topovat ověřit
23.02.2021 / 23.04.2021

1. Hersenwerkom k relaxácii a lepšiemu poznaniu

  • Hersenwerk - metóda na relaxáciu a uvoľnenie psa
100%
Náhľad

Hersenwerk je fantastická metóda na relaxáciu a uvoľnenie psa po psychickej aj fyzickej stránke. Zoznámte sa bližšie s týmto konceptom pochádzajúcim z Holandska, pretože nám ponúka omnoho viac, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Každý má potrebu odpočinku, občas cíti nutnosť zhodiť zo seba všedný stres a chmúry a prečistiť si hlavu. Platí to aj pre dnešného psa, ktorý je zaťažený spoločným súžitím s človekom, a to dokonca omnoho viac, než trebárs pred 10 rokmi. V aktuálnej uponáhľanej dobe totiž zabúdame, že pes musí byť predovšetkým psom, robiť úkony, ku ktorým bol šľachtený, spoznávať nové pachy, nové miesta, občas sa hrabať v krtkovej nore, vyhrýzať z hliny korienky alebo sa napr. váľať v blate.

Poďme si povedať, kto necháva tieto činnosti psa robiť. Väčšina z nás asi nie, a to sme menovali chovanie skôr jemnejšieho charakteru. Preto v živote pes hľadá možnosti, ako zo seba stres dostať, odfrknúť si a ponoriť sa myšlienkami do úplne inej činnosti. Spôsobov, ako mu uľaviť, je niekoľko. Jedným z nich je práve Hersenwerk.

Hersenwerk je metóda hrania rôznych hlavolamov. V jeho priebehu pes využíva všetky svoje zmysly. Hlavným je čuch, ktorý je pre nich najdôležitejší. Ňuchanie je prirodzenosť sama. Tiež ale využije zrak, navzdory presvedčeniu časti ľudí totiž vníma farby, len je ich spektrum omnoho obmedzenejšie oproti ľudskému. Niektoré prvky v hlavolame môžu vydávať zvuk, preto sa tu využije aj sluch. Hmat súvisí predovšetkým s materiálom, ktorý v hlavolame použijeme. Chuť využije pes v maškrtách, ktoré v hlavolame nájde. Veľmi zjednodušene povedané psovi pripravíme hlavolam tak, že do neho schováme niekoľko kúskov maškŕt a necháme ho v hlavolame hľadať. Počkáme, až nám pes sám povie, že je s hlavolamom hotový a potom mu pripravíme ďalšie kolo. Znie to jednoducho a tiež na tom nič zložité nie je, prečo teda psy Hersenwerk toľko milujú?

Hersenwerk

Hersenwerk vs. hlavolam všeobecne

Hlavolamy možno hrať rôznymi spôsobmi. Môžeme psa naučiť konkrétnemu chovaniu, pokojne za pomoci ďalších pomôcok, napríklad klikra. Hlavolamy môžu preveriť inteligenciu psa, pokiaľ ich budeme brať ako výzvu, ktorú musí splniť. To sú hlavné odchýlky v prístupe k hlavolamom oproti Hersenwerku. Je veľký rozdiel medzi psom, ktorý chce dokončiť hlavolam za každú cenu. Psom, ktorý sa prostredníctvom hlavolamu učí konkrétnemu chovaniu alebo psom, ktorý rieši hlavolam preto, aby urobil radosť svojmu majiteľovi. Pes, ktorý hrá Hersenwerk je pes, ktorý rieši hlavolam pre svoje vlastné potešenie a tiež spôsobom, ktorý mu bude najviac vyhovovať. Navyše pre neho nebude dôležité hlavolam doriešiť. Hersenwerk dáva psovi možnosť voľby a navyše je vždy nastavený na úspech, pretože každé riešenie je správne. To neplatí pre pevné hlavolamy, ktoré kúpite v obchodoch, preto ich do Hersenwerku vôbec neradíme. Také hlavolamy väčšinou ponúkajú psovi konkrétne riešenie a nedávajú možnosť voľby.

Hersenwerk

Práca na mieru

Ďalšou veľkou odlišnosťou Hersenwerku od klasického zábavného hrania hlavolamov je práca na mieru. Každý hlavolam je potrebné ponúknuť danému psovi vždy na mieru jeho potrebám a situácii, v ktorej sa nachádza. Dôležité je si uvedomiť, odkiaľ váš pes pochádza, aké plemeno sa skrýva v jeho génoch. To nám môže často napovedať, ako hlavolam nastaviť. Vždy sa musí prihliadnuť k fyzickým proporciám psa. Ako dlhé sú končatiny a krk? Má váhu na predných alebo na zadných tlapkách? Nebolí ho nejaký sval, kĺb či jazva? To všetko sú otázky, ktoré vás nasmerujú k tomu, či nie je potrebné hlavolam dať vyššie alebo ho naklopiť. Je môj psík pôvodom norník? Potom mu bude zrejme vyhovovať hlavolam, do ktorého sa bude môcť zanoriť ňufákom veľmi hlboko. Mám doma mopslíka s citlivým ňufáčikom? Potom nebudem nútiť psíka norovať v hlavolame. Pokiaľ máte psa, ktorý nemá rád chaos, potom zvoľte do hlavolamu jeden, maximálne dva rôzne materiály a použite skôr menej komponentov. Je tu mnoho ďalších otázok, na ktoré je potrebné sa pýtať a podľa nich hlavolam postupne upravovať.

Aj my ľudia máme nejaký svoj obľúbený spôsob odpočinku a ten často zodpovedá našej náture aj fyzickej konštitúcii. Niekto rád upratuje, ďalší si pôjde zabehať a iný sa naloží do vane.

Hersenwerk

Poznávanie svojho psa a budovanie vzťahu

Odpovede na vyššie položené otázky nám pes dáva prostredníctvom svojho tela, jeho držania a mimiky. A to je vlastne na Hersenwerku to najťažšie, umenie pozorovať svojho psa. Všímať si drobné detaily v postavení jeho uší, chvosta, vráskavého čela, uvoľnených svalov, spomalenia dychu a ďalších drobných nuáns, to všetko je Hersenwerk. Pokiaľ sa sústredíte na tieto dôležité drobnosti, potom budete nielen schopní ponúknuť hlavolam na mieru vášmu psovi, ale uvedomíte si množstvo detailov, ktoré vám vykreslia jeho charakter.

Hersenwerk

Najčastejšie hlavolamy

V Hersenwerku sa najviac stretávame s hlavolamami vyrobenými z domácich potrieb, napríklad z uterákov, diek, podložiek, rohožiek, muffinkov, slamiek, téglikov a ďalších. Medzi tie najobľúbenejšie patria čuchacie dečky, rolovanie, muffinovníky, lavóry so slamkami a ramienka.

V Hersenwerku sa ale fantázii medze nekladú, a tak môžete vyrábať hlavolamy z najrôznejších materiálov. Je to recyklácia často nepoužívaných vecí v pravom slova zmysle. Nezabudnite, že každému psovi bude vyhovovať iný materiál aj typ hlavolamu, musíte mu len bedlivo načúvať.

V budúcom článku si povieme praktické tipy k prvému Hersenwerkovaniu.

Hersenwerk

 

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar - archív Hersenwerku

prečítané: 1 657x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...