topovat ověřit
08.10.2014 / 30.11.2014

Výživa psa

  • Základné rozdelenie krmív. Aké žrádlo je pre psa najlepšie.
80%
Náhľad

Správna výživa je nevyhnutným predpokladom pre optimálnu zdravotnú kondíciu každého psa. V súčasnej dobe existuje niekoľko odlišných alternatív, čím psa kŕmiť. Vedľa zodpovedajúceho typu krmiva je kľúčový tiež korektný spôsob podávania kŕmnej dávky. Zodpovedný a milujúci chovateľ predovšetkým v začiatkoch často dlho tápe a len s komplikáciami hľadá správnu odpoveď na otázku ohľadom najvhodnejšej psej stravy. Prinášame vám preto informácie o najpoužívanejších druhoch krmív a niekoľko dôležitých zásad pre správne kŕmenie.

Základné rozdelenie krmív

Zatiaľ čo v minulosti boli psi bežne kŕmení zvyškami zo stola, v posledných rokoch došlo v oblasti psích krmív doslova k revolúcii a na trhu sa objavilo enormné množstvo priemyselne vyrábaných krmív rôzneho druhu. V tom, ktorá z ponúkaných možností predstavuje skutočne to najlepšie pre psa, sa názory zainteresovaných strán dosť ostro rozchádzajú. Kŕmenie pre psov môžeme typovo rozdeliť do štyroch základných skupín:

  • Granulované krmivo

Anglický buldog pápá suché granule Krmivo vo forme granúl je v súčasnosti najpreferovanejším typom psej stravy. Momentálne zažíva nebývalý úspech a prikláňa sa k nemu väčšina chovateľov. Dôvodov, prečo je tento druh krmiva preferovaný, je hneď niekoľko. Najviac skloňovaným argumentom, hovoriacim pre granulované krmivá, je výrobcom garantovaný obsah úplne precízne odmeranej dávky všetkých potrebných živín na každý deň. Navyše je možné toto krmivo psovi dávkovať neuveriteľne ľahko, stačí sa riadiť tabuľkou na obale výrobku a použiť priloženú odmerku či váhu. Medzi ďalšie obrovské výhody pre chovateľov patrí široká dostupnosť krmiva, jeho dlhá trvanlivosť, veľmi ľahká manipulácia s ním aj bezproblémové skladovanie. Nezanedbateľná je tiež cenová výhodnosť granulovaného krmiva, ktoré vyjde finančne spravidla najlepšie zo všetkých dostupných možností. Vedľa drvivej väčšiny spokojných užívateľov granulovaného krmiva sa najmä v poslednej dobe objavuje taktiež čoraz viac jeho odporcov. Tí poukazujú na minimálny obsah mäsa v granulách, ktoré je navyše údajne pochybného charakteru, zároveň upozorňujú na vysoký obsah chemických konzervačných látok, ktoré môžu mať podľa posledných výskumov nepriaznivé účinky na zdravie psa.

  • Konzervované krmivo

Pudel so psou konzervou Konzervované krmivo pre psov má dva výrazné klady. Rovnako ako granule obsahuje ľahko dávkovateľnú optimálnu dennú porciu všetkých pre zdravie nevyhnutných látok, okrem toho sa však oproti niektorým granulovaným krmivám vyznačuje vysokou atraktivitou pre psa, čo sa týka arómy a chutnosti. To má spoločné s doma pripravovanou a barfovanou stravou, oproti obom týmto formám kŕmenia však v prípade konzervovaného krmiva odpadá náročnejšia príprava a zložitý výpočet kŕmnej dávky. Cez tieto nepopierateľné prednosti volí konzervované krmivo ako hlavnú (či jedinú) zložku stravy svojho psa len menšia časť chovateľov. Dôvodom je relatívne vysoká obstarávacia cena konzerv s kvalitným psím krmivom v spojení s veľkou spotrebou tohto druhu stravy. Konzervované krmivo totiž obsahuje obrovské množstvo vody (70 %), a tak ho pes spotrebuje veľmi veľa, napríklad v porovnaní s granulovaným krmivom u veľkého psa ide o rozdiel až stoviek gramov v dennej dávke. Svojimi kladmi aj charakterom zloženia sa konzervovanému krmivu v mnohom podobá tzv. vlhké krmivo, čo sú kapsičky plnené mäsovou zmesou. Ich výhodou je, že obsah vody tvorí cca 30 % z celkového množstva balenia.

