topovat ověřit
16.03.2016 / 16.03.2016

Starostlivosť o obézneho psa

  • Ako poznáme obézneho psa a čo robiť v prípade nadváhy?
100%
Náhľad

Obézneho psa nemusíme poznať hneď na prvý pohľad. Obezita je často skrytá. Definovať ju môžeme ako hmotnosť, ktorá o 15 % presahuje ideálnu hmotnosť psa, ktorú určujeme podľa plemena, veku a pohlavia. Štatistiky sa líšia, avšak možno povedať, že obezitou trpí takmer jedna tretina všetkých chovaných psov.

Historický nárast výskytu obezity u psov korešpondoval priamo s nárastom obezity u ľudí. Vývoj ľudstva zaznamenal v poslednej dobe ľahšiu dostupnosť jedla a prejedanie sa netýkalo iba ľudí. Dotklo sa aj zvierat chovaných človekom, psa nevynímajúc. A práve jedlo a pohyb sú zásadné faktory, ktoré hrajú obrovskú úlohu pri vzniku obezity.

Prečo je pes obézny?

Obezita je choroba a logicky jej predchádza najprv priberanie. Pes bude priberať vtedy, keď bude prijímať v potrave viac energie, než je schopný aktívnym pohybom spáliť, a energetické príjmy prevážia výdaje. Pri niektorých typoch obezity sú na vine práve len výdaje, kedy pes nemá dostatočný pohyb. To sa týka často psov chovaných v byte. Niekedy stačí len úbytok pohybu aj pri zachovaní štandardného množstvo kŕmenia, aby k obezite došlo. Chovatelia by si mali dávať pozor aj na nadbytok maškŕt. Ďalšie faktory, ktoré majú vplyv na vznik obezity, sú kastrácia, vek psa a jeho predispozície zo strany plemena. Niektoré plemená sú totiž viac náchylné k obezite - napríklad bígel alebo labradorský retriever. Za zmienku stojí aj fakt, že starší psi častejšie priberajú. Ako už kvôli zmenám metabolizmu, tak aj kvôli úbytku pohybu. Starší psi sú skrátka lenivejší a je to tak správne.

Ako spoznať obezitu?

Tučný mops Poznať obézneho psa je trochu komplikovanejšie. Najlepšie to zistí veterinár pri pravidelných návštevách pri každoročnom preočkovaní. Sami si laicky môžeme zhodnotiť stav výživy psa tak, že sa mu pokúsime rukou nahmatať chrbticu alebo rebrá. U psa s ideálnou hmotnosťou chrbticu nahmatáme bez problémov s miernym tlakom. Rovnako tak aj rebrá. Ak chrbticu ani s miernym tlakom nenahmatáme, zrejme trpí pes obezitou. Ale naopak ak sú rebrá psa ľahko a jasne viditeľné voľným zrakom, je pes príliš chudý až podvyživený!

Ako už sme sa zmienili, obezita je ochorenie. A klasifikuje sa takto právom. Pes s obezitou totiž nemôže byť aktívny tak, ako by chcel. Pohyb mu navyše robí problémy a niekedy spôsobuje aj bolesť. A platí, že pes bez možnosti byť aktívny často nie je ani šťastný. Okrem toho sú obézni psi viac náchylní k infekciám, preťažujú svoj pohybový aparát, a tým si ničia kĺby a chrbticu, trpia častejšie nádorovými ochoreniami a ku všetkému im tuk metabolicky poškodzuje orgány.

Čo môžete robiť vy?

Najlepším riešením je návšteva veterinára, ktorý vám navrhne redukčné diéty a odporučí ďalšie účinné postupy na zníženie hmotnosti. Sami môžete pomôcť svojmu psovi tak, že zvýšite jeho fyzickú aktivitu. Je tu totiž začarovaný kruh. Obézny pes je čím ďalej menej aktívny, čím viac je obézny. To len prehlbuje ďalej jeho obezitu. Preto je nutné k aktivite psa donútiť. Pravidelné prechádzky najlepšie aj niekoľkokrát denne sú na chudnutie ideálne. Kŕmne dávky za deň je dobré znížiť na dve tretiny doterajšej dennej dávky. Naštartovať chudnutie by teda malo zníženie porcií o jednu tretinu. Tiež je veľmi vhodné rozložiť jedlo do niekoľkých kŕmnych dávok denne. Tento postup je o dosť lepší ako kŕmenie ráno a večer. Dodajme ešte, že kŕmiť psa by mala len jedna osoba, aby sa predišlo prekrmovaniu.

Ako bude psík postupne chudnúť, bude zrejme mať aj väčšiu chuť do pohybových aktivít a celkovo sa bude javiť aktívnejší, čo bude podporovať ešte viac chudnutie. Vďaka tomu budeme môcť neskôr zvýšiť spätne kŕmenie na pôvodné dávky. Opäť psa budeme zvykať na jeho pôvodnú dávku (ak je rozumná!) A sledovať jeho hmotnosť. Je tu totiž riziko, že pes zase začne priberať. Obvykle však len čo pes schudne, stáva sa aktívnym a rýchlejšie spaľuje.

Dôležité je myslieť aj na to, že pes nesmie chudnúť príliš rýchlo, nárazovo. Chudnutie by malo prebiehať postupne, najlepšie v rade mesiacov, najlepšie okolo 4 mesiacov. Pri najzdravšom chudnutí by mal pes chudnúť nanajvýš 1 % svojej hmotnosti týždenne. Stále však platí, že najlepšie je informovať o našom konaní veterinárneho lekára. Okrem odborného zhodnotenia budeme mať často aj možnosť chodiť na pravidelné kontroly. Na každej kontrole nám psa zvážia a prediskutujú s nami jeho zdravotný stav a naše doterajšie výsledky.

Pomôcť psíkovi schudnúť jeho nadbytočné kilá sa oplatí a psík za to bude vďačný. Uvidíte nárast jeho radosti zo života! Psík bude svižnejší, zdravší a hlavne sa vyhne zdravotným komplikáciám, ktoré by mu obezita spôsobila.

prečítané: 7 757x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...