topovat ověřit
26.08.2017 / 20.05.2019

Očkovanie psov: proti akým ochoreniam je nutné očkovať

  • Očkovanie psov: proti akým ochoreniam je nutné očkovať
100%
Náhľad

Viete proti čomu očkujete? Väčšina z nás očkovaniu nevenuje dostatočnú pozornosť a iba každoročne navštívi veterinárneho lekára podľa dátumu, ktorý je uvedený v očkovacom preukaze z minulého roka.

Proti čomu sa očkuje?

V očkovacom preukaze máte vždy nalepený štítok vakcíny, ktorú váš pes dostal. Okrem výrobcu je tam uvedená skratka samotnej vakcíny a tá ukrýva názov jednotlivých ochorení, proti ktorým je pes očkovaný.

Besnota: R (rabies)

Ide o smrteľné ochorenie, ktoré je prenosné aj na človeka a prenášačmi sú najmä divé zvieratá. K nákaze dochádza pri styku so slinami chorého zvieraťa.

Očkovanie proti besnote je povinné, ak chcete so psom vycestovať do ktorejkoľvek krajiny EÚ aj ostatných štátov. Môžete využiť vakcínu, ktorá poskytuje ročnú aj trojročnú ochranu. Podľa toho je nutné psa preočkovať. Šteňatá sa proti besnote môžu očkovať až od 3 mesiacov veku, čo tiež sťažuje ich vývoz do niektorých krajín.

Psinka: D (distemper)

Vírusové ochorenie, ktoré sa zvyčajne prejaví jedným z troch typov príznakov (aj ich kombináciou). V prvom prípade sú zasiahnuté hlavne dýchacie cesty a ide o slizničný typ, pri druhom sa objavuje hnačka či zvracanie (črevný typ) a v poslednom nastávajú kŕče až ochrnutie (nervová forma). Choroba sa prenáša pri kontakte s inými psami a lieči sa antibiotikami.

Infekčný zápal pečene: H (inf. hepatitis)

Ochorenie, pri ktorom psa trápia bolesti brucha, hnačky a vracanie, sprevádzané výskytom krvi, objavuje sa aj žltačka. Liečba prebieha antibiotikami a steroidmi.

Parvoviróza: P (parvovirosis)

Ochorenie, ktoré sa prejavuje krvavou hnačkou či zvracaním a môže skončiť smrťou. Rizikovou skupinou sú šteňatá. Parvoviróza je vysoko nákazlivá a prenáša sa trusom chorého jedinca.

Parainfluenza: Pi (parainfluenza)

Ide o ochorenie dýchacích ciest, ktoré je známe ako psia chrípka. Je veľmi nákazlivé a šíri sa kvapôčkovou infekciou. Pri nákaze sa ako prvé objavuje suchý až dávivý kašeľ a horúčka a skončiť to môže aj zápalom pľúc. V prípade vypuknutia sa lieči antibiotikami.

Leptospiróza: L (leptospirosis)

Existuje niekoľko typov tohto bakteriálneho ochorenia a niektoré sú prenosné na človeka. Leptospiróza je vysoko nákazlivá a prenáša sa stykom s močom, slinami a inými sekrétmi infikovaných zvierat. Pes sa môže nakaziť aj od iného zvieraťa (napr. hlodavca). Ak choroba prepukne, tak sa objaví vysoká horúčka, žltačka či krvácanie slizníc. Je nutné včas vyhľadať veterinárnu pomoc, pretože leptospiróza môže zasiahnuť obličky a spôsobiť ich zlyhanie a následnú smrť.

Vakcinace psů

Ďalšie očkovanie

Psa môžete ďalej očkovať proti tetanu, čo sa odporúča, ak je v styku s koňmi (nebezpečné je najmä obdobie prezubovania). Existuje vakcinácia proti lymskej borelióze, ktorú prenášajú kliešte, je však lepšie používať antiparazitiká a zabrániť už prisatiu kliešťa. Očkovanie gravidnej sučky proti herpes vírusu je na uvážení chovateľa. Pokiaľ ide o očkovania, informujte sa o nich u vášho veterinárneho lekára.

Očkovanie šteniat

 Šteňatá patria k najrizikovejšej skupine, čo sa týka možnej nákazy. Po narodení majú v tele niektoré protilátky, ktoré sa k nim dostali už počas gravidity cez placentu od matky. V prvých 24 hodinách po pôrode sa matke tvorí mledzivo, ktoré im dodá potrebnú hladinu protilátok asi na dobu 6 týždňov, keď by sa malo začať s očkovacou schémou.

Očkování štěňat

Prvé očkovanie je možné od veku 6 týždňov a ide o očkovanie DP (psinka a parvoviróza). Túto dávku dostane šteňa ešte u chovateľa. Po samotnom očkovaní by nemalo ísť hneď do nového domova, je vhodné pár dní počkať.

Ďalšie očkovanie nasleduje v rozstupe 2 až 3 týždňov a ide o očkovanie DHPPi (psinka, infekčný zápal pečene, parvoviróza a parainfluenza). Tretia dávka sa opakuje opäť zhruba po 3 týždňoch a ide o kombináciu DHPPi + L (proti minulému očkovaniu je tu navyše leptospiróza).

A posledné šteňacie očkovanie sa vykonáva opäť o 2 až 3 týždne a po prvýkrát sa vakcinuje besnota. Ide o kombináciu DHPPi + L + R. Očkovanie proti besnote sa považuje za platné až po 21 dňoch, čo je podstatné, ak sa chystáte so šteňaťom vyjsť do zahraničia. Teraz už vás čaká preočkovanie raz za rok podľa dátumu uvedeného v očkovacom preukaze.

Pokiaľ ste majiteľmi psa, rozhodne jeho očkovanie nezanedbávajte. A pokiaľ práve uvažujete o tom, že si kúpite nového člena do rodiny, starostlivo zvážte, či vybrané šteňa má všetky potrebné očkovania. I podľa očkovacieho preukazu spoznáte dobrého chovateľa.

prečítané: 3 412x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...