topovat ověřit
22.12.2015 / 29.11.2019

Pes, Vianoce a koláče, čiže čím môžeme nášmu psovi ublížiť

  • Aké jedlo môže vašim psom na Vianoce uškodiť
100%
Náhľad

K Vianociam bezpochyby patria koláče. Avšak na druhú stranu koláče nepatria psom, teda aspoň nie tie klasické, ktoré obvykle každý rok pečieme. Nevhodných ingrediencií je hneď niekoľko a tie si rozoberieme. Ešte si však povedzme jednu vec. Vianoce sú typické sviatky, kedy idú naše kilá nahor. A tak aj keď my si doprajeme niečo navyše, psom to radšej odpusťme. Psy všeobecne zle znášajú náhle zmeny jedálnička. Prilepšenie počas Vianoc sprevádza často priberanie. A dve kilá navyše u človeka majú úplne iný vplyv, ako dve kilá navyše u psa. Obezita u psa je veľký strašiak, škodí rovnako ako nám, skracuje život a môže psovi priviesť aj bolesti.

Poďme si rozobrať, čo psy nesmú jesť

Cukor

Škodí rovnako ako nám. Kvôli prísunu prebytočnej energie pes rýchlejšie priberá a možné je aj privodenie cukrovky. Okrem toho psovi spôsobuje aj zvýšený nárast zubného kazu a celkovo nie je vhodný. Čo je však najdôležitejšie je jeho zlá stráviteľnosť - u šteniat toto platí dvojnásobne! Ak potrebujeme psovi niečo osladiť môžeme použiť med - ten je vhodný. Použiť môžeme aj glukopur. Majme však na pamäti, aby sme psovi zbytočne nezvyšovali prísun energie než je schopný „vybehať“.

Nutné ešte upozorniť na potraviny s umelým sladidlom. Jedno zo sladidiel s názvom xylitol psom veľmi škodí a môže ich doviesť až k ťažkej hypoglykémii - teda nízkej hladiny cukru v krvi a ohroziť ich život.

Cukr psům škodí

Tuky

Jedlo, vrátane koláčov, bohatých na tuky psom škodí. Vysoký prísun tukov môže viesť k pankreatitíde - zápalu pankreasu a následným vážnym zdravotným problémom.

Tuky psům škodí

Čokoláda

to snáď nie je potrebné pripomínať. Čokoláda (kakao) je naozaj pre psy toxická. Toxickými látkami sú teobromín, teofylín a ďalšie alkaloidy. Pozor na čokoládu na varenie, pri ktorej je efekt toxicity ešte vyšší. Nikdy nepodávať.

Nedávejte psům čokoládu

K Vianociam patrí samozrejme aj misa plná ovocia a orechov. Aj tu však treba dať pozor.

Avokádo

nie je typické slovenské ovocie, avšak keď sa objaví vo vašej mise, rozhodne by sa nemal objaviť v miske psa. Je pre neho toxické. Toxickou látkou je persin. Jedovatý je mimochodom celý strom.

Avokádo je pro psa toxické

Hrozno

Hrozno je pre psov silne jedovaté. Toxická látka nie je známa a spôsobuje zlyhanie obličiek. Niektorí psi sú viac náchylní než druhí. Sú bohužiaľ známe prípady, keď psa zabilo len 5 bobúľ hrozna.

Pozor aj na hrozienka - nikdy nepodávať! Príznaky otravy sú vracanie, hnačka, bolesti brucha o deň neskôr zástava močenia.

Prvú pomoc vyhľadať u veterinára ihneď po zistení požití hrozna. Vyvolá sa vracanie (nutné do hodiny) a nasadí živočíšne uhlie.

Hrozny jsou pro psy silně jedovaté

Grep

- platí obdobne ako pri hrozne. Psom nikdy.

Grapefruid

Jablká

- psy ich milujú. Pozor si dajme len na jadierka - tie môžu byť vo väčšej miere toxické, toxickou látkou je kyanid.

Pozor na jadýrka

Ak chceme Vianoce priviesť aj do psej misky môžeme psovi dať kapra. Zabudnime však na vyprážanie. Stačí kapra podusiť len tak na vode bez korenia. Rozhodne však starostlivo vyberme kosti! Pred prilepšením našimi dobrotami radšej pre psa zvoľme pre ne určené kvalitné maškrty. A koniec koncov môžeme pre psa upiecť aj jeho vianočné koláče. Takých receptov je na internete veľa a dôležité je, že sú pripravené priamo pre nich.

prečítané: 6 795x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...