topovat ověřit

Aké choroby sú prenosné zo psa na človeka?

  • Prenosné choroby - Besnota, Leptospiróza, Larválna toxokaróza, Toxoplazmóza
80%
Náhľad

Pes je v súčasnosti stavaný do pozície spoločenského miláčika, člena rodiny a druha, ktorý s ľuďmi trávi nielen väčšinu svojho času, ale zdieľa s nimi tiež posteľ a domáce priestory. Rovnako ako človek, aj pes sa môže nakaziť najrôznejšími chorobami, ktoré sú pri blízkom kontakte prenosné na človeka.

Môže ísť o parazity, ktoré sú ľudským okom nespozorovateľné, vo vnútri tela však môžu narobiť veľa problémov. Z globálneho hľadiska je známych približne okolo sto päťdesiat parazitov, ktoré prechádzajú na človeka. Tieto ochorenia sa označujú, ako zoonózy.

V Českej republike sa samozrejme vyskytuje len časť z nich, s ktorými vás v nasledujúcich riadkoch zoznámime.

Besnota

Ide pravdepodobne o najnebezpečnejší vírus, ktorý je prenositeľný zo psa na človeka. Vírus, ktorý výrazným spôsobom ovplyvňuje nervovú sústavu a to negatívne. Dôležité je však podotknúť, že vďaka povinnému očkovaniu psov, ktoré bolo v Českej republike zavedené v roku 1953, sa výskyt tohto ochorenia rapídne znížil.

Psy si ju medzi sebou odovzdávajú prostredníctvom slín alebo osobným kontaktom. Na človeka je prenášaná hlavne uhryznutím.

Prejavy u psieho plemena sú zrejmé už na prvý pohľad. Agresivita, podráždenosť a paralýza. To všetko končí väčšinou smrťou zvieraťa. U človeka sa besnota prejavuje najprv, ako klasická chrípka, ktorej priebeh sa samozrejme stupňuje. Besnota patrí stále medzi nevyliečiteľné choroby.

Nemocný pes

Leptospiróza

Horúčkovité bakteriálne ochorenie, ktoré bolo objavené a popísané v roku 1886. Veľakrát je nazývané, ako „potkania žltačka“, čo do určitej miery vypovedá o tom, ako sa môžu psí miláčikovia nakaziť. Poväčšine je to zožratím chorého hlodavca, ale aj napitím sa zo špinavej kaluže, prípadne pojedaním výkalov iného živočícha.

Leptospiróza sa u psa prejavuje pomerne viditeľne. Nechutenstvo , horúčky, zápach z papule a ďalšie ťažkosti. Zhubný proces prebieha aj vo vnútri psieho tela, kde sa môžu objaviť problémy s vredmi alebo žltačka.

Prenos na človeka je veľmi jednoduchý a rýchly. Stačí telesný kontakt so zvieraťom a baktéria môže byť zanesená aj do ľudského tela, kde sa môže prejavovať všelijako, v závislosti na odolnosti daného organizmu. Všetko, ako obvykle, začína horúčkou, ktorá môže prechádzať v bolesti brucha, hrudníka a obličiek, až po oslabenie celého imunitného systému a psychického stavu.

Zákerná Leptospiróza je tak životu nebezpečnou chorobou, ktorá je liečiteľná, je však nutné zavčasu navštíviť lekára, ktorý baktériu objaví za pomoci sérologického vyšetrenia.

Nemocný pes

Larválna toxokaróza

Teraz sa presúvame k menej škodlivým parazitom, medzi ktorých patrí larválna toxokaróza, ktorá je spôsobovaná psiou škrkavkou, ktorá má označenie Toxocara canis. Vzhľadom k jej takmer všadeprítomnému výskytu je nákaza u psa veľmi rýchla a jednoduchá, a to aj z bežnej pôdy. Malé šteňatá majú tohto parazita dokonca vo svojich výkaloch.

Treba podotknúť, že nejde o životu nebezpečnú baktériu pre človeka.

Toxoplazmóza

Medzi prenositeľné psie choroby je veľakrát zaraďovaná aj toxoplazmóza, ktorá má však v Českej republike úplne minimálny výskyt. Z nakazených psov sa totiž prenáša prostredníctvom požitia psej svaloviny, čo nie je bežné.

Oveľa častejšie ju možno chytiť z iných zvierat, ako sú králiky alebo kravy, ktoré končia na tanieri s opakovanou pravidelnosťou.

Nemocný pes

Prevencia proti psím chorobám

Aby ste sa vyvarovali akémukoľvek psiemu ochoreniu, ktoré môže byť ľahko prenositeľné do tela človeka, dodržujte pravidelné očkovania psov. Okrem tých povinných je tu aj množstvo ďalších, ktoré prídu vhod napríklad pri zahraničnej ceste, ale aj pri každodenných prechádzkach.

Ak dbáte na psie očkovanie, bude pre vás maznanie so psom oveľa bezpečnejšie.

Tělesný kontakt se zvířetem

 

prečítané: 17 102x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...