topovat ověřit

České národné plemená

  • Zoznam českých a slovenských plemien
80%
Náhľad

Pre každú krajinu sú typické určité psie plemená. Česká republika má hneď sedem národných plemien a o jedno z nich sa delí so Slovenskou republikou.

Československý vlčiak

Československý vlčiak vznikol na území vtedajšieho Československa, prvý vrh sa narodil v roku 1958, matkou bola vlčica Brita a otcom nemecký ovčiak Cézar z Brezového hája. V nasledujúcich rokoch boli na chov použití ešte traja vlci: Argo, Šarik a Lejdy.

V roku 1981 začali byť odchovy zapisované plemennou knihou. O rok neskôr bol založený Klub chovateľov československého vlčiaka SR. K uznaniu Medzinárodnou kynologickou federáciou (FCI) došlo v roku 1989, československý vlčiak je zaradený do prvej skupiny a patronát nad ním drží Slovensko.

Viac o československom vlčiakovi tu

Československý vlčiak

Český fúzač

Český fúzač patrí k plemenám uznaným FCI, k jeho uznaniu došlo v roku 1964, je zaradený do skupiny sedem medzi kontinentálne stavače. Prvé zmienky o plemene sa objavili už za vlády Karola IV., konkrétne v roku 1348. Koncom 19. storočia došlo k založeniu prvého chovateľského klubu.

Chov plemena zastrešuje Klub chovateľov českých fúzačov, ktorý vznikol už v roku 1924 akurát pod iným názvom. Český fúzač je všestranný lovecký pes s priateľskou povahou. Je dobre ovládateľný a veľmi inteligentný.

Český fúzač

Český horský pes

Český horský pesPrvý vrh nového plemena sa narodil v roku 1977, matkou bola sučka slovenského čuvača a otcom ťažný pes z Athabaska. Chov zastrešuje Klub chovateľov málopočetných plemien psov a plemeno dosiaľ nie je uznané FCI.

Český horský pes sa radí k veľkým plemenám, je vytrvalý a dobre ovládateľný. Vďaka hustému osrsteniu sa môže celoročne zdržiavať vonku, nie je vhodný do bytu. Má určité nároky na pohyb a hodí sa preto na športové využitie.

 

Český strakatý pes

Český strakatý pes bol vyšľachtený Františkom Horákom ako laboratórny pes. Prvý vrh prišiel na svet v roku 1954, matkou bola sučka typu nemeckého ovčiaka a otcom pes podobný foxteriérovi. Počas rokov došlo ešte k prikríženiu nemeckého krátkosrstého stavača. V roku 1960 bolo plemeno zapísané pod názvom Horákov laboratórny pes.

Nie je uznaný FCI a jeho chov zastrešuje Klub chovateľov málopočetných plemien psov. Český strakatý pes je vhodný rodinný pes s milou povahou. Je dobre ovládateľný, ale má plno energie, ktorú môžete využiť pri nejakom zo psích športov.

Český strakatý pes

Český teriér

Plemeno vzniklo po druhej svetovej vojne a medzi jeho predkami by sme našli sealyhama a škótskeho teriéra. Český teriér je od roku 1963 uznaný FCI, patrí do skupiny tri k krátkonohým teriérom. Chov zastrešuje Slovenský klub chovateľov teriérov a foxteriérov.

Český teriér sa hodí do rodiny aj k ostatným domácim zvieratám, je ľahko ovládateľný, k cudzím nedôverčivý, ale nie je agresívny. Vyznačuje sa povahou, ktorá pre teriérov nie je typická. Aj keď bol vyšľachtený na lov líšok a jazvecov, v dnešnej dobe zaujíma skôr miesto spoločníka a rozšíril sa do celého sveta.

Český teriér

Chodský pes

Chodský pesK regenerácii chodského psa došlo v 80. rokoch minulého storočia, prvý registrovaný vrh sa narodil v roku 1985. História plemena však siaha oveľa hlbšie, a to až do 13. storočia, keď títo psi pomáhali Chodom strážiť pohraničné oblasti na Šumave.

Plemeno nie je uznané FCI a jeho chov zabezpečuje Klub chovateľov málopočetných plemien psov, ktorý bol založený v roku 1991. Chodský pes je stredné plemeno so skvelými povahovými črtami, je ľahko ovládateľný, primerane temperamentný, poslušný, neagresívny a priateľský. Hodí sa ako rodinný pes a zároveň môže byť skvelým spoločníkom na psie športy.

Viac o plemeni chodský pes tu

Pražský krysařík

 Českým najmenším národným plemenom je pražský krysařík. Prvú zmienku o krysaříkovi datujeme na prelome 8. a 9. storočia, kedy mal byť psík darovaný cisárovi Karlovi I. Veľkému. K novodobému šľachteniu došlo v 80. rokoch minulého storočia a medzi hlavných iniciátorov patril Ing. Jan Findejsa.

Pražský krysařík ešte nie je uznaný FCI, ale napriek tomu je rozšírený aj vo svete. Jeho chov zastrešuje Klub chovateľov málopočetných plemien psov. Krysařík patrí k miniatúrnym plemenám, optimálna výška je 20 až 23 cm, hodí sa do každého bytu. Je to učenlivý psík s veselou a živou povahou, avšak nedôverčivý k cudzím ľuďom.

Viac o pražskom krysaříkovi tu

Pražský krysařík

prečítané: 9 693x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...