topovat ověřit
18.04.2016 / 19.05.2022

Plemená psov inšpirované vlkmi

  • Vlčie plemená: Československý vlčiak, Saarloosov vlčiak, Northern Inuit Dog,...
100%
Náhľad

Milujete psy, ale uchvacuje vás majestátnosť a nespútanosť vlkov? Veľa chovateľov sa pokúsilo snúbiť pôvaby vlkov s povahou psa. Niektorí boli úspešní viac a iní menej. My vám teraz predstavíme niekoľko psích plemien, v ktorých línii sa priamo vyskytujú vlci alebo sú im títo psi veľmi podobní.

Československý vlčiak (ČSV)

Pre nás je najznámejším z týchto plemien československý vlčiak, ktorý bol vyšľachtený na území bývalého Československa. Pokus o skríženie vlka a nemeckého ovčiaka sa odohral počas 50. rokov 20. storočia. V dnešnej dobe nad ním drží patronát Slovensko, ale stále sa radí aj k českým národným plemenám. ČSV je uznaný FCI, ktorá ho klasifikuje do prvej skupiny k plemenám ovčiarskym, pastierskym a dobytkárskym (s pracovnou skúškou).

Československý vlčiak

Saarloos (SAV)

Pre skríženie vlka a nemeckého ovčiaka sa rozhodol Holanďan Leendert Saarloos a prvý jedinci nového plemena prišli na svet v roku 1936. Matkou prvého vrhu bola vlčica Fleur a otcom nemecký ovčiak Gerard van Fransenum, bohužiaľ všetky šteniatka zomreli na psinku, proti ktorej ich odmietal Leendert očkovať.

V roku 1975 bol saarloosov vlčiak zapísaný v holandskej plemennej knihe a v roku 1981 došlo k uznaniu FCI. Patrí do prvej skupiny medzi plemená ovčiarske, pastierske a dobytkárske (bez skúšky). Patronát nad ním má Holandsko.

Pán Saarloos si myslel, že psy sú prešľachtené a s novým plemenom sa chcel priblížiť späť k prírode. Kládol dôraz hlavne na zdravie. Chcel, aby jeho psi pôsobili u polície či ako vodiace. Niektorí jedinci sa síce osvedčili, ale celkovo sa plemeno kvôli svojej povahe, v ktorej stále pretrváva niečo z vlka, na tieto účely bohužiaľ nehodí. SAV je rodinným psom, ale potrebuje cit a porozumenie, násilím sa nikam nedostanete.

Saarloos

Northern Inuit Dog

Toto plemeno sa od dvoch predošlých líši hlavne tým, že do jeho krvi nebola priliata vlčia krv. Northern Inuit vznikol krížením sibírskych huskyov, aljašských malamutov a nemeckých ovčiakov. Základy nového plemena položila Eddie Harrisonová, kríženie začalo v 80. rokoch minulého storočia, kedy boli vybraní psi prevezení do Veľkej Británie.

Plemeno sa preslávilo rolou zlovlkov v jednom z najpopulárnejších seriálov dnešnej doby, v Hre o tróny.

Utonagan

Utonagan je ďalším z vlčích plemien, vychádza z northern inuitov (ide o líniu, ktorá sa oddelila od pôvodného zámeru). V roku 2002 bol založený klub utonaganov.

Dôraz je u týchto psov kladený na mierumilovnú povahu. Nie je to príliš dobrý strážca, ale hodí sa ako rodinný spoločník. Je potrebné mu venovať dostatok pozornosti a tráviť s ním čas, aby netrpel samotou.

Tamaskan

Plemeno tamaskan vzniklo krížením saňových psov vo Fínsku. Snahou chovateľov bolo, aby vytvorili plemeno, čo najviac podobné vlkovi, ktoré bude mať vyrovnanú povahu a chuť pracovať. Vychádza z utonagana (teda aj nothern inuitov). V roku 2006 bol vytvorený klub tamaskanov a v dnešnej dobe je plemeno uznané niekoľkými klubmi, najmä v USA.

Vyznačuje sa milou povahou a dobre vychádza aj s ostatnými domácimi zvieratami. Jeho využitie je široké, môže z neho byť dobrý pracovný pes aj spoločník na psie športy.

Lupo italiano

Skríženie vlka a nemeckého ovčiaka vykonali aj chovatelia v Taliansku v roku 1966. Zámerom bolo vytvorenie odolného pracovného plemena, a to sa podarilo. Lupo italiano je vzhľadovo podobný skôr nemeckým ovčiakom a vyznačuje sa dobrou ovládateľnosťou. V Taliansku pôsobia jedinci tohto plemena ako záchranárske psy.

Kunmingský vlčí pes

Ani Čína nezostala pozadu a v 50. rokoch minulého storočia vzniklo nové plemeno kunmingský vlčiak. Ako základ chovu poslúžili kríženci vlka a ovčiarske psy neznámeho pôvodu. V Číne bolo plemeno oficiálne uznané v roku 1988. Kunmingský vlčiak je dobrým služobným psom. Využitie má toto plemeno predovšetkým v armáde, ktorá sa podieľala na jeho vzniku.

Americké vlčiaky

V Amerike sú kríženci vlkov veľmi populárne a nie je výnimkou, že sa ich šteňatá dostanú do rúk úplným začiatočníkom. Dochádza ku kríženiu psov s vlkmi, ale aj potomkov z takýchto spojení s inými plemenami (hlavne severskými).

prečítané: 68 671x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...