topovat ověřit

Dalmatínec

  • Dalmatínec - obrázky, informácie o plemene
80%
Náhľad

Nápadné a unikátne sfarbenie radí dalmatínca k všeobecne známym plemenám, aj laik tohto psa bez problémov rozozná. Už v minulosti bol veľmi cenený pre svoj atraktívny vzhľad, milú povahu, inteligenciu, odvahu a oddanosť. To všetko platí o dalmatíncovi aj dnes.

História dalmatínca 

História dalmatína je veľmi pestrá a vydá na samostatný článok, ktorý si môžete prečítať tu.

O dalmatíncoch

„Dalmatínec nie je pes pre každého.“

Ako môžete čítať v kapitole o histórii dalmatíncov, po uvedení filmu 101 dalmatíncov koncom 90. rokov a následne po vypuknutí bodkovanej mánii, chov dalmatíncov výrazne vzrástol. Bohužiaľ, vďaka za bohatstvom bažiacich množiteľov chov súčasne zreteľne poklesol čo do hodnôt odchovaných psov. Jednoducho povedané, kvantita sa postavila nad kvalitu.

Dnes môžeme povedať, že zodpovední chovatelia uviedli situáciu do relatívneho poriadku a vzhľadom ku klesajúcej obľube dalmatíncov sa takmer nevyskytujú pochybní množitelia, a preto nie je tak ťažké zohnať skutočne kvalitné šteňa, napríklad medzi chovateľskými stanicami.

Ešte skôr než budeme pokračovať, je nutné pripomenúť upozornenie: „Dalmatínec nie je pes pre každého.“

dalamatin-v-obrazech

Charakteristika dalmatínca

Dalmatínec je športovo založený pes. Zodpovedá tomu jeho atleticky stavaná postava, nadpriemerná fyzická aktivita aj neustály záujem o čokoľvek, kde sa niečo deje. Dalmatínec je v pokoji, len keď spí. Ak práve nebehá vedľa bicykla, nepláva v rybníku alebo neaportuje a relatívne pokojne stojí, aspoň búrlivo máva svojim chvostom zo strany na stranu.

Obrovské množstvo energie, ktorú dalmatínec má, nemusí vyhovovať každému. Na druhú stranu, skúsený človek dokáže z tohto psa dostať naozaj veľa, pretože sa pomerne ľahko cvičí. Musí byť však motivovaný a psovod nesmie povoliť na vôli. Zvlášť samce dalmatíncov sa môžu často chovať dominantne. Typická je ich nielen fyzická vytrvalosť, ak si dalmatínec niečo vezme do hlavy, tak bojuje, kým to nedostane. Automatická podriadenosť rozhodne nie je u dalmatínca samozrejmosťou.

Dalmatínec potrebuje pevnú ruku, ale zároveň citlivé srdce už od veľmi útleho veku. Ak je mu venovaný dostatok času i pohybu, vyrastie z neho vyrovnaný, poslušný pes a nenahraditeľný spoločník.

V opačnom prípade sa stáva deštruktívnym a nezvládnuteľným. A práve tu sme na počiatku všetkých podvedomých myšlienok neskúsených ľudí, ktorí tvrdia, že dalmatínci sú hlúpi. Dalmatínci nie sú hlúpi, práve naopak, sú veľmi inteligentní, bystrí a majú dlhodobú pamäť. Bludy, ktoré v spoločnosti kolujú, majú svoj počiatok práve na konci dalmatínskeho šialenstva. Ľudia si bezmyšlienkovite zadovažovali tieto psy pre svoj imidž a nedostatočne sa informovali, čo vlastne také plemeno potrebuje. Výsledkom bola kopa nezvládnuteľných, ničivých a hyperaktívnych dalmatíncov, ktorým len nebola venovaná dostatočná starostlivosť, dôsledná výchova a zásadový výcvik.

Známe príslovie hovorí, že všetko zlé je na niečo dobré. Masová hystéria za dalmatíncov síce priniesla pokles v kvalite chovu a diskutabilné názory spoločnosti o tom, aký dalmatínec je. Na druhú stranu, v dnešnej dobe nie je dalmatínec pre tieto fakty toľko obľúbeným a ľudia, ktorí sa skutočne rozhodnú, zaobstarať si tohto psa, v drvivej väčšine vedia, do čoho kúpou dalmatínca idú. Seriózni chovatelia sa starajú o kvalitné odchovy a ochotne novým majiteľom poradia so starostlivosťou, výchovou i výcvikom. Je minimalizované nemilé prekvapenie, ktoré by mohlo nastať, keď z klbka fliačkov vyrastie veľký, aktívny pes.

Dalamatin

Dalmatínec a ľudia

Ku svojej rodine sa dalmatínec chová vždy s najväčšou láskou a oddanosťou. Potrebuje mať neustále okolo seba všetkých jej členov, maznať sa s nimi a opatrovať ich. Dalmatínec je nešťastný, keď musí byť doma dlhšiu dobu sám, je smutný a môže sa stať povahovo nevyrovnaným . To isté platí aj o pobyte vonku. Dalmatínec miluje pohyb a veľa miesta, ale je nevhodné držať ho celoročne vonku v koterci. Nevyhovuje tomu jeho osrstenie, ani charakter.

