topovat ověřit
01.04.2013 / 15.08.2014

Výživu šteňaťa možno prirovnať k stavbe domu

  • Výživu šteňaťa možno prirovnať k stavbe domu
60%
Náhľad

 - so správnym materiálom a know-how môžete postaviť pevný a pekný zároveň

Na trhu je veľké množstvo najrôznejších krmív pre psov. Ich rozdielnosť tkvie v cene, kvalite i obsahu. Môžeme sa stretnúť s výrazmi ako prémiové, superprémiové krmivo, holistické receptúry, prírodná strava BARF... Aj laický chovateľ by však mal mať základnú predstavu o tom, čím a ako zviera kŕmiť. Poďme začať od piky, momentu, kedy si nového štvornohého priateľa prinesiete domov.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_200_200_TEXTPodľa uznávaného odborníka na výživu zvierat, Ing. Martina Kváša sa skúsení chovatelia o výživu vášho psíka starajú už v dobe gravidity suky. Vhodné krmivá pre gravidné suky (ktoré detailne preberieme až v jednom z nasledujúcich článkov) dávajú potrebné živiny aj plodu v maternici. „Ideálne je niekoľko posledných, približne desať dní matka stravovaná granulami, na ktoré bude neskôr prevedené aj šteňa. Plod krmivo v závere gravidity už vníma a jeho organizmus si postupne na konkrétny obsah zvyká,“ vysvetľuje Ing. Kváš.

Tento typ špeciálneho krmiva (určeného pre šteňatá) je vhodný aj pre dojčiacu suku, prostredníctvom ktorej sa puto šteňaťa k vhodnému krmivu ďalej upevňuje. Nejde pri tom len o zložky obsiahnuté v materskom mlieku, ale aj o chuť slín a dych suky, ktorá šteňa pravidelne olizuje. (Mimochodom, vedeli ste, že bez pravidelnej masáže matkiným jazykom šteňa nemôže vylučovať?) V druhom až treťom týždni po pôrode navyše začínajú šteňatá olizovať suke z papule zvyšky jedla, čím sa uisťujú o jej prítomnosti a bezpečí.

Okolo štvrtého týždňa veku šteňaťa prichádza razantná zmena. Končí laktácia a šteňatá prechádzajú na tuhú stravu. Na túto chvíľu už sú pripravované od chvíle narodenia prostredníctvom kontaktu s budúcim typom krmiva. Pri tejto výživovej premene je zásadné nielen správne zloženie granúl (obsah), ale aj kŕmna technika - teda spôsob podávania krmiva.

Šteňa je zvyknuté na dostatočný a pravidelný prísun potravy, a preto je dôležité mu spočiatku dopriať kŕmenie minimálne päťkrát denne. Nie je rozhodujúce, aký zvolíte interval (po koľkých hodinách krmivo podávať), ale zvolenú periodicitu je potreba maximálne dodržiavať (napr. každé dve, tri hodiny). Čo sa týka množstva, možno bez obáv šteňaťu dopriať unlimited porciu, jednoducho povedané - všetko čo zje.

S pravidelným kŕmením si jeho organizmus zvykne a bude pripravené na chemické i mechanické spracovanie potravy - trávenie. Podľa Ing. Kváša sa totiž väčšina mechanizmov, spojených s príjmom potravy v tele, pod vplyvom biologických hodín na trávenie pripraví. „Pravidelné načasovanie je okrem fyziologických procesov spojené aj so sociálnou väzbou, pretože šteňa s častým prísunom krmiva získava aj dôležitý pocit istoty. Tento pravidelný proces, pri ktorom je šteňa stále pod vplyvom suky, trvá približne jeden až dva mesiace, “ dodáva odborník. Po ich uplynutí sa šteňa dostáva konečne do nového domova - k vám.

