedincov v danom odbore.

Okrem významu vo vzťahu k chovnému štandardu majú skúšky obrovský edukačný význam aj pri psoch bez preukazu pôvodu. Už počas skúšky na tej najelementárnejšej úrovni je od psa vyžadovaná schopnosť adekvátne reagovať na spektrum najbežnejšie používaných povelov. Základná skúška potvrdzuje dobré schopnosti psa vo sfére poslušnosti a v bežnom živote je pre chovateľa a psa, ktorý je chovaný len ako domáci maznáčik, zvyčajne úplne postačujúca. Pes sa vďaka účasti na výcviku a následnej skúške stáva lepšie ovládateľným a sociálne prispôsobivým vo vzťahu k ľudskej spoločnosti i k ostatným psom.

Jedným z najväčších pozitív psích skúšok je obrovské posilnenie a prehĺbenie vzájomného vzťahu chovateľa a jeho psa. Príprava na skúšku a samotná účasť na nej vyžaduje nutnú dávku trpezlivosti, sebapoznávania a úsilie z oboch strán. Predstavuje veľké množstvo času stráveného spoločne, čo hrá pre psa obrovskú úlohu a zvyšuje jeho oddanosť voči chovateľovi. Chovateľ a jeho pes musia pracovať ako tím. Niektoré činnosti, ako je napríklad agility, vyžadujú úplne synchrónne správanie oboch zúčastnených. Psie skúšky tak môžu mať pre spolužitie chovateľa a jeho psa výrazne stmeľujúci efekt.$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

GARANTI JEDNOTLIVÝCH TYPOV SKÚŠOK (výberovo)

Český kynologický zväz a Moravskoslezský kynologický zväz

Český kynologický zväz a Moravskoslezský kynologický zväz sa už tradične podieľajú na činnosti v ČMKU a komisiách FCI. Garantujú skúšky v rámci športového výcviku psov na základe národného skúšobného poriadku (NSP), skúšobného nemeckého poriadku pre športový výcvik psov (SCHH/VPG) a medzinárodného skúšobného poriadku (IPO), zamerané na precízny výkon a predpisové predvedenie.

Kynologická jednota Brno

Funguje od roku 1994 a v rámci systému skúšok zohľadňuje vzrastajúcu úlohu psa ako spoločníka. Garantuje pritom ako skúšky z výkonu pre nelovecké plemená, tak aj skúšky pracovnej upotrebiteľnosti a špeciálne testy psov určených na pasenie. Kladie dôraz na možnosť účasti aj pre psov bez preukazu pôvodu a predovšetkým na rozvíjanie neagresívneho správania u psa.

Špeciálny kynologický zväz TART

Skratka TART je odvodená od slovného spojenia „terénny a racionálny tréning“. Dôraz je kladený na vykonávanie výcviku v prírodnom teréne, rozvíjanie obranných schopností a schopnosti psa pracovať v teréne aj samostatne, vysokú praktickosť výcviku psa so zacielením na simuláciu reálnych situácií na využitie napr. pri ochrane objektu. Tento rok oslavuje zväz dvadsaťročné výročie od svojho vzniku.

Klub agility ČR

Klub existuje od roku 1992, je usporiadateľom majstrovstiev ČR v agility a stojí za organizáciou výberu reprezentantov ČR na medzinárodných podujatiach agility. Ako kľúčový prvok vyzdvihuje súhru medzi chovateľom a psom.

Českomoravská kynologická jednota

Rovnako ako Kynologická jednota Brno a TART vznikla v roku 1994. Je garantom pre konanie loveckých skúšok.

Zväz záchranných brigád kynológov ČR

V Českej republike sa začal formovať od roku 1968, kedy vznikla 1. brigáda záchranných psov v Příbrami. Zväz sa špecializuje na výcvik záchranných psov a je garantom nielen skúšok podľa zväzového skúšobného poriadku, ale tiež podľa medzinárodného skúšobného poriadku pre záchranných psov.

Pomocné tlapky o. p. s.

Všeobecne prospešná spoločnosť fungujúca od roku 2001 sa stala jednou z najúspešnejších svojho druhu v Českej republike. Špecializuje sa na chov, predvýchovu a profesionálny výcvik asistenčných psov. Je jedným z garantov kanisterapeutických skúšok.

SKÚŠKY PODĽA NÁRODNÉHO SKÚŠOBNÉHO PORIADKU (NSP): Všestranný výcvik

Skúška základného minima (ZM)

Jedna z najzákladnejších skúšok vôbec. Tento typ skúšky môže pes absolvovať po dovŕšení jedného roku veku. Absolvovanie pritom nie je podmienené predchádzajúcim splnením iného druhu skúšky. Počas ZM preukazuje pes základné schopnosti v troch kľúčových oblastiach (vlastná stopa na min. 150 krokov, poslušnosť a obrana). V rámci poslušnosti ide o základnú päticu povelov, ktoré by mal poznať každý pes (privolanie, ovládateľnosť na vodidlu, voľný aport, odloženie psa, sadni - ľahni - vstaň). Obrana je posudzovaná tiež skrze piatich cvikov (prieskum terénu, označenie pomocníka, zadržanie pomocníka, ochrana psovoda, odolnosť psa).

Skúška všestranného výcviku 1. stupňa (SVV 1)

Účasť na SVV 1 je povolená psom vo veku minimálne 14 mesiacov. Pred jej absolvovaním nemusí zložiť inú skúšku. Skúška je trojzložková (stopa, poslušnosť, obrana). V oblasti stopy má pes za úlohu vysledovať vlastnú stopu na aspoň 350 krokov, v rámci poslušnosti je testovaná schopnosť psa poslúchnuť na základe desiatich základných povelov (privolanie, ovládateľnosť na vodidle, sadni - ľahni - vstaň, 2x odloženie, 2x skok, aport, štekanie, kladina), časť skúšky venovaná obrane je päťzložková (odhalenie páchateľa, zaistenie páchateľa, ochrana psovoda, odolnosť psa, samostatná činnosť psa).

