topovat ověřit
26.03.2010 / 08.05.2014

Starostlivosť o psie oči

  • Starostlivosť o psie oči
60%
Náhľad

Váš psík nemá žiadny efektívny a bezpečný spôsob, ako si udržať svoje oči čisté. Často si ich trú o koberec či nábytok alebo dokonca používajú labky, ktoré majú pazúriky, čo spôsobuje poranenia. Tieto spôsoby vlastného čistenia sú veľmi nebezpečné a neefektívne. Preto sa o oči psov musíme postarať my chovatelia sami.

Pri kontrole očí sa postavte na dobré svetlo a pozerajte sa pozorne. Zdravé oči sú vlhké a jasné.  Ak zbadáte začervenanie, opuch, zahlienené oči alebo psík očami žmúri, to všetko je signál, že sa deje niečo nezdravé a môže ísť o očnú infekciu. Kontrolujte oči vášho psa pozorne a neváhajte kontaktovať veterinára, ak sa domnievate, že je niečo v neporiadku. Starajte sa o psie oči pravidelne, pretože sú príliš cenné.
U starých psov môže byť normálne že uvidíte zakalené alebo nepriehľadné oči. Váš veterinár rozlíši, či to súvisí s vekom alebo je psík chorý.

Ak sa chcete správne starať o oči svojho psíka, uistite sa, že:

  • Dbajte na to, aby psom nepadali chlpy do očí. Mohlo by dôjsť k poškriabaniu rohovky. Psíkom chĺpky zastrihávajte nešpicatými nožnicami alebo ich vyčesávajte nahor.
  • Po celú dobu udržujte oči čisté od hlienu. Infekcie sú často spôsobené baktériami, ktoré vytvárajú hlien. Na čistenie používajte sterilné kvapky alebo očné obrúsky.
  • Pred kúpaním a umývaním tváre používajte ochrannú očnú masť, ktorú nanesiete pod horné viečko. Dokonca aj špeciálne „neplačúce“ šampóny môžu dráždiť pokiaľ ich dobre a skoro nevypláchneme.
  • Slzenie je bežný problém psíkov. Ak sa o oči nestaráte, stávajú sa okrem iného aj nevzhľadné. Toto sfarbenie v kútikoch očí alebo okolo nich vzniká práve vďaka slzám, ktoré utkvejú na srsti. Pre zbavenie tohto nevzhľadného sfarbenia môžeme použiť raz týždenne špeciálne prostriedky, ktoré tieto škvrny odstraňujú.
     

 

prečítané: 13 771x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

60%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...