topovat ověřit

Psie parazity - časť prvá

  • Psie parazity, vonkajšie parazity
100%
Náhľad

Pes si vyžaduje starostlivosť v mnohých ohľadoch. Treba sa mu venovať nielen, ako rodinnému miláčikovi, ale treba brať zreteľ aj na jeho zdravie, respektíve ho chrániť pred množstvom najrôznejších parazitov.

To možno samozrejme realizovať prostredníctvom pravidelného očkovania, vitamínmi, ale aj vonkajšími doplnkami, ako sú púdre, obojky a podobné pomôcky. Týmto spôsobom nechránime len psa samotného, ​​ale aj seba. V niektorých prípadoch totiž môžu psie parazity ovplyvňovať život človeka.

Psie parazity rozdeľujeme na dve skupiny, tie vonkajšie a vnútorné. V prvej časti nášho dvojdielneho seriálu sa budeme venovať parazitom vonkajším.

Vonkajšie psie parazity

Ako už napovedá slovo „vonkajšie“, ide o parazity, ktoré si vyskytujú mimo tela psa, teda na jeho povrchu, respektíve v srsti. Tu možno spomenúť hneď niekoľko škodcov, ktorí môžu výrazným spôsobom znepríjemňovať psí život alebo ho dokonca ohrozovať.

Kliešť obyčajný

Kliešť je pravdepodobne najčastejším vonkajším parazitom, ktorý sa objavuje v srsti psa. Je to spôsobené tým, že kliešte sa vyskytujú takmer v akejkoľvek vysokej tráve, práve tam, kde si väčšinou psy hrajú. Ide o škodcu, ktorý môže preliezť aj na človeka a spôsobiť mu nemalé zdravotné problémy.

Aj preto je dôležité po každej prechádzke psa riadne kontrolovať, inak sa môžu kliešte postarať nielen o úbytok krvi, ale aj zamorenie tela najrôznejšími baktériami a vírusovými ochoreniami, medzi ktoré patrí aj borelióza, ktorú je potom nutné liečiť pomocou náležitých antibiotík.

Psy sa proti kliešťom dajú očkovať.

Kliešť

Blcha psia

Blcha psiaBlcha sa radí taktiež medzi veľmi časté parazity, ktoré môžu v niektorých situáciách spôsobiť ťažkosti aj ľuďom. Ide o červenohnedého škodcu, ktorý žije v srsti psa, ale môže to byť aj v jeho pelechu alebo na miestach, kde často leží. Blcha sa rozmnožuje veľmi rýchlo, preto je treba pri jej náleze podstúpiť okamžitú nápravu. Tá sa vykonáva za pomoci špeciálnych šampónov, vyčesávaním alebo aplikovaním vhodných obojkov, ktoré sú napustené preparátmi odpudzujúce blchy.

To, že má pes blchu, spozorujete veľmi ľahko. Pravidelne sa škriabe a môže si spôsobovať najrôznejšie kožné poranenia, ktoré sa prejavujú v podobe vypĺznutých miest, ktoré sú rozškrabané až do krvi.

Zablešený pes si může způsobit zranění

Voš psia

Voš psiaRovnako, ako ľudia, aj psy môžu mať vši. Tie sa vyskytujú na srsti, obdobne, ako v ľudských vlasoch. Veľa malých hníd, svrbenie a z neho plynúce škrabanie. Prevenciou je určite pravidelné kontrolovanie srsti. Odstránenie je obdobné, ako u bĺch.

 

Kuklorodka

Malý nenápadný hmyz, ktorý na prvý pohľad vyzerá, ako mucha. Často sa nachádza v porastoch a zamotáva sa do psích chlpov, kde sa s chuťou derie priamo k srsti. Tam potom saje krv a spôsobuje nepríjemné svrbenie. Klose môže sadnúť aj na človeka.

Zákožka psia

Pomerne neblahým parazitom môže byť zákožka psia, ktorej životné pôsobisko je pod kožou psa, kde si tvorí tunely a svoju domovinu. Toto ochorenie je zrejmé už na prvý pohľad. Psovi postupne vypadáva srsť, ktorá je čím ďalej redšia. Postihnuté miesta si samozrejme pravidelne škriabe, a to do krvi. Odpadávajú z neho šupinky a trápia ho veľké svrbenie.

Tento stav je potrebné riešiť urgentne a to predovšetkým s veterinárom, ktorá bude psovi aplikovať vhodné preparáty. Dôkladnú deratizáciou by mala prejsť všetky miesta, kde sa pes pohyboval a obmedzený by mal byť aj telesný kontakt s ním, alebo len za pomoci ochranných pomôcok.

Kožník psí

Oveľa zákernejším parazitom je kožník psí, ktorý sa môže vyskytovať v priebehu ľubovoľného veku psa, hlavne u šteniat. Veľmi často sa toto ochorenie prejavuje nielen pĺznucou srsťou a vznikom zajdených miest, ale aj kožnými uzlíkmi, ktoré môžu praskať a po psom tele tak vznikajú viditeľné chrasty.

Hoci pôsobí toto ochorenie akokoľvek nepekne, jeho odstránenie nemusí byť tak náročné. Po konzultácii s veterinárom je nutné po dlhšiu dobu a v pravidelných intervaloch aplikovať špeciálne šampóny, kým sa kožník psí kompletne nezničí.

Ostatné kožné parazity

Podobnými zlodejmi psej srsti sú tiež ďalší škodcovia, medzi ktorých patrí Cheyletielóza alebo Svrabovec ušný. Určitý typ roztočov, ktorý spôsobuje výrazné svrbenie v daných častiach psieho tela, ktoré je samozrejme sprevádzané pravidelným škriabaním a viditeľnými škvrnami na koži. Nápravu možno riešiť opäť za pomoci šampónov, púdrov a podobných preparátov.

Šeltie

prečítané: 25 251x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...