Skúška všestranného výcviku 2. stupňa (SVV 2)

SVV 2 sa môže zúčastniť pes vo veku minimálne 16 mesiacov. Podmienkou je predchádzajúce úspešné absolvovanie SVV1. Cieľovou métou tejto skúšky je opäť preukázať zručnosti v kľúčových výcvikových oblastiach (stopa, poslušnosť a obrana). Oproti ZM a SVV 1 má tentoraz pes za úlohu sledovať cudziu stopu, a to minimálne 500 krokov dlhú. Z hľadiska poslušnosti a schopnosti obrany je pes testovaný čo do početnosti povelov rovnako ako v priebehu SVV 1, sú na neho však kladené vyššie nároky, čo sa náročnosti povelov a techniky vykonania jednotlivých úloh týka.

Skúška všestranného výcviku 3. stupňa (SVV 3)

SVV 3 môže pes absolvovať po dovŕšení 18 mesiacov veku, ak už úspešne zložil SVV 2. Táto skúška sa opäť venuje cudzej stope, poslušnosti a obrane, pričom nároky na psa sú už pomerne vysoké. Pes musí zvládnuť vystopovanie cudzej stopy na vzdialenosť minimálne 1000 krokov a, ktorá je stará aspoň tri hodiny. Zároveň musí byť schopný poslúchnuť základné i náročnejšie povely na veľké vzdialenosti (napr. sadni - ľahni - vstaň na 20 krokov, vyslanie psa vpred na 50 krokov atď.).

SKÚŠKY PODĽA NÁRODNÉHO SKÚŠOBNÉHO PORIADKU (NSP): Špeciálny výcvik

Skúška základného minima malých plemien (ZMMP)

Minimálny vek psa na absolvovanie ZMMP je jeden rok. Na pristúpenie ku skúške nie je potrebné predchádzajúce absolvovanie iného typu skúšky. V stope a poslušnosti musí pes preukázať zručnosti na úrovni skúšky základného minima (ZM). Neoddeliteľnou súčasťou ZMMP je množstvo základných špeciálnych cvikov, ktoré zahŕňajú rozlíšenie predmetov psovoda, vyhľadanie jeho stratených predmetov a vyhľadanie 3 predmetov psovoda, pričom sa hodnotí celková úroveň ovládateľnosti psa.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_200_200_GRAFICKYSkúška psa malých plemien 1. stupňa (SMP 1)

Na účasť na SMP 1 je potrebné dovŕšenie veku 14 mesiacov psa. Skoršie absolvovanie iného typu skúšky nie je podmienkou. Rovnako ako počas absolvovania skúšky všestranného výcviku 1. stupňa (SVV 1) musí pes preukázať schopnosť vysledovať vlastnú stopu na minimálne 350 krokov a obsiahnuť zhodné penzum povelov z hľadiska hodnotenia poslušnosti. Odlišnú náplň predstavuje oproti SVV 1 tretí bod skúšky, kedy nie sú posudzované základné obranné zručnosti psa, ale niekoľko špeciálnych úkonov. Náplň tejto zložky skúšky je obsahovo rovnaká ako špeciálne cviky pri vyššie popísanej ZMMP, navyše je však posudzovaná schopnosť psa strážiť predmet psovoda a samostatná činnosť psa (v tejto modelovej situácii sa psovod ukrýva, pes je priviazaný a prichádza k nemu cudzia osoba za účelom ho odviazať a odviesť).

Skúška psa malých plemien 2. stupňa (SMP 2)

Predpokladom pre účasť na skúške SMP 2 je dosiahnutie 16 mesiacov veku psa a jeho predchádzajúce úspešné zloženie SMP 1. Čo sa náplne skúšky týka, požiadavky na zručnosti ohľadom okruhov stopa a poslušnosť sú totožné s nárokmi kladenými v tomto smere v podobe skúšky všestranného výcviku 2. stupňa (SVV 2). Tretia časť skúšky pozostáva zo špeciálnych cvikov vo forme rozlíšenia cudzích predmetov, vyhľadania stratených predmetov psovoda, vyhľadania cudzích predmetov - 3 predmety, pričom sa hodnotí celková úroveň ovládateľnosti psa, a stráženie predmetov psovoda.

Skúška psa stopára 1. stupňa (SPS 1)

Tento typ skúšky môžu skladať psy staršie 18 mesiacov, predchádzajúce zloženie inej skúšky nie je nevyhnutnou podmienkou pre účasť. SPS 1 sa skladá z dvoch častí. Prvou úlohou psa je do dvadsiatich minút vysledovať stopu minimálne 500 krokov dlhú a aspoň 2 hodiny starú na smerovo kombinovanej trase s umiestnením dvoch predmetov. Druhou časťou skúšky je preukázanie poslušnosti na úrovni skúšky podľa smerníc pre skúšku všestranného výcviku 1. stupňa (SVV 1).