  • Domáca strava klasická

Predtým bolo úplne bežné kŕmiť psa zvyškami z domácnosti. Potom, čo prišiel zlom v podobe úspešného ťaženia granulovaných krmív, ustúpilo kŕmenie psa klasickou domácou stravou z ingrediencií používaných bežne človekom pre vlastnú potrebu výrazne do pozadia. Väčšina ľudí berie tento druh stravy skôr ako doplnok k inému typu psieho krmiva, čo znamená pre psa príjemné obohatenie jeho jedálnička. Hlavná príčina pre menšiu popularitu tohto spôsobu stravovania psa tkvie v dosť veľkej náročnosti na prípravu, veľa chovateľov odradí komplikácia vo forme obťažnosti zostavenia vyváženej kŕmnej dávky. Priaznivci domácej stravy vychádzajú zo skutočnosti, že pes nie je mäsožravec vyhranený tak ako mačka, ale je možné mu okrem mäsa podávať aj veľa ďalších potravín, bežne používaných v kuchyni. Okrem vareného mäsa, ktoré obsahuje veľa fosforu, môže mať pes prospech taktiež z konzumácie mliečnych výrobkov, vajec, rýb, ovocia a zeleniny, všetko by však malo byť zastúpené v dostatočnom množstve. Negatívnym rysom klasickej domácej stravy je zničenie mnohých dôležitých živín počas varenia.

  • Barf

Pes s kosťou Určitá skupina chovateľov sa v poslednej dobe rozhodla pre úplne špecifickú možnosť kŕmenia psa, tzv. barfovaním. Názov je odvodený od anglického „bones and raw food“ a ide v podstate o návrat k prapôvodným koreňom v oblasti psej výživy. Princípom tejto metódy kŕmenia je podávať psovi stravu čo najviac podobnú tej, ktorou sa živia voľne žijúci vlci, teda zloženú z prevažne surového mäsa a kostí, doplnených menším množstvom zeleniny. Nevýhodou tohto typu krmiva je väčšia obťažnosť zostavenia zodpovedajúcej kŕmnej dávky, niektorí ľudia môžu mať problémy so skladovaním dostatočného množstva surového mäsa a pre iných nie je príjemná každodenná manipulácia s týmto typom stravy. Navyše panujú obavy z parazitov a ochorení, ktoré môže konzumácia surového mäsa priniesť. Priaznivci barfovania celkom presvedčivo všetky tieto negatíva vyvracajú. Navyše v prospech tejto metódy kŕmenia hrá nevyvrátiteľný fakt, že ide o stravu psovi najviac prirodzenú a hlavne bez akýchkoľvek prídavných chemických látok, kvôli ktorým sú najčastejšie kritizované granulované krmivá. $ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_GRAFICKY

Krmivo podľa veku a veľkosti psa

rovnako ako u ľudí, aj u psov sú požiadavky na stravovanie výrazne rozdielne v závislosti na veku daného jedinca. Šteňatá a dospievajúce psy potrebujú priehrštie energie a živín pre svoj úspešný vývoj a rovnomerný rast. Dospelí psi vyžadujú potravu zodpovedajúcu ich životnému štýlu, s prihliadnutím na typológiu plemena a jeho jedinečným nárokom v konkrétnych oblastiach. Organizmus staršieho psa pracuje celkovo pomalšie, s čím by mal korešpondovať aj výber vyváženého krmiva, šitého psiemu seniorovi priamo na mieru.

  • Šteňa

šteniatka Čerstvo odstavené šteňatá bývajú spravidla kŕmené kombináciou „mokrého“ krmivá (konzervované psie mäso či doma pripravená špeciálna mäsová zmes bez soli a všetkých ochucovadiel) a granúl, pričom pomer je spočiatku výrazne v prospech mäsovej zložky a postupne je zvyšovaná dávka suchého krmiva. Šteňatá potrebujú zvýšené množstvo energie a dostatok živín jednak pre rast svalovej a kostrovej sústavy, ale taktiež na zaistenie silnej imunity v budúcnosti. Krmivo je im podávané spočiatku päťkrát alebo štyrikrát denne, od dvoch do piatich mesiacov veku trikrát denne. V neskoršom veku sa prechádza na dve kŕmne dávky za deň. Pomerne samostatnou kapitolou je kŕmenie šteniat veľkých plemien, ktoré majú špecifické požiadavky na prísun vápnika a fosforu v správnom vzájomnom pomere v potrave.

