topovat ověřit

Naháči: bezsrsté plemená psov

  • Naháči, psy bez srsti
100%
Náhľad

Naháči sú psy bez srsti väčšinou s roztomilým chocholčekom. Mnohým ľuďom sa ich holá koža nepáči, svojich priaznivcov však majú aj tak dosť, a to nielen kvôli svojmu vzhľadu, ale aj pre skvelú povahu. Často sú v hľadáčiku alergikov, pretože tí dúfajú, že spolužitie s takým psom bude možné, ako je to naozaj?

Možno ste si mysleli, že naháč je len jeden, ale nahých psov existuje celé množstvo. Medzinárodná kynologická federácia uznáva 4 plemená, ktoré sú bez srsti, alebo sa objavujú v nahom variante. Hoci majú hlavný znak rovnaký, tak každé z plemien je jedinečné.

ČČínský chocholatý pes a labutěnkaínsky chocholatý pes

Na Slovensku sa asi najčastejšie stretnete s čínskym chocholatým psom. Toto plemeno sa objavuje v dvoch variantoch – labutienka (s chlpmi) a naháč (bez chlpov). Patrí do skupiny spoločenských plemien (9 FCI), história plemena je opradená záhadou, ale údajne slúžili čínskej dynastii Han ako strážcovia pokladníc. V súčasnej dobe nad ním drží patronát Veľká Británia. Veľkostne patrí čínsky chocholatý pes k malým plemenám, výška sa pohybuje od 28 do 33 cm u psov a od 23 do 30 cm u sučiek. Má milú a priateľskú povahu, svojej rodine je oddaný, ale k cudzím ľuďom môže byť nedôverčivý. Naháč má na hlave typický chocholček dlhých chlpov, tie sa ďalej vyskytujú na krku, končatinách (ponožky) a chvoste.

Zaujímavé odkazy: Inzeráty, Chovateľské stanice

Peruánský naháčPeruánsky naháč

Pomerne rozšírený je aj peruánsky naháč, ktorý patrí k primitívnym plemenám (do skupiny 5 FCI). Ide o prastaré plemeno, pretože bezsrsté psy sa podľa archeologických nálezov objavovali ešte pred vznikom ríše Inkov, teda 300 rokov pred naším letopočtom. Existujú opäť dva varianty, naháč je úplne bez srsti, zvyšky sa môžu objaviť len na hlave, končatinách a chvoste. Používanie osrstených jedincov v chove je značne obmedzené, aj oni však majú preukaz pôvodu, ak sú po riadne uchovnených rodičoch. Peruánec sa vyskytuje v troch veľkostiach: malý (25 až 40 cm, 4 až 8 kg), stredný (41 až 50 cm, 8 až 12 kg) a veľký (51 až 65 cm, 12 až 30 kg). Povahovo je to citlivý, oddaný a maznavý pes. K cudzím sa chová rezervovane, a preto je dobrým strážcom.

Zaujímavé odkazy: Inzeráty, Chovateľské stanice

Mexický naháčMexický naháč

Na toto plemeno narazíte veľmi zriedka, pretože je vzácne a na celom svete sa ich veľa nevyskytuje. Patria do skupiny 5 FCI k primitívnym plemenám. História je veľmi rozmanitá a siaha až do doby pred naším letopočtom. Tieto psy boli považované za prevtelenie boha Xolotla, ktorý sprevádzal duše na ceste do podsvetia. Mäso psov bolo skonzumované domorodcami pri rituáloch. Od roku 1940 je to zakázané a Mexická kynologická federácia použila naháča do svojho znaku. Okrem bezsrstého variantu existuje aj osrstený, ale opäť sú jeho možnosti zapojenia do chovu obmedzené. Plemeno sa objavuje v troch veľkostných rázoch: štandardný (46 až 60 cm), stredný (36 až 45 cm) a malý (25 až 35 cm).

Zaujímavé odkazy: Inzeráty, Chovateľské stanice

Americký bezsrstý teriérAmerický bezsrstý teriér

Toto plemeno je relatívne nové, prvý jedinec sa narodil v roku 1972 vo vrhu krysích teriérov. Išlo o sučku Josephine, ktorá dala základ tomuto plemenu, ktoré bolo neskôr vyčlenené, hoci pri šľachtení boli použité len krysie teriéry. Medzinárodná kynologická federácia ho zatiaľ radí k neuznaným plemenám. Jeho výška sa pohybuje od 10 do 16 palcov (25 až 40 cm).

Zaujímavé odkazy: Inzeráty, Chovateľské stanice

Naháč a alergie

Veľa ľudí si myslí, že naháči sú psy vhodné pre alergikov. Toto tvrdenie však nie je úplne pravdivé, aj keď bezsrsté psy sú väčšinou chorými ľuďmi lepšie znášané. Alergiu okrem chlpov najčastejšie vyvolávajú psie sliny a roztoče, ktoré sa objavujú aj na koži. Každý alergik by mal najskôr navštíviť chovateľa, aby chvíľu pobudol v prostredí so psami, a zistil, ako na takýchto psov reaguje. Záleží od typu a závažnosti alergie, ale obstaranie psíka je veľký krok, a preto by ste ho mali dôkladne zvážiť.

prečítané: 14 455x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...