Aj napriek tomu, že dalmatínec má rád deti, nie je dobré zadovažovať ho k tým najmenším. Jeho veľkosť a aktivita by mohla malé dieťa ohroziť alebo zastrašiť. Slušne vychovaný pes pod dohľadom dospelých sa na druhú stranu môže stať pre dieťa priateľom a opatrovníkom.

Majitelia sa často sťažujú, že ich dalmatínec musí mať vždy posledné slovo a háda sa s nimi. Dalmatínec skutočne veľmi často pracuje so svojím hlasom. Brble, vrčí, kňučí, spieva aj nadáva. Šteká však len vtedy, keď to v danej chvíli považuje naozaj za dôležité.

Dalmatin

Dalmatínec a šport

Ako už bolo spomenuté, dalmatínec je rodený športovec, ktorý nikdy neodmietne dlhšiu prechádzku, beh vedľa bicykla či koňa alebo výstupy na horách. Miluje beh a je vhodný na všetky psie športy; coursing, agility, dogfrisbee, dogtrekking, Ski a Bikejöring, Canicross, obedience aj dogdancing. Uplatnenie nachádza aj ako poľovný alebo záchranársky pes.

Dalmatínec a zdravie

Dalmatínci patrí k plemenám, ktoré nie sú toľko zaťažené dedičnými chorobami. Ide v podstate o zdravé plemeno, napriek tomu nie je od veci upozorniť na možné problémy.

Hluchota

Dalmatínci majú genetickú predispozíciu na jednostrannú alebo obojstrannú hluchotu. Uvádza sa, že približne 4 - 7% šteniat je obojstranne hluchých. Chovatelia nechávajú svoje šteňatá vyšetriť prostredníctvom BAER testu (Brain Auditory Evoked Response). Noví majitelia dostanú ku šteňaťu certifikát s výsledkami testu. Slepé šteňatá nemôžu byť v Čechách pripustené do chovu.

Dysplázia bedrového kĺbu

Dysplázia bedrového kĺbu nie je u dalmatíncov príliš častým javom. Je vhodné zvoliť si šteňa, ktorého obaja rodičia sú zdraví a majú certifikát od veterinára. Predíde sa tak vyššej pravdepodobnosti ochoreniu.

Alergia

Dalmatínec môže trpieť ľahkou alergiou, kedy sa malé plochy na tele prefarbia do červena. Tejto alergii sa hovorí bronzový syndróm a je bakteriálneho pôvodu. Príčinou vzniku môže byť nevhodná strava, stres, zmena klímy alebo nevhodná starostlivosť o srsť.

Močové kamene

Dalmatínec má vďaka metabolickému defektu svojho plemena predispozíciu k tvorbe močových kameňov. Liečbu stanoví veterinár podľa druhu a veľkosti kameňov. Ako prevenciu je vhodné voliť krmivo s nízkym obsahom purínov, dostatočný príjem vody a ochranu pred prechladnutím, ktoré by mohlo mať za následok zápal močových ciest a následne tvorbu kameňov.

Dalamatin

Farebné variety dalmatínca

Viac informácií sa dozviete v článku Farebné variety dalmatínca.

Rada na záver

Nasledujúca tabuľka je kľúčom k rozlúšteniu všetkých PRE a PROTI, ktoré môžu pomôcť všetkým, ktorí ste sa ešte stále nerozhodli, či je práve dalmatínec ten správny pes.

PRE DALMATÍNCA

PROTI DALMATÍNCOVI

+ Je veselý, vie sa smiať a miluje spoločnosť.

- Bez svojich ľudí psychicky trpí, nemôže byť dlho sám doma.

+ Je všestranný, vhodný k akejkoľvek aktivite.

- Je až príliš aktívny, potrebuje veľa pohybu a zamestnanie, inak sa môže stať deštruktívnym.

+ Je inteligentný, bystrý a odvážny.

- Prejavuje sa dominantne, má pevnú vôľu a býva tvrdohlavý.

+ Veľmi rýchlo chápe a rád sa učí novým veciam. Má výbornú pamäť.

- Potrebuje dôslednosť a zásadovosť vo výchove i výcviku, inak si z Vás bude robiť srandu.

+ Krátka srsť nie je toľko náročná na starostlivosť.    

- Púšťa celoročne chlpy.

+ Je to klaun, vie pobaviť aj hrať sa sám.

- Je uhovorený, pracuje so svojim hlasom a môže byť aj hlučný.

+ Má rád ľudí a deti.

- Príliš malé deti môže zastrašiť svojou aktivitou a veľkosťou.

+ Seriózni chovatelia predávajú len kvalitných a zdravých psov, s ktorými Vám radi poradia.

- Dalmatínec od pochybných ľudí môže trpieť množstvom vrodených aj získaných chorôb (dysplázia kĺbov, hluchota, apod.)

 

Dalmatín je jedno z neprehliadnuteľných plemien. Pokiaľ ste sa rozhodli, že je to ten pravý pes pre vás, gratulujeme! Určite ale odporúčame mrknúť ešte na pár informácií v našom atlase psov. A tiež vás poprosíme o podelenie sa o skúsenosti s týmto plemenom dole v komentároch. Možno napr. vaša rada alebo skúsenosť niekomu pomôže v rozhodovaní :-)
   

prečítané: 33 675x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...