Skúška psa stopára 2. stupňa (SPS 2)

Tejto náročnej skúšky sa môžu zúčastniť iba psy, ktoré sú vo veku minimálne 18 mesiacov, nevyhnutnou podmienkou je predchádzajúce úspešné zloženie SPS 1. Táto skúška je rovnako ako SPS1 dvojzložková, kladie však na psa vyššie nároky v oboch častiach. Pes musí preukázať schopnosť vysledovať cudziu stopu aspoň 1500 krokov dlhú, najmenej štyri hodiny starú, s dvoma predmetmi umiestnenými v ťažkom teréne vrátane dvojitého pravouhlého zalomenia trasy a bežne frekventovanej cesty, a to za dodržania časového limitu 35 minút. Ďalším bodom skúšky je sledovanie cudzej stopy s minimálnou dĺžkou 500 krokov a starou dve hodiny a viac, na trase štyrikrát lomenej a prekríženej ďalšou osobou. Časový limit je v tomto prípade len pätnásť minút. Z hľadiska poslušnosti musí pes preukázať zručnosti na úrovni požiadaviek skúšky všestranného výcviku 3. Stupňa (SVV3).

Skúška psa obranára 1. stupňa (SPO 1)

SPO 1 môže absolvovať pes po dovŕšení 18 mesiacov veku, predchádzajúce splnenie iného typu skúšky nie je nevyhnutné. Priebeh SPO 1 má dve hlavné časti. Prvá testuje poslušnosť psa rovnakou formou požadovanou na úrovni skúšky všestranného výcviku 1. stupňa (SVV 1). Druhá časť skúšky sa venuje obranným schopnostiam psa. Zahŕňa týchto päť hlavných bodov: Odhalenie pomocníka (vrátane jeho vyštekania), zaistenie páchateľa (zahŕňa aj jeho stráženie v krátkom časovom limite), ochrana psovoda, samostatná činnosť psa, odolnosť psa.

Skúška psa obranára 2. stupňa (SPO 2)

Vekový limit pre účasť na SPO 2 je rovnaký ako pri SPO 1, teda po dovŕšení 18 mesiacov psa. Vstupnou požiadavkou je predchádzajúce úspešné zloženie SPO 1. Skúška je dvojzložková. V oddiele venovanom poslušnosti musí pes preukázať zručnosti požadované na úrovni skúšky všestranného výcviku 3. stupňa (SVV 3). V časti venovanej obranným schopnostiam je pes testovaný v piatich základných bodoch na pokročilej úrovni, medzi ktoré patria: Odhalenie dvoch pomocníkov v teréne s rozsahom 60x200 krokov vrátane ich vyštekania, zabezpečenie pomocníkov vrátane stráženia, psovodova ochrana preukázaná v rámci štyroch modelových situácií, samostatná činnosť psa na vzdialenosť až 200 krokov a odolnosť psa.

Skúška základnej ovládateľnosti (SZO)

Tento typ skúšky patrí medzi najzákladnejšie. Zúčastniť sa môžu psy staršie desiatich mesiacov. SZO preveruje schopnosti psa z hľadiska poslušnosti formou šiestich najčastejších povelov v podobe privolania, chôdze na vodidlu, odloženia psa na vodidlu v ľahu a na 15 krokov, sadni - ľahni a aportu. Súčasťou skúšky sú aj tri špeciálne cviky: chovanie psa v skupine ľudí, správanie priviazaného psa osamote, privolanie psa v náročnejších podmienkach (pohyb iných psov v dosahu atď.).$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

SKÚŠKY PODĽA MEDZINÁRODNÉHO SKÚŠOBNÉHO PORIADKU (IPO)

Medzinárodná predskúška pracovného psa (IPO - V)

Hoci by to na prvý pohľad mohlo podľa názvu tohto stupňa skúšky vyzerať, účasť na IPO - V nie je podmienkou na pripustenie k ďalším skúškam podľa IPO. Účasť na tejto skúške je povolená psom starým minimálne 14 mesiacov. Skúška sa skladá z troch tematických oddielov A - C (vlastná stopa, poslušnosť, obrana). Stopa je dlhá aspoň 200 krokov, v časti venovanej poslušnosti musí pes preukázať zručnosti skrze šesť základných povelov (2x ovládateľnosť, 2x odloženie, aport a skok cez prekážku), oddiel C testuje obranné schopnosti psa (vystavenie a vyštekanie, pokus o útek pomocníka, útok na psovoda a psa, sprievod).

Medzinárodná skúška pracovného psa (IPO - 1)

Zúčastniť skúšky IPO - 1 sa môže v ČR pes s preukazom pôvodu stanoveného plemena po dovŕšení 18 mesiacov veku. Skúška je trojzložková. Oddiel A vyžaduje vystopovanie vlastnej stopy s minimálnou dĺžkou 300 krokov na viacúsekovej trase s niekoľkonásobným lomom, hľadajú sa dva predmety psovoda. V rámci oddielu B pes preukazuje zručnosti v oblasti poslušnosti vykonaním ôsmich cvikov (ovládateľnosť, 3x odloženie, 3x aport a vysielanie vpred s odložením). Oddiel C testuje obranné schopnosti v piatich bodoch (vyhľadanie pomocníka, pokus o útek, vystavenie a vyštekanie, obrana psa pri strážení, útok na psa v pohybe).

Medzinárodná skúška pracovného psa (IPO - 2)

Podmienkou pre účasť na tomto type skúšky je v ČR preukaz pôvodu stanoveného plemena, minimálny vek psa 19 mesiacov a predchádzajúce úspešné zloženie IPO – 1. Schéma priebehu je zhodná ako pri IPO - 1, požiadavky sú však náročnejšie. Vlastná stopa má dvojnásobnú dĺžku oproti IPO - 1, oddiel venujúci sa poslušnosti je obohatený o odloženie v stoji za pochodu, obranná časť vyžaduje od psa zvládnutie rovnakých úkonov ako pri IPO -1 plus navyše prepad psa pri sprievode a sprievod zozadu.

