topovat ověřit
24.02.2019 / 16.03.2019

Severské saňové psy: pomocníci Eskimákov i dobyvatelia pólov

  • Saňové psy: aljašský malamut, sibírsky husky, samojed a grónsky pes
100%
Náhľad

Obdivujete mašérov, ako so svojím psím záprahom zdolávajú zasneženú krajinu? Severské plemená sú majestátne a odolné psy, ktoré boli zrodené na prácu v extrémnych podmienkach. Pre Eskimákov boli nenahraditeľnými spoločníkmi, ale hlavne neunaviteľnými pracantmi. S polárnikmi a cestovateľmi absolvovali cesty na oba póly a vo večne zasnežených krajinách slúžia ako spoľahlivý dopravný prostriedok. Ďalej ich preslávili sledované preteky psích záprahov, k jednému z najznámejších patrí náročný Iditarod.

Existuje samozrejme mnoho plemien zo severu, ale my sa zameriame na severanov ako je aljašský malamut, sibírsky husky, samojed a grónsky pes, ktoré sú na Slovensku združené pod Slovenským klubom severských a japonských plemien.

Aljašský malamut

Malamuta využívali Inuiti na Aljaške, a to nielen do psích záprahov, ale tiež ako pomocníka pri love. Je to mohutný pes, ktorý sa vyznačuje tým, že utiahne ťažké bremená. Absolútne sa nehodí ako strážca, pretože je to veľký dobrák, miluje svoju rodinu i deti. Voči ostatným psom je nekonfliktný, malamuti nesmú byť agresívni a so svorkou vychádzajú veľmi dobre, veď i pri ťahaní saní museli spolupracovať. Telo je pokryté hustou srsťou v bielej, šedej alebo čiernej a ich odtieňoch. Biela je vždy na spodnej strane tela a tiež kresba v tvári. Malamuti nesmú mať modré oči.

Aljašský malamut

Viac o aljašskom malamutovi sa dočítate v našom atlase psov. Premýšľate, že si malamuta kúpite? Pozrite na naše inzeráty, alebo oslovte niektorého z chovateľov.

Sibírsky husky

Husky je z týchto plemien najmenší, pochádza zo Sibíri a dôraz bol u nich kladený hlavne na rýchlosť. V období zlatej horúčky sa stali populárnymi pretekmi psích záprahov a huskyovia si viedli veľmi dobre, pretože boli ľahké a rýchle. Sú to citlivé psy, ktoré milujú spoločnosť svorky, majú pomerne silný lovecký pud a je potrebné zamestnať ich, aby sa nenudili. Husky môže mať modré oči, vďaka ktorým ho ľahko rozpoznáte od jeho mohutnejšieho „brata“ malamuta. Dokonca aj každé z očí môže mať inú farbu. Pripúšťajú sa u neho všetky farby od čiernej až k bielej, veľmi výrazné sú znaky rôznych tvarov v tvári.

Sibírsky husky

Viac sa o sibírskom huskym sa dočítate v našom atlase psov. Premýšľate, že si huskyho kúpite? Pozrite na naše inzeráty, alebo oslovte niektorého z chovateľov.

Grónsky pes

Ide o tvrdé plemeno vhodné do extrémnych podmienok. Grónsky pes je sám k sebe veľmi prísny, najlepšie mu bude v svorke s ostatnými psami. Je to skvelý lovec polárnej zveri. Vie sa sám rozhodovať a konať. Patrí k prírodným plemenám, čo znamená, že nie je prešľachtený, keďže sa nekrížil s ostatnými plemenami, ale vyvíjal sa v Grónsku oddelene. Eskimáci ich tvrdo selektovali – agresívne jedince vyradili z chovu (a zabili). O prirodzenú selekciu sa postarali i tvrdé podmienky. Sfarbenie je povolené akékoľvek jednofarebné alebo i strakaté (okrem merle a albínov). Grónske psy sa zúčastňovali polárnych expedícií.

