topovat ověřit
30.03.2015 / 04.06.2019

Zápach zo psej papule

  • Prečo psovi zapácha z tlamy a ako tomu zamedziť
80%
Náhľad

S našimi štvornohými miláčikmi žijeme vo veľmi tesnom kontakte. Bežne sa s nimi delíme o náš príbytok a veľa času trávime v ich bezprostrednej blízkosti. S niektorými z nás spia psy dokonca aj v posteli. Preto nám väčšinou neunikne, keď je s nimi niečo v neporiadku. Okamžite zaregistrujeme, ak sa objaví nepríjemný zápach zo psej papule. Mierny zápach často prehliadame a nevenujeme mu bohužiaľ väčšiu pozornosť. Niekedy je však intenzita zápachu natoľko silná, že nie je v podstate možné ho naďalej ignorovať bez toho, aby sme sa začali vyhýbať vlastnému psovi, čo je pochopiteľne dosť absurdná predstava. Sme teda nútení hľadať riešenie tohto palčivého problému.

Prečo psom zapácha z papule?

Zápach zo psej papule vnímame negatívne predovšetkým z rýdzo estetického hľadiska. Spravidla si dosť dobre neuvedomujeme, že môže ísť v skutočnosti o pomyselnú špičku ľadovca a iba jeden z indikátorov zdravotného problému u psa. Aby sme zvolili vhodný spôsob, ako sa so zjavnými ťažkosťami v podobe zápachu vysporiadať, je potrebné najprv presne identifikovať a následne odstrániť ich pravú príčinu. A dôvodov, prečo psovi zapácha z papule, môže byť celý rad. O čo ide najčastejšie?

Vo väčšine prípadov sú na vine baktérie, ktoré spôsobujú vznik zubného kameňa, ktorému predchádza prítomnosť zubného plaku na povrchu zubov v blízkosti ďasien. Ten sa vytvára v dôsledku usadzovania zvyškov konzumovanej potravy. Problémy so zubným kameňom trápia obrovské množstvo psov a rad plemien je nimi postihnutý viac než ostatní. Ide hlavne o miniatúrne spoločenské plemená typu yorshirského teriéra či čivavy.

Ďalšou, menej obvyklou príčinou silného zápachu z psej papule môžu byť poruchy trávenia rôzneho typu a rozdielneho stupňa závažnosti. Občas sú zdrojom zápachu z papule najmä súvisiace sprievodné javy tráviacich ťažkostí, medzi ktoré patrí aj požieranie výkalov. To pochopiteľne ťažkosti s nadmieru nepríjemným dychom psa len mnohonásobne umocňuje. Zápach z papule niekedy signalizuje ochorenie pažeráka, žalúdka, pečene, pankreasu alebo aj iného telesného orgánu.

Zápach z psí tlamy

Včasná prevencia vzniku zubného kameňa

Každý chovateľ by si mal úprimne siahnuť do svedomia a priznať si bez obalu, ako často a nakoľko kvalitne vynakladá úsilie ohľadom staroslivosti o chrup svojho psa. Ak sa u nášho psa zápach z papule zatiaľ nevyskytuje, je to veľké plus, ale nemali by sme napriek tomu zaspávať na vavrínoch. Najmä ak máme doma mladého psa, nemusí momentálne vykazovať žiadne ťažkosti tohto typu, čo však neznamená, že sa skôr či neskôr tak ako tak neobjavia.

Najlepším riešením, aby sme zápach zo psej papule spôsobený problémami so zubným kameňom nemuseli v budúcnosti vôbec riešiť, je dôkladná prevencia. Tú predstavuje pravidelné čistenie zubov psa pomocou špeciálnych prípravkov, ktoré bežne zakúpite buď v obchodoch s potrebami pre zvieratá alebo u veterinárneho lekára. Týchto produktov je v súčasnosti dostupný celý rad a najlepší efekt docielime kombináciou viacerých ponúkaných možností.

Klasickou metódou čistenia zubov pomocou mäkkej kefky a enzymatickej zubnej pasty pre psov sa veľakrát neodstráni všetok zubný plak. Pomerne veľkú účinnosť majú žuvacie plátky s obsahom špeciálnych enzýmov, zubný gél, ktorý sa opatrne nanáša na najviac ohrozené miesta na zuboch či ústna voda pre psov, ktorá sa prilieva do psej misky s pitnou vodou. Podávanie porézneho granulovaného krmiva či maškŕt na čistenie zubov patrí skôr medzi doplnkové opatrenia pre čo najvyššiu ochranu zubov.

Zubní kámen

Kedy je potrebné sa obrátiť na veterinárneho lekára?

Ak u psa pretrváva zápach z papule, ide o jasný symptóm už rozvinutého problému. V takom prípade je vhodná konzultácia s veterinárnym lekárom. Najprv môžeme sami vykonať dôkladnú kontrolu ústnej dutiny a zintenzívniť čistenie psieho chrupu. Avšak iba odborník dokáže náležite posúdiť, nakoľko sú problémy v ústnej dutine psa závažné a súčasne vylúčiť či diagnostikovať zdravotné problémy iného charakteru.

Ak prevencia nepredstavuje vzhľadom k celkovému rozsahu problému naďalej uspokojivé riešenie, navrhne veterinárny lekár účinnú terapiu. U rozvinutého zubného kameňa a pokročilej parodontózy ďasien to zvyčajne znamená kompletné ultrazvukové ošetrenie zubov, ktoré sa vykonáva pod narkózou. Niekedy je nutné tiež odstrániť príliš poškodené zuby a liečiť zápal v ústnej dutine nasadením antibiotickej liečby. Aby nemusel pes podstupovať takýto zákrok opakovane, je potrebné následne pristúpiť k intenzívnym preventívnym opatreniam ohľadom starostlivosti o chrup s väčšou svedomitosťou.

Zápach zo psej papule je dozaista nepríjemnou záležitosťou a je pre nás nanajvýš obťažujúcim javom. Samotnému psovi však robia podstatnejšie ťažkosti, ktoré nelichotivý zápach sprevádzajú. Poškodené zuby a ďasná dokážu psovi spôsobiť ukrutnú bolesť a trápenie, ktoré sa priamo odrazí na jeho celkovom zdravotnom stave. Chrup je pre psa tým najcennejším nástrojom, používaným nielen počas príjmu potravy, ale aj na uchopenie akýchkoľvek predmetov. Zasluhuje si preto našu najvyššiu možnú starostlivosť.

prečítané: 36 678x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...