Medzinárodná skúška pracovného psa (IPO - 3)

Ku skúške IPO - 3 sú v ČR pripustené psy s preukazom pôvodu stanoveného plemena staršie 20 mesiacov, ktoré absolvovali úspešne IPO - 2. Skúška je rozdelená na oddiely A, B a C. V prvej časti je úlohou psa vysledovať cudziu stopu na aspoň 600 krokov pri viacúsekovej a lomenej trase, na ktorej sú umiestnené tri predmety. Oddiel B (poslušnosť) pozostáva z deviatich úkonov, oproti IPO - 2 je v požiadavkách tejto skúšky odloženie v ľahu a v stoji za poklusu s privolaním. Oddiel C (obrana) je zostavený z ôsmich bodov (oproti IPO - 2 je zahrnutá 2x obrana psa pri strážení).

Medzinárodná skúška psa stopára (IPO - FH)

Tejto skúšky sa môže zúčastniť pes s preukazom pôvodu a starší 20 mesiacov, predchádzajúce splnenie inej skúšky nie je podmienkou. IPO - FH prebieha v dvoch dňoch. Pes má za úlohu sledovať dve cudzie stopy na vzdialenosť minimálne 1800 krokov a staré približne 180 minút. Obe stopy majú 8 úsekov, 7 lomov a je na nich odložených celkom 8 predmetov (jeden z nich je rýdzo identifikačný a nie je zahrnutý do hodnotenia). Časový limit je vždy 45 minút.

SKÚŠKY PODĽA SKÚŠOBNÉHO PORIADKU OVLÁDATEĽNOSTI A PRACOVNEJ UPOTREBITEĽNOSTI PSOV KYNEKOLOGICKEJ JEDNOTY BRNO

Skúška ovládateľnosti psa (SOP)

Podmienkou pre účasť na tomto type skúšky je minimálny vek psa 10 mesiacov. Nie je nutné vopred absolvovať iný druh skúšky. Zložiť SOP môžu psy s preukazom aj bez preukazu pôvodu. Obsahovo je SOP rozdelená na dve časti. V priebehu hlavnej časti je posudzovaná poslušnosť psa na základe piatich bodov (privolanie, 2x ovládateľnosť, sadni – ľahni- vstaň a odloženie). Druhá časť sa venuje skupinovým a špeciálnym cvikom. Pozostáva opäť z piatich bodov (ovládateľnosť na vodidlu, sadni - ľahni - vstaň a odloženie v ľahu - všetko v skupine; prenesenie psa psovodom a pomocníkom a chôdza po nepríjemnom povrchu).

Skúška pracovnej upotrebiteľnosti I. stupňa (SPU 1)

Pre účasť na tejto skúške je stanovená minimálna veková hranica psa 12 mesiacov. Podmienkou je predchádzajúce úspešné splnenie SOP. Účasť je povolená psom s preukazom aj bez preukazu pôvodu. Skúška sa skladá z ôsmich pevne daných bodov, ktoré sú zamerané na poslušnosť, deviaty bod je voliteľný (stopa či stráženie predmetu) a z piatich skupinových cvikov.

Skúška pracovnej upotrebiteľnosti II. stupňa (SPU 2)

Podmienkou pre absolvovanie SPU 2 je minimálny vek psa 12 mesiacov a úspešné zloženie SPU 1. Účasť je povolená psom s preukazom aj bez preukazu pôvodu. Skúška je trojzložková (cudzia stopa, poslušnosť, obrana). Pes má za úlohu sledovať 300 m dlhú stopu, starú štvrť hodiny. Stopa je dvakrát lomená a umiestnené sú na nej 2 predmety. Poslušnosť psa je testovaná v desiatich bodoch, ktoré zahŕňajú základné aj pokročilejšie povely. V tretej časti skúšky pes preukazuje obranné schopnosti skrze štyri body (prieskum, vyštekanie, napadnutie psovoda, zadržanie).

Skúška pracovnej upotrebiteľnosti špeciál (SPU - S)

Relatívna novinka, zavedená od roku 2010 a zároveň najvyššia skúška v skúšobnom systéme Kynologickej jednoty Brno. Podmienkou pre účasť je úspešné zloženie SPU 1 a vek psa minimálne 14 mesiacov. Účasť je povolená psom s preukazom aj bez preukazu pôvodu. Tento atest má tri tematické časti (stopa, poslušnosť, špeciálne cviky). Stopa musí byť aspoň 300 m dlhá, s dvojitým zalomením a dvoma predmetmi, časový limit je pätnásť minút. Poslušnosť je hodnotená skrze desať bodov. Špeciálne cviky predstavujú absolvovanie jedenástich pokročilejších úkonov (napr. skok ďaleký, pohyblivá kladina, pokoj psa v ľahu počas kontroly osoby).

SKÚŠKY PODĽA SKÚŠOBNÉHO PORIADKU TART

Skúška základného minima (ZMT)

Zúčastniť tejto základnej skúšky sa môžu psy s preukazom aj bez preukazu pôvodu, ktoré dosiahli 10 mesiacov veku. Pes musí preukázať schopnosť vysledovať vlastnú stopu na vzdialenosť aspoň 150 krokov a pätnásť minút starú v časovom limite siedmich minút. Z hľadiska poslušnosti je pes skúšaný z piatich základných povelov (privolanie psa pred seba, ovládateľnosť na vodidlu, voľný aport, odloženie psa a štekanie na povel pri nohe). Tretí okruh úloh testuje obranné zručnosti (vyštekanie pomocníka, výsluch a obrana, hladké zadržanie na desať krokov, napadnutie počas výsluchu).