Skúsený chovateľ so šteňaťom odovzdá novému majiteľovi aj vzorku krmiva, ktorým ho kŕmil. Dôvod je jednoduchý: v priebehu adaptácie šteňaťa na nový domov je silne nevhodné nárazovo zmeniť aj typ potravy. Pre zviera je veľmi stresujúca už samotná strata svorky a známeho prostredia. Jeho tráviaci trakt v tej chvíli ohrozuje zmena vody, ale aj vzduchu. Hlavnou oporou je potom známa strava - výmena črevnej mikroflóry, ku ktorej dochádza s každou zmenou krmiva, potom nie je tak agresívna. Súčasne dostáva nový majiteľ v ideálnom prípade komplexné informácie o tom ako a kedy psíka kŕmiť, ako najjednoduchšie nadviazať na jeho „zabehnutý režim“.

Častou námietkou aj skúsenejších chovateľov je, že doterajšie krmivo nespĺňa ich kvalitatívne požiadavky. Avšak aj najobyčejnejšie granule pri dlhšom dávkovaní v niekoľkých dňoch nemôžu psovi ublížiť. Po tomto prechodnom období je vhodné, aby chovateľ vybral krmivo určené pre šteňatá, ktoré vyhovuje aj jeho kvalitatívnym požiadavkám a začal psa učiť na neho. Výmena mikroflóry v črevách trvá tradične sedem dní a ďalší zhruba týždeň, dva, než si šteňa na nový typ stravy zvykne. Samozrejme šteňa v novom prostredí spočiatku stráca chuť do jedla, a preto je potrebné myslieť na pravidelný prísun živín.

Kompletné granulované krmivo je pre šteňa dostatočným zdrojom všetkých dôležitých živín. Avšak chovateľ môže do krmiva pridávať kvalitné bielkoviny, ktoré sú základom všetkých tkanív tela vrátane kostí. Vhodnými zdrojmi týchto zložiek sú napríklad nesladený jogurt so živými kultúrami, biely tvaroh, nekorenený syr. Určite nepoužívajte sladené produkty, ako pribináčik, nerobí dobre zubom ani žalúdku psa a po obsahovej stránke tiež nie je prínosom pre jeho zdravie.

„Bielkoviny sú dôležité primárne u psov veľkých plemien, a to ako podpora pre výstavbu kostí, šliach, chrupaviek, respektíve teda ako prevencia artrotických zmien. Nie je potrebné sa obávať tejto podpory až do dvoch rokov veku,“ zdôrazňuje MVDr. Jan Šíma, ktorý vo svojej ordinácii často vída nevhodné stravovanie psov. Extrémnym prípadom sú potom psy obrích plemien, u ktorých je pre nadštandardný nárast hmotnosti (aj viac ako kilo týždenne) vhodné užívať špeciálne krmiva, ktoré rast vhodne spomaľujú a uľavujú tak kĺbovému aparátu. „To dopraje čas na rozvinutie a vyvinutie tkaniva, kostry, svaloviny alebo vnútorných orgánov,“ vysvetľuje MVDr. Šíma s tým, že u malých a stredných plemien stačí zvýšená starostlivosť o výživu do pol roka života.

Pre šteňatá je vhodné aj v prípade výchovy užívať odmeny určenej pre nedospelé psy. Napríklad maškrty Leťs Bite! Puppy rings sú obohatené o vápnik a vyhovujú mladému zvieraťu aj svojou veľkosťou, čím chovateľ rieši nielen odmenenie za výkony psíka, ale aj vedľajší príjem vhodných prvkov. Majiteľ psa by nemal zabúdať na vyvážený pomer príjmu a výdaja energie, pretože energia, ktorú zviera nespracuje, sa rovnako ako u ľudí, ukladá v podobe tukov. Účelom správnej výživy je zakladať silu a pevnosť, nie telnatosť.

Vhodná výživa u šteniat je základným pilierom zdravia psa po celý život. V tomto období si organizmus môže vytvoriť problémy, ktoré v neskoršom veku nejde vyriešiť, napríklad s vývojom kĺbov. Nemenej dôležitým faktorom pri správnej výžive psa je aj dodržiavanie pravidiel životného režimu, ktorý zodpovedá veku psa. Šteňa musí mať dostatok odpočinku, nie je dobré ho nútiť k aktivite vo chvíľach, kedy chce spať. Ak má šteňa sklony k hyperaktivite, je dôležité ho upokojiť.

prečítané: 7 623x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

60%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...