topovat ověřit

Grifóny- predstavenie plemena

  • Grifóny -informácie o plemene - chovateľská stanica
100%
Náhľad

Dovoľte, aby som Vám predstavila plemeno GRIFÓNIKOV

HISTÓRIA

Očarujúci malý bruselský grifónik s neistým pôvodom pochádza z uličiek mesta Bruselu v Belgicku.

Väčšina zdrojov sa zhoduje na tom, že bol bruselský grifónik vyšľachtený v Belgicku z malých hrubosrstých psíkov, chovaných v maštaliach na chytanie myší. Odtiaľto teda meno Griffons d'Ecurie (drôtosrstí stajňoví psi). Hoci neexistuje žiadny zoznam všetkých plemien, ktoré boli skrížené, aby vznikol grifónik v tej podobe, v akej ho poznáme dnes, napriek tomu nikto nepochybuje o tom, že sa základom chovu stali opičí pinč, malí anglickí španieli a mops. Vplyv opičieho pinča je vidieť v celkovej veľkosti a drôtovitej textúre srsti. Krátkosrstá varieta bruselského grifónika (brabantík - poznámka prekladateľa) je priamym výsledkom prikríženia mopsa. Malý španiel prispel svojimi veľkými výraznými očami, klenutým čelom, hore zahnutou spodnou čeľusťou a ňufákom, tmavo červenú farbu priniesol king charles španiel a farbu čiernu s pálením kavalier king charles.

Či už sa plemenu predtým hovorilo akokoľvek, od roku 1880 je v Belgicku známe ako Griffons Bruxellois - bruselský grifónik. V roku 1883 spísali belgickí chovatelia štandard a ustanovili obvyklé triedy pre výstavy. Pred tým bolo plemeno zoradené medzi krížence nazývané hrubo-a dlhosrsté teriéry. V roku 1889 bol v Bruseli založený Klub bruselského grifónika. Zhruba tou dobou boli krátkosrsté psy preradené do osobitnej variety pod menom Griffon Brabancon - brabantík. Ku koncu 90. rokov 19. storočia sa plemeno celkom úspešne rozvíjalo vďaka tomu, že ich vo väčšom množstve chovali belgická kráľovná a flanderský vojvoda.

Grifonek

Po roku 1890 boli bruselský grifónik a brabantík predstavení v Anglicku a roku 1898 boli zapísaní do Anglickej plemennej knihy. Boli vytvorené anglické kluby na podporu rozvoja tohto nového plemena.

Roku 1899 sa objavili prví grifóny v plemennej knihe Amerického Kennel Klubu (AKC) a boli predvedení vo Westminstri v niekoľkých triedach. Plemeno získalo klasifikáciu v roku 1900 a prvého šampióna zapísal AKC roku 1908. Prvá špeciálna výstava bruselských grifónikov v Spojených štátoch sa konala v meste New York 10. mája 1918 a zúčastnilo sa jej 53 grifónikov.

Klub bruselských grifónikov Ameriky zostal aktívny do roku 1939 ako rodičovská organizácia chovu. V roku 1945 bola ako zastrešujúca organizácia založená Americká asociácia pre bruselských grifónikov.

Grifonci

Po druhej svetovej vojne prebehli v štandarde plemena dve reformy. Prvá z nich v roku 1959 spojila štandard pre bruselského grifónika a brabantíka. Reforma z roku 1990 zrušila diskvalifikáciu čiernych brabantíkov a vrátila ich späť do výstavných kruhov, kam bezpochyby patria.

Do nového storočia zostáva cieľom Americkej asociácie pre bruselských grifónikov zodpovedný dozor nad starostlivosťou o vysokú kvalitu plemena pri zachovaní popularity plemena.

Prečo grifónik??

Grifónik má neustále dobrú náladu, je to malý čarovný antidepresívny psík s veľkým srdcom a odhodlaním zdolať vás svojou láskou.  Grifónik je  úplne úžasné a prispôsobivé plemeno, ak idete von, ide s vami, ak ste doma, pokojne sa váľa v kresle. Je úplne všestranný, chcete cvičiť agility, venovať sa canisterapii alebo základnému výcviku? Pre grifónika to nie je problém. Doslova vám visí na perách a chodí za pätami. Či mu povolíte spať v posteli, do rána vám bude robiť šál alebo čiapku. Radi spí nalepení na svojom pánovi. Vo svorke sú nekonfliktní, nevyvolávajú medzi sebou zbytočné šarvátky, veľa sa vám chcú zavďačiť. Majú krehkú dušičku, výchova musí prebiehať v pokoji ale dôsledne.

Griffon

Ak  tomuto plemenu podľahnete tak ako my, jeden grifónik vám  celkom iste stačiť nebude. Nie je nič lepšie ako hrajúci si grifóny vo svorke a po celodennom naháňaní a vymýšľaní darebáctiev na záhrade ich večer pozorovať, kto si nájde najlepšie miesto u pána alebo paničky na kolenách.

Je to odolné a zdravé plemeno, u ktorého poznám iba očkovanie. Sučky sa zle oplodňujú a pôrody sú komplikovanejšie, ale ak sa všetko podarí a mláďatá sa narodia, väčšinou už nie je problém po zdravotnej stránke.   

Griffon

Informácie o našej stanici ČIERNY ONYX

Naša chovateľská stanica bola založená v roku 1994. Chováme  grifóny a yorkov .Snažíme sa o kvalitný chov, kladieme dôraz predovšetkým na zdravie našich potomkov, pekný exteriér. Šteniatka vyrastajú s nami doma, sú socializované, zvyknuté na deti aj psov. Novým majiteľom šteniatka odovzdávame riadne očkované, niekoľkokrát odčervené, s kúpnou zmluvou a sme radi, ak s nami noví majitelia zostávajú v kontakte. Ku šteniatku pridávame príručku s radami do začiatku a krmivo na prvých pár dní. Naše sučky kŕmime špičkovým krmivom. Mláďatám sa snažíme nájsť milujúcich majiteľov, nie každý u nás šteňa kúpi. Ak má niekto záujem o výstavy a chov, radi poradíme. Naše šteniatka nachádzajú nový domov nielen v ČR, ale aj v zahraničí, kde sa veľmi pekne prezentujú na výstavách.

Grifonek

Prajem vám, aby ste si našli svojho malého priateľa a prežili s ním báječný život. Určite nebudete ľutovať.

chovateľská stanica ČIERNY ONYX

Čermáková Martina

http://www.cernyonyx.cz/

prečítané: 20 319x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...