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_200_200_GRAFICKYSkúška všestranného psa I. stupňa (T 1)

Skúšku T 1 môžu skladať psy staršie ako jeden rok s preukazom aj bez preukazu pôvodu. Účasť je podmienená úspešným absolvovaním ZMT. Skúška je trojzložková. Prvý okruh sa sústredí na otestovanie schopností vysledovať vlastnú stopu na 450 krokov dlhú a pol hodiny starú, s dvojitým zalomením a dvoma umiestnenými predmetmi. Druhý okruh sa týka poslušnosti a pozostáva z desiatich bodov v podobe základných i náročnejších povelov (napr. aport cez prekážku či streľba). Tretí okruh sa v piatich bodoch venuje obrane.

Skúška všestranného psa II. stupňa (T 2)

Rovnako ako T 1 môžu skúšku T 2 skladať psy staršie ako jeden rok s preukazom aj bez preukazu pôvodu. Podmienkou je predchádzajúce úspešné splnenie T 1. Model tejto skúšky je zostavený podľa rovnakej schémy ako T 1, ale je obohatený o množstvo náročnejších povelov. Sledovaná stopa je cudzia, 900 krokov dlhá a aspoň hodinu stará, navyše umiestnené predmety nie sú psovoda ako pri T 1, ale kladača. Pes musí zvládnuť aj také úkony, ako je šplh cez prekážku a pohyb na kladine s rebríkmi. Okruh týkajúci sa obrany je zložený zo siedmich bodov, nechýba ani skúška odvahy a hladké zadržanie na 100 krokov.

Skúška všestranného psa III. stupňa (T 3)

Vstupnými kritériami pre absolvovanie skúšky je vek psa minimálne jeden rok a úspešné zloženie T 2. Preukaz pôvodu psa nie je podmienkou. Okruhy sú zhodné ako pri T 1 a T 2. Pes musí obstáť vo vypátraní cudzej stopy na 1600 krokov. Stopa je stará aspoň dve hodiny, dvakrát lomená, s dvoma predmetmi kladača. Maximálny čas na splnenie úlohy je dvadsať minút. Poslušnosť je testovaná skrze desať povelov s náročnými prvkami (aport šplhom cez prekážku 180 cm, štekanie poležiačky 20 m pred psovodom atď.). Obranné schopnosti psa preveruje šesť pokynov (vrátane kontrolného výkonu na 200 krokov).

Skúška psa stopára I. stupňa (SPT 1)

Účasť na tomto type skúšky nie je podmienená predchádzajúcim zložením iného atestu ani preukazom pôvodu, podmienkou je dovŕšenie jedného roka veku psa. SPT 1 je dvojzložková skúška špecializovaná na pachové práce. Stopovacie schopnosti psa sú testované tromi úlohami. Najviac bodovo ohodnotené je zvládnutie cudzej stopy hodinu starej na vzdialenosť aspoň 900 krokov, s dvojitým lomením a dvoma predmety kladača, pri dodržaní časového limitu pätnásť minút. V ďalšej časti skúšky pes pátra po psovodovom predmete na tridsať krokov. Tretím cieľom je rozpoznanie psovodovho predmetu medzi dvoma cudzími, pričom sú prípustné dva pokusy. Poslušnosť psa je testovaná výstrelom na začiatku tejto časti testu a následne piatimi základnými povelmi.

Skúška psa stopára II. stupňa (SPT 2)

Absolvovanie skúšky nie je podmienené preukazom pôvodu, podmienkou je dovŕšenie jedného roka veku psa a predchádzajúce splnenie SPT 1. Táto dvojzložková skúška je špecializovaná na pachové práce na pokročilej úrovni. Pes musí preukázať svoje zručnosti stopovaním cudzej stopy na 1600 krokov starej aspoň 2 hodiny do časového limitu dvadsiatich minút. Ďalšou úlohou je rozpoznanie predmetu psovoda medzi štyrmi cudzími predmetmi na dva pokusy. Neskôr pes preukazuje poslušnosť v rámci splnenia piatich základných povelov.

Skúška psa stopára III. stupňa (SPT 3)

Účasť na tomto type skúšky je podmienená predchádzajúcim zložením SPT 2 a dovŕšením jedného roku veku psa. Preukaz pôvodu nie je podmienkou. SPT 3 je dvojzložková skúška vysoko špecializovaná na pachové práce. Poslušnosť je rovnaká ako pri SPT 1 a 2 preverená zadaním piatich základných povelov. Hlavným ohniskom tejto skúšky je schopnosť profesionálnej práce so stopou, ktorú pes musí preukázať splnením dvoch úloh na adekvátnej bodovej úrovni. Prvé zadanie predstavuje cudzie stopu na 800 krokov dlhú, starú dve hodiny, lomenú 3x, s dvoma predmetmi kladača. Časový limit na splnenie úlohy je pätnásť minút. Náplňou druhej pachovej úlohy je práca s cudzou stopou starou štyri hodiny, dlhou 1500 krokov, 2x pravouhlo lomenou, s dvoma predmetmi kladača v rozličných terénoch. Časový limit je 25 minút.

Skúška psa obranára I. stupňa (OTP 1)

Požiadavkou pre pripustenie ku skúške je len minimálna veková hranica jedného roka. Tento typ skúšky je dvojzložkový, zacielený primárne na základné obranné schopnosti psa. Prostredníctvom zadania piatich základných povelov je testovaná ovládateľnosť psa. Hlavnou náplňou skúšky je však obranná časť, ktorá sa skladá z ôsmich povelov (prehliadka, prieskum prírodného terénu, označenie pomocníka, prepadnutie pri prehliadke, eskorta a prepad, kontrolný výkon na 100 krokov, stráženie predmetu, nepodplatnosť psa).

