topovat ověřit
06.08.2017 / 08.02.2019

BARF: kŕmenie prirodzenou stravou

  • Kŕmenie surovým mäsom, kosťami a prílohami
100%
Náhľad

Kŕmenie je medzi psíčkarmi veľmi diskutovaná téma. Stále viac majiteľov nie je spokojných s priemyselne vyrábanými granulami a prechádzajú radšej na kŕmenie BARFom. Už veľakrát ste tento výraz počuli, ale neviete, čo taký spôsob stravovania vášho štvornohého miláčika znemená? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.

Čo je BARF?

Najskôr si objasníme, čo sa pod zaujímavým názvom skrýva, ide o skratku anglického slovného spojenia Bones and Raw Food, v doslovnom preklade kosti a surová strava. Na jedálničku sa okrem surových kostí objavujú mäso, zelenina a ovocie. Než sa do barfovania pustíte, je nutné si naštudovať potrebné informácie, pretože musíte psíkovi zostaviť vyváženú kŕmnu dávku, aby v nej mal všetko, čo potrebuje. Ďalej budete potrebovať miesto v mrazničke v závislosti na veľkosti vášho psíka, aby ste mohli uchovávať pripravené porcie.

Mýty a skutočnosť

kŕmenie surovým mäsom Existuje veľa predsudkov o kŕmení barfom, veľmi obľúbený je ten, že keď budete kŕmiť surový mäsom, tak pes bude divoký a lačnieť po krvi. Omyl, je to naozaj len mýtus a nezakladá sa na pravde. Prirodzená strava, naopak, psom veľmi prospieva, ak je správne pripravená. Čo sa týka vyváženosti, tak to neznamená, že každý deň musí byť v miske všetko – jedálniček musí byť vyvážený v určitom časovom úseku niekoľkých týždňov. Skutočnosťou je, že vďaka barfu bude mať váš psík zúbky ako perličky, pretože prirodzená strava pozitívne ovplyvňuje stav ústnej dutiny.

Kosti

Určite ste si všimli, že súčasťou jedálnička sú kosti, ale všade je napísané, že ich podávanie je pre psy nebezpečné. Toto tvrdenie je čiastočne pravdivé. Zlé sú kosti, ktoré prešli tepelnou úpravou, pretože sa zmenila ich štruktúra a majú tendenciu sa lámať a štiepiť na ostré kúsky, ktoré by v tráviacom trakte mohli napáchať veľa škody. Skrmovanie surových kostí je v poriadku, nie sú také ostré a pri hryzení dochádza k ich obaleniu slinami, čo zaisťuje bezpečný priechod do žalúdka, kde dochádza k ich natráveniu. Vhodné je podávať mäsité kosti (napr. kuracie krky). Ak predsa len máte z kostí strach, môžete siahnuť po mletinách, v ktorých je obsiahnuté všetko. Pozor na nadmerné množstvo kostí, môže spôsobiť zápchu.

kosť

Ako zostaviť kŕmnu dávku?

Barfovať môže každý, len ak má váš pes nejaký vážnejší zdravotný problém či prísnu veterinárnu diétu, tak je vhodné konzultovať možnosti s veterinárom. Kŕmenie prirodzenou stravou sa zvlášť hodí pre psíkov, ktorí sú maškrtní a nad granulami ohŕňajú noštek. Vďaka barfu im môžete zostaviť pestrý jedálniček, ktorému neodolajú.

Na výpočet kŕmnej dávky existuje jednoduchý vzorec. Denne podávate svojmu psíkovi 2 – 3 % z ideálnej hmotnosti, teda takej, ktorú by mal mať. Toto platí najmä pre dospelých jedincov, kŕmenie šteniat či gravidných a dojčiacich sučiek je náročnejšie, pretože v tomto období majú zvýšenú potrebu živín. Vzorec je možné upravovať podľa konkrétnych požiadaviek.

zelenina Najväčší podiel stravy tvorí mäso, to by malo zastávať 50 – 60 % kŕmnej dávky. Ak si myslíte, že sa skrmuje iba svalovina, tak vás vyvedieme z omylu, súčasťou sú aj vnútornosti. Ďalšiu položku na jedálničku tvoria kosti, a to z 20 – 30 %. Poslednou zložkou sú prílohy v podobe ovocia a zeleniny, s rovnakým pomerom ako kosti. Zeleninu nie je schopný pes úplne stráviť, a preto je nutné ju pred konzumáciou upraviť – jej štruktúru je nutné narušiť napr. nastrúhaním. Ďalej sa podávajú rôzne doplnky, vitamíny a minerály vždy podľa konkrétnych potrieb jedinca.

Kŕmenie barfom je určite časovo náročnejšie a pre majiteľa prácnejšie než nasypať do misky granule, často však vychádza lacnejšie. Nemusíte sa báť, zohnať potrebné suroviny nie je zložité. V dnešnej dobe existujú firmy, ktoré sa špecializujú na BARF a nakúpite tam všetko, čo potrebujete. Navyše ponúkajú aj už pripravené komplety, ale ich cena je vyššia.

Než začnete s barfom, odporúčame preštudovať publikáciu Kataríny Novosadovej, ktorá sa BARFU sústavne venuje. Nájdete tam veľa typov aj príkladových jedálničkov.

mops

 

prečítané: 2 593x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...