topovat ověřit

Druhy alergií u psov

  • Na čo všetko môže byť pes alergický?
80%
Náhľad

Alergie sú vo svete psov a ich chovateľov stále častejším problémom. O tom, prečo sú alergie na vzostupe, sa môžeme len domnievať. Niektorí vedci ich berú ako genetický a dedičný problém. Ďalší potom hovoria, že vznik alergie je priamo podmienený zvýšenému prísunu chemikálií v krmivách. Nech je to tak alebo tak, ide o skutočne nepríjemný zdravotný problém.

Najčastejšie druhy alergií

Neprimeranú reakciu organizmu môže vyvolať úplne bežná látka v ovzduší či potrave. Ak látka skutočne alergiu vyvolá, nazývame ju alergén. Alergénom môže byť napríklad peľ, roztoče, blchy či určité potravinové proteíny. Alergickú reakciu vyvoláva vdýchnutie, požitie, ale aj slabý kontakt s kožou zvieraťa.

Potravinová alergia

Alergická reakcia vzniká po požití konkrétneho proteínu obsiahnutého v potrave. Problémy pôsobí nedostatočne strávená bielkovinová zložka potravy, ktorá následne prenikne stenou čreva. Medzi príznaky patria najčastejšie dermatologické problémy a problémy tráviaceho traktu. Reakcia nastáva veľmi skoro po požití. Na koži sa objavuje tzv. atopická dermatitída. To je veľmi nápadný a začervenaný ekzém vyžadujúci dlhodobú liečbu.

Sledovať môžete tiež psychické zmeny, pretože zviera je z následkov neznesiteľného svrbenia veľmi nervózne. Často sa škrabe, srsť si vyhrýza a celkovo pôsobí ako besné.

Alergia na blchy

Alergén je v tomto prípade obsiahnutý v slinách hmyzu. Do organizmu sa dostáva po uhryznutí. Zákernosť tohto druhu alergie spočíva v tom, že jediné uhryznutie blchy spôsobuje trýznivý pocit svrbenia aj niekoľko dní. Príčinnou svrbenia je znovu atopická dermatitída. Rozpoznať prítomnosť bĺch v kožúšku vášho štvornohého kamaráta je možné podľa blšieho trusu. Ten má jasne čiernu farbu a pripomína lupiny.

Čo robiť, ak symptómy zaregistrujem?

Ak u svojho domáceho miláčika pozorujete vyššie zmienené symptómy, je potrebné konať. Priamy postup sme prehľadne spísali do priloženej infografiky.

prečítané: 1 844x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...