Skúška psa obranára II. stupňa (OTP 2)

Účasť na skúške je povolená tým psom po dosiahnutí veku jedného roka, ktorí úspešne absolvovali OTP 1. Preukaz pôvodu nie je nutný. OTP je stredne náročná dvojzložková skúška zameraná na obranné schopnosti psa. V prvej časti skúšky pes preukazuje poslušnosť prostredníctvom splnenia príkazov na základe piatich základných povelov, zhodných ako pri OTP 1. Jadrom OTP 2 je obranná časť skúšky, kedy pes musí preukázať zručnosť samostatne a iniciatívne pracovať na základe piatich zadaných povelov komplikovanejšieho rázu (prieskum objektu a označenie pomocníka, prepad psovoda pri pochôdzke, likvidácia výtržnosti, zákrok v miestnosti a kontrolný výkon na 150 krokov).

Skúška psa obranára III. stupňa (OTP 3)

Absolvovať skúšku OTP 3 môže pes starší ako jeden rok, ktorý úspešne zložil OTP 2. Ide o náročnú dvojdňovú skúšku, ktorá je rozdelená na dva tematické okruhy. Prvý okruh sa sústredí na preverenie poslušnosti psa prostredníctvom zadania desiatich povelov rôznej náročnosti. Druhý okruh je zameraný na obranu na vysokej úrovni a delí sa na ukážku dennej a nočnej práce. OTP 3 by sa na základe odporúčania výcvikovej komisie SKS TART mala konať počas vrcholových súťaží.$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_GRAFICKY

SKÚŠKY PODĽA SKÚŠOBNÉHO PORIADKU PRE ŠPORTOVÝ VÝCVIK PSOV V ČESKEJ REPUBLIKE SCHH/VPG

Skúška sprievodného psa (BH)

Skúšky sa môžu zúčastniť psy s preukazom i bez preukazu pôvodu staršie 15 mesiacov. Skúška je dvojzložková. Začína sa vždy okruhom, ktorý je venovaný poslušnosti a splnenie na minimálne 70 % je nevyhnutným predpokladom na pristúpenie do druhého oddielu. Zručnosti psa z hľadiska poslušnosti sú hodnotené skrz päť základných cvikov (2x ovládateľnosť, 3x odloženie). Druhý oddiel je zameraný na chovanie psa uprostred davu a v cestovnom ruchu. Táto časť skúšky sa skladá mimo vlastný cvičebný areál. Sú posudzované reakcie psa k väčšiemu množstvu osôb, k cyklistom, automobilom, bežcom, osobám na kolieskových korčuliach a k inému psovi.

Všestranná skúška (SchH /VPG A)

Pre absolvovanie tohto typu skúšky je predpísaný minimálny vek psa 18 mesiacov, zúčastniť sa môžu aj psy bez preukazu pôvodu. Náplňou skúšky sú dva okruhy: poslušnosť a obrana v rozsahu zhodnom ako pri SchH/VPG 1 (pozri nižšie).

Všestranná skúška I. stupňa (SchH/VPG 1)

Zúčastniť sa môžu všetci psy (aj bez preukazu pôvodu) staršie 18 mesiacov, predchádzajúce splnenie inej skúšky nie je podmienkou. Skúška sa skladá z troch oddielov (vlastná stopa, poslušnosť, obrana). Časový limit k vypátraniu stopy je pätnásť minút, stopa musí byť aspoň 300 krokov dlhá, dvadsať minút stará, obsahuje 2x lom a dva predmety psovoda. Poslušnosť na požadovanej úrovni pes preukazuje skrze prevedenia ôsmich základných povelov (ovládateľnosť bez vodidla, 3x odloženie, 3x aport, vyslanie vpred s odložením) a obrannej zručnosti skrze päť základných úkonov (vyhľadanie pomocníka, pokusu o útek, vystavenie a vyštekanie, obrana pri strážení, útok na psa v pohybe).

Všestranná skúška II. stupňa (SchH/VPG 2)

Zúčastniť sa môžu psy s preukazom a bez preukazu pôvodu staršie 19 mesiacov, podmienkou je predchádzajúce splnenie SchH/VPG 1 a minimálne skóre aspoň 80 bodov v obrannom oddiele. Skúška sa skladá klasicky z troch oddielov (vlastná stopa, poslušnosť, obrana) a kladú sa na účastníka o niečo náročnejšie požiadavky ako SchH/VPG 1 v podobe ťažšej stopy, ktorá je tentoraz cudzia, aspoň 400 krokov dlhá, stará minimálne pol hodiny, dvakrát lomená s tromi úsekmi a časovým limitom pätnásť minút. V rámci poslušnosti plní pes rovnakú náplň cvikov ako pri SchH/VPG 1 a navyše odloženie v stoji za pochodu, tretia časť týkajúca sa obrany zahŕňa sedem úkonov vrátane prepadu psa pri sprievode a sprievod psa zozadu.

Všestranná skúška III. stupňa (SchH/VPG 3)

Pre absolvovanie SchH/VPG 3 je požadovaný minimálny vek psa 20 mesiacov a predchádzajúce úspešné zloženie SchH/VPG 2, pričom minimálne skóre v obrannom oddiele musí byť aspoň 80 bodov. Rovnako ako predchádzajúce stupne tohto druhu skúšky je SchH/VPG 3 trojzložková. Pes má za úlohu vysledovať cudziu stopu aspoň 600 krokov dlhú, starú minimálne hodinu, s piatimi úsekmi, štyrikrát lomenú s tromi predmetmi, a to za maximálne dvadsať minút. Adekvátnu úroveň poslušnosti pes preukazuje skrze deväť cvikov podobných s požiadavkami na úrovni SCHH/VPG 2, dvojaké odloženie za pochodu je však zamenené za dvojité odloženie v pokluse. Oddiel obranný sa skladá z ôsmich povelov (oproti SschH/VPG 2 je navyše zahrnutá obrana psa pri strážení).