Grónsky pes

Viac o grónskom psovi sa dočítate v našom atlase psov. Premýšľate, že si grónskeho psa kúpite? Pozrite na naše inzeráty, alebo oslovte niektorého z chovateľov.

Samojed

Samojed je veľmi staré plemeno pochádzajúce z Ázie – chovali ho Nenci, ktorí sídlili medzi Bielym morom a Jenisejom. Okrem ťahania saní sa samojedi zúčastňovali lovov, strážili stáda i deti a bývali so svojimi pánmi v obydliach. Majú priateľskú a vyrovnanú povahu. Toto plemeno sa tiež hojne zúčastňovalo polárnych expedícií. Samojeda od ostatných severanov rozoznáte vďaka typickému bielemu sfarbeniu, ktoré môže byť maximálne krémové či svetlohnedé, ale iba v znakoch.

Samojed

Viac o samojedovi sa dočítate v našom atlase psov. Premýšľate, že si samojeda kúpite? Pozrite na naše inzeráty, alebo oslovte niektorého z chovateľov.

Mašering: jazda so psím záprahom

Pre severské plemená je typický šport mašering, teda ťahanie saní psím záprahom. V dnešnej dobe pod túto disciplínu spadajú i iné odvetvia. Ide o ťahanie kolobežky, cyklistov, lyžiarov, ale tiež bežcov.

Pod pojmom mašering si však väčšina z nás predstaví tradičný psí záprah, ktorý beží zasneženou krajinou a prijíma povely od mašéra, ktorý je na saniach. Preteky psích záprahov sú extrémnou disciplínou a tešia sa veľkej obľube. Sú drsné nielen podmienkami, v ktorých sa absolvujú, ale tiež svojou náročnosťou, keď musí psí záprah uraziť stovky kilometrov pri niekoľkodňových pretekoch.

mašering

Najznámejšie preteky

Snáď každý pozná legendárny pretek Iditarod, ktorý sa koná na Aljaške. Po prvýkrát sa bežal v roku 1973, a to na počesť udalosti, ktorá sa stala v roku 1925. V aljašskom mestečku Nome vtedy prepukla epidémia záškrtu a najbližšia protilátka sa nachádzala až v 1 800 km vzdialenom Anchorage. Zostavili preto štafetu zo psích záprahov, ktorá dokázala liek dopraviť do Nome v extrémnych podmienkach a mrazoch až -50 stupňov za päť dní!

V Českej republike patrí k najznámejším pretekom Šediváčkův long, ktorý sa koná v Orlických horách. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1997. Pretek je dlhý 333 kilometrov a psie záprahy musia prekonať viac ako 7 500 výškových metrov. Šediváčkův long je známy aj v zahraničí a patrí k najťažším pretekom v strednej Európe. Teší sa hojnej účasti zahraničných tímov.

Na Slovensku sa konajú tiež rôzne akcie, napr. Medzinárodné majstrovská Slovenska či akcia pre verejnosť s názvom Snežné psy, ktorá sa tradične koná vo Vysokých Tatrách.

Polárne objavy

Severské plemená preslávila tiež doba polárnych expedícií, keďže psie záprahy sprevádzali polárnikov pri ich cestách. Samojedi boli súčasťou záprahov Roalda Amundsena, ktorý v roku 1911 dosiahol južný pól. Po rovnakom plemene siahol tiež Nansen, ktorý sa pokúsil v roku 1893 dostať na severný pól. Svoju rolu zohrali aj pri skúmaní súostrovia Zem Františka Jozefa pri expedícii, ktorú organizoval Frederick Jackson.

Severské plemená sú obdivuhodné psy, ktoré si zaslúžia náš rešpekt. Uvažujete o kúpe jedného z nich? Kontaktujte zabehnutú chovateľskú stanicu a nechajte si poradiť. Nie sú to psy pre začiatočníkov a potrebujú skúseného pána.

prečítané: 6 384x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...