  • Dospelý pes

Dospelý pes Briard V dospelom veku sa potreby na prísun životne nevyhnutných látok u psa ustaľujú, požadovaný energetický prísun pri zachovaní vyváženého životného štýlu príliš nekolíše. Pes v dospelosti dostáva všetko krmivo v jednej kŕmnej dávke, niektorí chovatelia rozdeľujú krmivo na dávky dve. Rozloženie do dvoch kŕmnych dávok je jedným z preventívnych opatrení proti torzii žalúdka a je vhodné najmä u veľkých plemien psov. Pes môže byť často aj roky kŕmený rovnakým typom krmiva, samozrejme za predpokladu, že mu chuťovo vyhovuje a zdravotne očividne prospieva. Úplne iné stravovacie nároky majú psy v odlišných životných podmienkach, napríklad spoločenské plemená žijúce v bytoch skôr pasívnejším spôsobom života, v porovnaní s pracovnými plemenami ovčiarskych psov či aktívne pôsobiacimi psami loveckými.

  • Pes senior

Pes senior S pribúdajúcim vekom sa u starnúcich psov postupne spomaľujú metabolické procesy v tele. Veľké psy staršie ako šesť rokov a zástupcovia malých plemien po ôsmom roku veku majú osobitné požiadavky na obsah živín v podávanom kŕmení. Telo psa tohto veku vyžaduje krmivo s nižším obsahom bielkovín. V prípade ich nadmerného príjmu hrozí nežiaduce preťažovanie obličiek a pečene psa. Zároveň je pri výbere krmiva potrebné zohľadniť, že u psa v tejto životnej fáze dochádza k zmenám v tráviacom trakte, ktorý pracuje teraz s väčšími ťažkosťami. Starnúci pes teda potrebuje vo vyššom veku prijímať vyššie množstvo vlákniny a niektorých vitamínov. $ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_GRAFICKY

Hlavné zásady ohľadom kŕmenia

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant čo sa druhu kŕmenia týka, vždy je potrebné dodržiavať niekoľko hlavných pravidiel, ktoré psovi zaistia bezproblémový a zdraviu prospešný spôsob prijímania potravy a eliminujú prípadné tráviace ťažkosti aj iné možné zdravotné riziká. Na čo je potrebné bezpodmienečne dbať, zhŕňa nasledujúce desatoro:

  • Stály prístup k čerstvej pitnej vode.
  • Zabezpečenie nevyhnutnej hygieny (pravidelné čistenie psích misiek).
  • Výber typu krmiva na základe veľkosti, veku a aktuálnej fyzickej aktivity psa.
  • Zodpovedajúci počet denných kŕmnych dávok podľa veku psa (šteňa v rôznych fázach vývoja x dospelý pes).
  • Dôraz na kvalitu, nielen kvantitu vybraného krmiva.
  • Pravidelná kontrola čerstvosti podávaného krmiva. Pri kupovaných krmivách pozorné overenie neškodného obalu a dátumu exspirácie. Dôležité je taktiež včasné spotrebovanie otvoreného balenia (dlho otvorené krmivo je ohrozené vlhkosťou a následne vznikom nebezpečných plesní).
    Dostatočná prevencia torzie žalúdka, obzvlášť u veľkých plemien (podávania stravy s patričným časovým odstupom od vystavenia psa fyzickej námahe a nevystavovanie psa fyzickej záťaži taktiež po podaní kŕmnej dávky, pokojný režim by mal trvať zakaždým aspoň jednu až dve hodiny).
  • Absencia korenia a soli v kŕmení (najmä pri kŕmení či dokrmovaní domácou stravou).
  • Včasné podchytenie prvých náznakov nebezpečnej obezity formou uspôsobenia aktuálnej kŕmnej dávky.
  • V prípade zmeny krmiva zabezpečenie úplne pozvoľného prechodu z jedného typu krmiva na druhé (postupné pridávanie nového druhu krmiva do doterajšieho v stále väčších dávkach, celý proces by mal byť čo najšetrnejší a trvať cca 7 - 14 dní).

Nezabudnime, že každý pes je individuálnou a neopakovateľnou bytosťou. S ohľadom na túto skutočnosť je potrebné prihliadať aj na tak prozaickú záležitosť, akou je výber krmiva. Čo jednému absolútne vyhovuje, nemusí druhému byť príliš po chuti. Je potrebné vyberať opatrne a s rozvahou, s ohľadom na zdravie, ale aj apetít psa.

prečítané: 12 765x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...