Skúška psa stopára I. stupňa (FH 1)

Absolvovanie tohto typu skúšky je obmedzené vekovou hranicou 18 mesiacov minimálneho veku a požiadavkou na predchádzajúce úspešné splnenie skúšok BH, SchH/VPG 1 alebo IPO 1. Pes dostáva pokyn vysledovať cudziu stopu dlhú 1200 krokov, starú 180 minút, a 6x lomenú, na ktorej sú nepravidelne rozložené štyri predmety z rozličného druhu materiálu. Časový limit na vypracovanie je pol hodiny.

Skúška psa stopára II. stupňa (FH 2)

Účasť na skúške je podmienená zložením FH 1 a vekom psa minimálne 20 mesiacov. Pes sleduje cudziu stopu, ktorá je 1800 krokov dlhá, je stará 180 minút obsahuje sedem rôznych lomov a je 2x krížená stopou ďalšej osoby, a to pol hodiny pred stopovaním. Časový limit je 40 minút. Na stope je jeden identifikačný predmet, pes musí začiatok stopy dohľadať v časovom rozpätí do troch minút.

Pachové práce I. stupňa (FPr1)

Vstupným kritériom pre účasť na tejto skúške je minimálny vek psa 15 mesiacov. Obsahovo sa náplň FPr1 zhoduje s oddielom venujúcim sa stope na úrovni SchH/VPG 1.

Pachové práce II. stupňa (FPr2)

Podmienky pre účasť na tejto skúške sú dve: minimálny vek psa 15 mesiacov a predchádzajúce úspešné splnenie FPr1. Obsahovo sa náplň FPr2 zhoduje s oddielom venujúcim sa stope na úrovni SCHH/VPG 2.

Pachové práce III. stupňa (FPr3)

Zúčastniť skúšky sa môžu psy staršie 15 mesiacov, ktorí už úspešne splnili FPr2. Obsahovo sa náplň FPr3 zhoduje s oddielom venujúcim sa stope na úrovni SchH/VPG 3.

SKÚŠKY PODĽA SKÚŠOBNÉHO PORIADKU AGILITY ČR

Skúšky prebiehajú v troch kategóriách, do ktorých sa psy delia na základe kohútikovej výšky (S - malý do 34, 99 cm, M - stredný od 35 do 42, 99 cm a L - veľký od 43 cm vyšší):

Agility 1 (SA1, MA1, LA1)

Účasť na tomto type skúšky je podmienená minimálnym vekom psa 18 mesiacov, predchádzajúce splnenie iného atestu nie je podmienkou.

Agility 2 (SA2, MA2, LA2)

Účasť psa je podmienená minimálnym vekom psa 18 mesiacov a predchádzajúcim absolvovaním skúšky A1 3x s výborným hodnotením.

Agility 3 (SA3, MA3, LA3)

Účasť psa je podmienená minimálnym vekom psa 18 mesiacov a predchádzajúcim absolvovaním skúšky A2 3x s výborným hodnotením.

SKÚŠKY PODĽA SKÚŠOBNÉHO PORIADKU PRE SKÚŠKY SLIEDIČOV

Skúšky vlôh (SV)

V priebehu tejto skúšky sú zhodnotené vrodené dispozície psa z hľadiska nevyhnutných predpokladov (pachové práce, hlasitosť) k náročnejšiemu výcviku sliediča.

Lesné skúšky (LS)

Skúška primárne zacielená na prácu v lesnom teréne počas poľovného revíru. Testovaná je primárne schopnosť psa dohľadať drobnú zver a dohľadanie raticovej zveri.

Farbiarske skúšky (BZ)

Počas tejto skúšky pes preukazuje schopnosť vystopovať raticovú zver na stope staršej ako dvanásť hodín.

Jesenné skúšky (JS)

Zásadná náplňou JS je otestovanie zručnosti dohľadať a prinášať drobnú zver.

Všestranné skúšky (VS)

Najnáročnejšie skúška pre lovecké psy, ktorá kombinuje skúšobné okruhy zamerané na loveckú prácu vo všetkých typoch prírodného prostredia (pole, vodná plocha, les).

Memoriál Mileny Štěrbovej (MMS)

Ide o prestížnu medzinárodnú súťaž sliedičov, ktorá je pomenovaná podľa uznávanej kynologičky, dlhoročnej rozhodkyne a propagátorky využitia loveckého španiela v poľovníctve. Súťaž sa skladá z troch hlavných disciplín: Naháňanie, dohľadanie a prinášanie pernatej zveri, vlečka so srstnatou zverou.

SKÚŠKY PODĽA NÁRODNÉHO SKÚŠOBNÉHO PORIADKU ZVÄZU ZÁCHRANNÝCH BRIGÁD ČR

Tento poriadok špecifikuje celkom 22 skúšok. Zahŕňa vstupnú skúšku*, ktorá postuje potrebnú spôsobilosť psa pre záchranársku prácu a hierarchicky rozdelenú sériu skúšok základných**, vyšších***, špeciálnych**** a vrcholových*****. Tie sa ďalej delia podľa spôsobu zamerania na skúšky záchranných prác, terénneho vyhľadávania, prác vo vode, lavínových prác a záchranného stopovania. Pre účasť na všetkých skúškach okrem vstupnej skúšky je potrebné členstvo vo Zväze, pri všetkých skúškach je požadovaný minimálny vek psa jeden rok. Okrem vlastných tematických skúšok pamätá poriadok na skúšky poslušnosti******, ktoré sú rozdelené do štyroch úrovní podľa zamerania.

*

Skúška záchranárskej spôsobilosti (SSS)

**

Skúška záchranných prác 1. stupňa (SZP1)
Skúška terénneho vyhľadávania 1. stupňa (STV1)
Skúška vodných prác 1. stupňa (SVP1)
Skúška lavínových prác 1. stupňa (SLP1)
Skúška záchranného stopovania 1. stupňa (SZS1)

***

Skúška záchranných prác 2. stupňa (SZP2)
Skúška terénneho vyhľadávania 2. stupňa (STV2)
Skúška vodných prác 2. stupňa (SVP2)
Skúška lavínových prác 2. stupňa (SLP2)
Skúška záchranného stopovania 2. stupňa (SZS2)

****

Skúška záchranných prác Cadaver (SZP (C))
Skúška terénneho vyhľadávania Cadaver (STV (C))
Skúška vodných prác Cadaver (SPP (C))
Skúška lavínových prác Cadaver (SLP (C))
Skúška záchranných prác zo zamrznutej plochy (SZL)
Skúška pohotovostnej jednotky (SPJ)

*****

Skúška záchranných prác 3. stupňa (SZP3)
Skúška terénneho vyhľadávania 3. stupňa (STV3)
Skúška vodných prác 3. stupňa (SVP3)
Skúška lavínových prác 3. stupňa (SLP3)
Skúška záchranného stopovania 3. stupňa (SZS3)

******

Poslušnosť pre skúšky SZP1, STV1, SZS1
Poslušnosť pre skúšky SZP2, STV2, SZS2
Poslušnosť pre skúšky SLP 1-3
Poslušnosť pre skúšky VPP 1-3

SKÚŠKY PODĽA MEDZINÁRODNÉHO SKÚŠOBNÉHO PORIADKU PRE ZÁCHRANNÝCH PSOV (IPO-R)

Medzinárodný poriadok IPO-R vymedzuje 15 špecializovaných skúšok záchranných psov* a zahŕňa tiež šesť úrovní skúšky poslušnosti**. Špecializované skúšky sú rozdelené hierarchicky na tri stupne (skúška spôsobilosti, skúška záchranárskych zručností A a B) a tematicky do piatich skupín (stopárska záchranná práca, plošné vyhľadávanie, vyhľadávanie v sutinách, vyhľadávanie v lavínach, vyhľadávanie vo vode).

*

Skúška spôsobilosti záchranného psa - stopy (RH-F E)
Skúška záchranného psa stopára A (RH-F A)
Skúška záchranného psa stopára B (RH-F B)
Skúška spôsobilosti záchranného psa - plochy (RH-FL E)
Skúška záchranného psa v plošnom vyhľadávaní A (RH-FL A)
Skúška záchranného psa v plošnom vyhľadávaní B (RH-FL B)
Skúška spôsobilosti záchranného psa - sutiny (RH-T E)
Skúška záchranného psa vo vyhľadávaní v sutinách A (RH-T A)
Skúška záchranného psa vo vyhľadávaní v sutinách B (RH-T B)
Skúška spôsobilosti záchranného psa - lavíny (RH-L E)
Skúška záchranného psa lavinára A (RH-L A)
Skúška záchranného psa lavinára B (RH-L B)
Skúška spôsobilosti záchranného psa - voda (RH-W E)
Skúška záchranného psa vo vodnom vyhľadávaní A (RH-W A)
Skúška záchranného psa vo vodnom vyhľadávaní B (RH-W B)

**

Poslušnosť pre skúšky spôsobilosti RH-F E, FL E, TE
Poslušnosť pre skúšky spôsobilosti RH-L E
Poslušnosť pre skúšku RH-W E
Poslušnosť pre skúšky RH-L A, RH-L B
Poslušnosť pre skúšky RH-W A, RH- WB
Poslušnosť pre skúšky RH-F, RH-FL, RH-T A a RH-T B

SKÚŠKY PRE ZÁCHRANNÝCH PSOV PODĽA MEDZINÁRODNÉHO SKÚŠOBNÉHO PORIADKU FCI

Na základe tohto poriadku sú organizované Majstrovstvá sveta družstiev záchranných tímov. Zmyslom tohto športového súboja je ukotvenie a zjednotenie tímovej práce počas plnenia úloh v rozličnom pracovnom prostredí, kedy sa kladie dôraz predovšetkým na všestranné zručnosti v rámci záchranárskej práce. Súťažné družstvá sú zostavené z vedúceho a troch psovodov so psami. Zúčastnení psi môžu, ale nemusia mať preukaz pôvodu.

Kanisterapeutické skúšky

Podmienkou pre účasť na skúške je adekvátny vek psa, spravidla je spodná veková hranica minimálne 15 mesiacov. Pes môže aj nemusí mať preukaz pôvodu. Skúška je zacielená na výber psov so schopnosťami vhodnými pre kanisterapeutickú prácu. Pri kanisterapii nie je dostačujúce len precízne splnenie všetkých požiadaviek, obrovský dôraz sa kladenie na ochotu a nadšenie psa počas práce. Je hodnotená interakcia psovoda a psa s klientom. Spôsobilosť psa pre profesijnú kanisterapeutickú dráhu sa posudzuje skrze posúdenia nasledujúcich aspektov: povaha psa, manipulovateľnosť psa, ústretovosť psa voči cudzej osobe, trpezlivosť a reakcie psa, vzrušivosť psa, sociálnosť psa, schopnosť jeho práce v tíme.



prečítané: 10 159x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...